22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDin incinta UM 01414 Filiasi s-a furat o... padure

Din incinta UM 01414 Filiasi s-a furat o… padure

Parchetul de pe linga Judecatoria Filiasi si politistii ancheteaza ceea ce ar putea fi considerat „furtul secolului“, nu atit prin valoarea prejudiciului – peste doua miliarde de lei – cit mai ales datorita locului in care s-a savirsit fapta. Pentru ca, practic, este vorba despre disparitia unei… paduri, si nu de oriunde, ci din curtea celei mai bine pazite unitati militare din Oltenia – depozitul de munitie si armanent UM 01414. Din noiembrie 2003 si pina in primavara anului 2004, au fost taiati ilegal si au disparut misterios peste 200 de copaci – stejar si frasin, multi dintre ei cu diametrul mai mare de un metru. Culmea este ca nimeni nu stie nimic, militarii arunca vina pe silvicultori, iar silvicultorii sustin ca lemnele au fost subtilizate de militari. Cert este ca, desi zeci de camioane s-au plimbat pe poarta bine pazita a depozitului de munitie si armament, masinile incarcate cu lemne nu apar in nici o evidenta, de parca s-au teleportat in neant.

Lemne furate cu zeci de camioane

Oamenii legii au descoperit neregulile din incinta UM 01414 Filiasi cu doua luni in urma, oprind pentru un control de rutina citeva camioane pline cu lemne, care se indreptau catre fabricile de cherestea din judetul Brasov. Documentele de insotire a marfii „scirtiiau“, asa ca politistii au confiscat incarcatura si au inceput investigatiile, pentru a afla de unde fusesera taiati ilegal stejarii si frasinii.

Aproximativ in aceeasi perioada, in baza unei dispozitii date de conducerea Directiei Silvice Craiova, doi angajati ai Ocolului Silvic Filiasi au efectuat un control in cantonul 18 Filiasi, al carui titular era padurarul Ilie Rascacea. Comisia de control, compusa din Florentin Popescu si Carmen Sterfenitu, a descoperit in padurea gestionata de Rascacea un adevarat dezastru: 216 copaci – din speciile stejar si frasin – au fost taiati ilegal, in urma lor raminind numai cioturile. Culmea este ca 206 dintre arborii disparuti se aflau in incinta UM 01414 Filiasi, unitate militara in cadrul careia se afla cel mai mare si mai bine pazit depozit de munitie si armament din toata Oltenia. Copacii, desi se aflau in interiorul celor doua rinduri de gard ale unitatii, erau oficial in administrarea, gestionarea si paza padurarului amintit, care avea dreptul sa patrunda oricind pe poarta unitatii pentru a supraveghea vegetatia forestiera.

Prejudiciul era enorm: circa 650 de metri cubi de masa lemnoasa, care ar fi putut fi transportata doar cu vreo 50-60 de camioane ori cu citeva sute de carute. Valoarea prejudiciului depasea suma de doua miliarde de lei la pretul pietei, insa furnirul care ar fi fost obtinut din acesti arbori – cei mai multi dintre ei cu grosimi de peste un metru – ar fi adus un profit de peste zece miliarde.

Oamenii legii, tinuti doua saptamini la poarta unitatii militare

Asa au aflat oamenii legii din Filiasi despre cel mai rasunator furt. Marin Rogoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Filiasi, institutie care instrumenteaza dosarul acestui furt, a confirmat existenta dosarului penal, insa n-a dorit sa ofere prea multe amanunte, cercetarile avind caracter secret in aceasta faza: „Avem in lucru dosarul penal, inregistrat sub numarul 356/P/2004. Sintem, deocamdata, in faza de documentare. Ce s-a stabilit cu certitudine este faptul ca, in decursul anilor 2003-2004, s-au savirsit de catre anumite persoane mai multe infractiuni privind regimul silvic, constind in taierea si insusirea fara drept a unor arbori, atit din incinta unitatii militare 01414 Filiasi, cit si din exteriorul unitatii. Trebuie mentionat ca terenul constituie fond forestier national si nu este in administrarea Ministerului Apararii Nationale, ci a ocolului silvic. In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva a doua persoane pentru infractiunile amintite si pentru tainuire. Urmeaza sa clarificam imprejurarile in care s-a patruns in unitatea militara respectiva, dar si persoanele care au facilitat taierea si substituirea materialului lemnos“.

Ce n-a divulgat prim-procurorul Rogoveanu este faptul ca suspectii principali, impotriva carora s-a dispus inceperea urmaririi penale, sint padurarul Rascacea si un angajat al unei firme de exploatare forestiera. Desi nu vrea sa recunoasca, magistratul a avut parte in timpul investigatiilor de mai multe „strimbe“ din partea militarilor. Procurorii si politistii din Filiasi au fost tinuti la poarta unitatii vreme de… doua saptamini, pina sa li se permita accesul pentru a verifica daca toti cei 206 de arbori din incinta UM 01414 au fost, intr-adevar, taiati si furati. Li s-au cerut tot felul de autorizatii, pentru a avea acces in incinta depozitului de armament si munitie, desi, dupa cum mentioneaza col. Gelaledin Nezir, purtatorul de cuvint al MApN, „pentru ca politia si Parchetul sa intre in unitate, comandantul era suficient sa anunte telefonic esalonul superior“.

Silvicultorii il acuza de distrugere pe comandantul UM 01414 Filiasi

Conducerea Directiei Silvice Craiova a adaugat la dosarul furtului de lemne o plingere penala formulata impotriva comandantului UM 01414, colonelul Emil Sprinceana. Comandantul Sprinceana este acuzat de distrugere, reprezentantii Directiei Silvice considerind ca acesta n-ar fi strain de taierea a peste 200 de stejari si frasini din incinta unitatii. Intimplator sau nu, col. Sprinceana – a carei sotie este, tot intimplator sau nu, judecator la Judecatoria Craiova – si-a luat concediu de odihna, exact in momentul in care plingerea impotriva lui a ajuns pe masa procurorilor. Oamenii vorbesc chiar ca s-ar pensiona la sfirsitul acestei luni, dar aceasta informatie nu a putut fi confirmata sau infirmata de comandantul UM 01414, care n-a fost de gasit.

Oamenii legii nu au formulat pina in prezent vreo acuzatie impotriva col. Sprinceana, insa cercetarile continua, trebuind lamurita chestiunea accesului in incinta unitatii a drujbistilor si a mijloacelor de transport cu care au fost transportati copacii taiati ilegal. Pentru ca, dupa cum reiese din registrele de acces in unitate, taietorii de lemne au intrat si au iesit pe poarta ca la ei acasa, insa masinile incarcate cu lemne nu apar, ca si cind arborii s-ar fi teleportat dincolo de gardurile unitatii militare. Registrele de acces au fost ridicate de politisti si procurori, pentru a preintimpina masluirea lor de catre militari.

Opinia reprezentantilor unitatii militare: „Nu era problema noastra“

Padurarul Ilie Rascacea, care avea indatorirea sa pazeasca zona forestiera respectiva, inclusiv parcelele din incinta unitatii militare, sustine – in notele explicative date cind pe la ocolul silvic, cind pe la politie – ca nu avea cunostinta despre disparitia copacilor din padurea pe care o avea in grija.

In schimb, militarii se spala pe miini de orice eventual amestec al lor in aceasta afacere, sustinind ca taierile de arbori din ograda lor s-au facut cu stirea Ocolului Silvic Filiasi si a padurarului Rascacea.

„Noi nu administram fondul forestier. Din cite stim, cei de la Ocolul Silvic au dat aprobarile pentru exploatarea zonei forestiere din curtea noastra si taierea copacilor. Noi doar i-am insotit pe silvicultorii care au intrat in unitate. Nu i-am si supravegheat, pentru ca nu ne interesa ce fac ei acolo. Nu era problema noastra. Ancheta este in curs, iar Parchetul Filiasi urmeaza sa dea verdictul“, a declarat maiorul Viorel Cirpici, ofiterul de relatii publice al UM 01414 Filiasi. Inlocuitorul la comanda al colonelului Sprinceana, maiorul Matache Popescu, a completat: „Accesul pe poarta unitatii pentru cei care au intrat sa taie lemne s-a facut pe baza unui tabel semnat de conducerea Ocolului Silvic Filiasi si aprobat de comandantul unitatii, deci, din punctul nostru de vedere, era totul perfect legal“.

Pina la urma, unde sint copacii?

Reprezentantii armatei s-au incurcat in declaratii. Pentru ca purtatorul de cuvint al MApN, col. Gelaledin Nezir, a aflat de la reprezentantii UM 01414 o poveste un pic diferita: „Din cite mi-au comunicat reprezentantii unitatii militare in cauza, conducerea unitatii a decis sa construiasca in incinta inca un gard dublu, cu aratura la mijloc, asa ca trebuia defrisata zona pe unde urma sa treaca gardul. Pentru asta s-a facut o adresa la ocolul silvic, iar padurarul a venit si a marcat copacii care s-au taiat. Mai departe, ce s-a intimplat cu copacii, asta a fost treaba padurarului, noi nu cunoastem“. Colonelul Nezir e in mare eroare, pentru ca nici unul din cei 206 copaci taiati din incinta unitatii militare nu a fost marcat si nu exista nici o aprobare in acest sens a ocolului silvic, asa ca acela care l-a informat i-a indrugat niste minciuni. Ar mai ramine fara raspuns o intrebare importanta: Unde sint copacii taiati ilegal? Politistii au reusit sa opreasca in trafic si sa confiste incarcatura din doua masini, adica vreo 20 de metri cubi. Ori, pina la 650 de metri cubi mai e mult. Unde s-or fi dus copacii? Si, mai ales, pe unde au iesit din mult prea bine pazita UM 01414 Filiasi? Raspunsul il cauta mai multi procurori si politisti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS