10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIon Calinoiu este noul presedinte al Consiliului Judetean Gorj

Ion Calinoiu este noul presedinte al Consiliului Judetean Gorj

• Presedintele PNL Gorj, Gheorghe Grivei, este vicepresedinte al consiliului judetean, alaturi de Cornel Popescu • Cei 33 de consilieri judeteni au ajuns la un consens numai cind a fost vorba de calitatile fizice ale celei mai tinere consiliere judetene – Iulia Vina Dumitrascu • Mischie si-a facut aparitia la final, „aprobind“ votul • Senatorul PRM Ilie Petrescu si-a dat demisia din functia de consilier judetean, in favoarea functiei din parlament

Sedinta Consiliului Judetean Gorj a fost transformata ieri intr-un bilci de catre reprezentantii PNL. In ciuda faptului ca fac parte dintr-o alianta, liberalii si-au tradat colegii din PD si pe cei din opozitie, votindu-l pe reprezentantul PSD, Ion Calinoiu, omul de baza al fostului presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie. Exclusi saptamina trecuta din partid de liderii de la Bucuresti, Gheorghe Grivei, Sabin Popescu, Valentin Popa si Puiu Diaconescu au participat totusi la sedinta si si-au exprimat votul. Din cei 33 de consilieri judeteni, 16 erau ai PSD si 17 ai PRM, PD si PNL. Cu toate ca partidele din opozitie detineau majoritatea si isi puteau alege un presedinte, acest lucru nu s-a intimplat, din cauza votului acordat PSD de reprezentantii PNL. Primele semne ca PSD urma sa cistige sefia CJ Gorj au aparut chiar in clipa in care a fost constituita Comisia de validare. Din aceasta au facut parte doi pesedisti si trei reprezentanti ai partidelor de opozitie. Cistigator a iesit, spre surprinderea tuturor, reprezentantul PSD, Gheorghe Milosteanu, care a fost votat de penelistul Sabin Popescu. Inainte de vot, liderul PD, Pantelimon Manta, ii transmisese totusi lui Sabin Popescu pe cine sa voteze: „Sabine, mergem pe Maricica!“, i-a strigat Manta colegului sau de alianta, Maricica Mota fiind cea propusa de PD la presedintia Comisiei de validare.

S-a votat cu un singur pix

Dupa ce Dan Ilie Morega, candidatul PRM si al opozitiei, a pus pe masa un set de carioci, presedintele de sedinta, decanul de virsta, Ion Mocioi, a stabilit ca votul sa se realizeze cu un singur pix. In momentul in care consilierii au depus certificatele doveditoare ca sint consilieri, primarul Florin Circiumaru a descoperit ca a luat din greseala certificatul doveditor de la primarie, dupa care a plecat acasa sa ia documentul corespunzator. Consilierii judeteni au jurat pe rind, cu mina pe Biblie si pe Constitutie, ca vor face tot ceea ce le sta in putinta pentru a le aduce prosperitate gorjenilor. „Doamna secretar, schimbati, va rog, Constitutia cu Biblia, ca majoritatea vad ca pun mina numai pe Constitutie!“, i-a transmis prefectul Surupaceanu secretarei consiliului judetean. Dupa juramint, partidele au facut doua propuneri pentru postul de presedinte: Ion Calinoiu de la PSD si Dan Morega de la PRM. S-a trecut la votarea propriu-zisasi la numaratoarea voturilor. La intrarea in cabina de vot, Morega a spus in gluma ca il va vota pe Calinoiu. Scoaterea voturilor din urna si numaratoarea i-au tinut pe consilieri cu sufletul la gura. Cind a aflat ca a cistigat, Ion Calinoiu l-a luat in brate pe Circiumaru si l-a strins pina cind edilul s-a rosit la fata si nu a mai putut scoate un sunet. Calinoiu a primit 18 voturi, Morega, 14, iar un vot a fost anulat. Imediat, peremistul Ion Mocioi a declarat ca doi dintre consilieri si-au fotografiat votul cu telefoanele mobile: „Imi pare rau ca democratia se impune cu bani. Rusine pentru ca s-a facut asa! Au fost doua flash-uri in cabina. Le-a vazut toata lumea. O sa fac public numele celor care au tradat“, le-a transmis Mocioi consilierilor. Mesajul lui Vasile Popeanga, vicele PD, catre colegii sai de alianta din PNL a fost rostit in auzul intregii sali: „Grivei o sa fie vicepresedinte, pe Sabin Popescu o sa-l puna director“. Maricica Mota, reprezentanta PD in comisia de validare, a explicat procedura votului: „PSD a votat cu linie lunga, opozitia cu linie doar pe nume, iar tradatorii au linie scurta. Asta a fost intelegerea. Cei de la PNL au avut linii scurte si au tradat. Sabin Popescu a anulat votul“. Acesta din urma a si recunoscut de altfel ca si-a anulat votul.

„Las ca-i bine!“

Liderul PD, Pantelimon Manta, a precizat ca s-a vazut o aranjare a votului, completind ca din PD nimeni nu a tradat. Pe balconul Prefecturii Gorj au iesit „la taina“ Gheorghe Grivei, care era nelinistit, si Valentin Popa, mai calm. Acesta i-a si transmis lui Gheorghe Grivei un mesaj de imbarbatare: „Las ca-i bine!“, dupa care cei doi au intrat in sala. Aici, consilierii judeteni l-au „rasplatit“ pe Gheorghe Grivei, seful PNL Gorj, cu functia de vicepresedinte. Cel de-al doilea vice este Cornel Popescu, PSD. La finalul sedintei si-a facut aparitia si Nicolae Mischie, care a declarat ca nu a vrut sa influenteze votul, de aceea nu a fost in sala. „Eu cred ca domnul Calinoiu a fost un colaborator perfect. Eu l-am ales sa lucreze cu mine – la fel si Cornel Popescu. Nu ma intereseaza ce colaborare au facut cu PNL. Aceasta a depins de istetimea cu care au pus la cale acest lucru. Daca mi se va cere sa predau scaunul pe loc, il voi preda. Oricum, trebuia sa o fac de mult. Am cui sa-l predau. Eu voi fi prorector la Universitatea «Constantin Brancusi»“, a precizat Mischie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS