10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO cursa ilegala de masini a fost oprita de politistii craioveni

O cursa ilegala de masini a fost oprita de politistii craioveni

Nu au treaba cu politica sau cu topul celor mai bogati romani. In timpul liber, lucreaza la masinile lor, cauta piese de schimb, totul pentru a putea alerga pina cind acul kilometrajului refuza sa se mai clinteasca, o data cu lasarea noptii. Si-au facut chiar cluburi de profil si site-uri pe internet. Sint participantii la cursele ilegale de masini care se desfasoara pe raza municipiului Craiova. O astfel de cursa a fost oprita, noaptea trecuta, in ultimul moment, de politistii craioveni.

Noaptea se asterne treptat, iar craiovenii se pregatesc de culcare. „Baietii buni“ se trezesc, isi scot masinile din garaje si ies in strada. Muzica, manele, house sau hip hop, rasuna in difuzoare prin cartierele marginase ale Craiovei, unde se aduna toti „baietii de bani gata“, cum ii numesc majoritatea. La ora fixa, toata lumea este prezenta la iesirea din oras, fie spre Timisoara, fie spre Bucuresti: privitorii, fetele (care sint mai mult dezbracate decit imbracate, de cele mai multe ori la fusta scurta pentru a atrage atentia celor ce calaresc bolizii si a le creste adrenalina) si concurentii.

In seara de joi, baietii au pus la cale o cursa ilegala, cu startul din dreptul combinatului DOLJCHIM Craiova, pe Drumul European 70. In jurul orei 23.00, pe marginea drumului national se adunasera deja 50 de autoturisme. La intreceri string multe masini, de la Porsche pina la Dacia. Cele mai multe sint BMW-uri „Ursulet“, de prin anii ’88-’89. Mai sint si Golfuri sau Kadetturi modificate, de acum 14-15 ani. Vechi, dar puternice, asa sint majoritatea masinilor care participa la cursele ilegale, dar mai gasesti si cite un Porsche sau un Mustang si iti dai imediat seama ca e vorba de un pui de bogatas, de numai 19-20 de ani.

Spiritele se incing si la start se pregatesc doua masini… motoarele incep sa fie turate si incepe sa miroase a cauciuc ars.

La scurt timp se aud sirenele de la masinile agentilor de circulatie. La aparitia agentilor de la Biroul Politiei Rutiere Craiova s-a dat alarma si fiecare a urcat la volan si a demarat in tromba.

„Am fost sesizati despre ceea ce se intimpla in zona si au fost trimise echipaje ale Politiei Rutiere, care au reusit sa disperseze conducatorii auto aflati in zona combinatului. Au fost identificati 24 de conducatori auto, carora li s-au aplicat sanctiuni contraventionale. Valoarea amenzilor se ridica la 12,6 milioane de lei. Actiunea de identificare a participantilor la aceasta cursa va mai dura, pentru ca trebuie identificat actualul proprietar. Au fost masini care s-au cumparat la a patra mina si cercetarile dureaza“, a spus inspector principal Dragos Radulescu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie Dolj.

Identificarea participantilor nu este deloc o munca usoara pentru politisti, fiecare conducator avind grija sa-si ascunda masina in garaj si chiar inainte de a veni la aceste curse sa-si ascunda si numerele de inmatriculare pentru a nu fi recunoscuti.

Craioveni dependenti de viteza

Inevitabil, cursele ilegale sint asociate cu pariuri, in care miile de dolari circula din mina in mina.

Putini stiu insa ca atunci cind se aduna zeci de masini si pleaca la marginea Craiovei, la un raliu, nu se fac pariuri. Poate pe o bere, doua, dar niciodata pe bani grei, cum se vehiculeaza. Organizatorii nu neaga ca au loc intilniri restrinse, intre patru-cinci masini ce alearga pe bani, pentru 100-200 de „parai“.

Politistii craioveni atrag atentia ca organizarea unor astfel de curse constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la trei luni la doi ani. Mai mult, astfel de raliuri pun in pericol siguranta circulatiei pe drumurile publice.

„Atragem atentia ca aceasta activitate poate fi considerata infractiune, prevazuta de OUG 195/2002, ce consta in organizarea si participarea la concursuri neautorizate si blocarea unui drum public in mod intentionat cu autovehicule ce pun astfel in pericol siguranta desfasurarii traficului sau libera circulatie a celorlalti participanti la trafic. Sanctiunea prevazuta in astfel de cazuri este inchisoare de la trei luni la doi ani“, a precizat inspector principal Dragos Radulescu.

E destul de greu de explicat instinctul craiovenilor participanti la cursele ilegale.

Asa cum unora le place sa minuiasca undita sau mouse-ul, carabina sau crosa de golf, altii prefera „cintecul“ motoarelor turate si scirtiitul rotilor.

Am putea spune ca este un hobby ca oricare altul. De ce este ilegal? Pentru ca nu exista un mod acceptat de lege pentru acesti tineri de a-si satisface nevoia de viteza. Chiar daca in ultimii ani o asociatie-doua organizeaza periodic si in toata tara intreceri legale si cu sprijinul politiei, impatimitii vitezei spun ca nu este de ajuns.

Daca la o cursa sprijinita de politie participa 10-20 de masini, la una clandestina se aduna peste 50.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS