22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Vine prapadul!

Ploile torentiale si vinturile puternice fac prapad in Dolj. Duminica seara, in numai citeva minute, zeci de gospodarii si sute de hectare de culturi agricole au fost inundate. Pentru citeva ore, 12 localitati au ramas in bezna, iar copacii smulsi au blocat circulatia pe mai multe artere din judet.

Medicii de la Inspectia Sanitara de Stat au luat primele masuri de dezinfectie a fintinilor inundate si de prevenire a unor focare de epidemie.

Vestile date de meteorologi nu sint deloc imbucuratoare. Se anunta in continuare vint puternic, ploi torentiale care vor depasi 20 de litri pe metrul patrat si chiar grindina.

Zeci de gospodarii si sute de hectare de teren din Dolj au fost distruse duminica seara de vintul puternic si de ploile torentiale. Cele mai afectate au fost localitatile Tuglui si Calopar, unde aproape 30 de case si anexe gospodaresti au fost inundate si au ramas fara acoperisuri, iar zeci de hectare de culturi au fost acoperite de ape. Localnicii povestesc ingroziti despre spaima pe care a simtit-o in momentul in care s-a pornit furtuna. „Pe la cinci si jumatate a venit un nor negru si in citeva minute s-a pus o ploaie de ziceai ca s-au rupt norii. Turna si ploua cu galeata. Sint om batrin, da’ asa ceva n-am mai vazut. Nici nu s-a oprit bine ploaia, ca a inceput o vijelie de ziceai ca este sfirsitul pamintului. Dadea cu acoperisurile caselor de pamint, de ziceai ca sint jucarii. Stam si ma uitam ca prostu’ cum munca mea de-o viata era luata de ape si nu puteam sa fac nimic“, a spus Gheorghe Petrache, din Tuglui.

Numai in Tuglui cinci case din chirpici stau sa cada din cauza infiltratiilor de apa, iar 15 beciuri au fost pline cu apa.

In localitatea Calopar, vintul a smuls acoperisurile de pe trei case, la alte zece gospodarii tigla a fost partial distrusa, iar in localitatea Dobresti viitura a luat un podet.

Despre despagubiri, nici o vorba

Echipe de la Protectia Civila Dolj au intervenit promt pentru a da o mina de ajutor localnicilor afectati de viitura. „Prioritara a fost desfundarea canalelor de scurgere. Trebuia sa dam drumul la apa pentru a nu mai intra in casele oamenilor. I-am ajutat pe oameni sa scoata apa din beciuri. Gradinile de legume au fost distruse, nu a scapat nici un fir de rosie sau de ardei“, a declarat Florin Stanescu, de la Inspectoratul Judetean al Protectiei Civile Dolj.

Autoritatile locale inventariaza pagubele, le raporteaza la judet si atit. Deocamdata, nimeni nu vorbeste despre acordarea de despagubiri persoanelor afectate de inundatii.

12 localitati in bezna

Nici retelele electrice nu au scapat de furia vintului si a apelor. Sute de gospodarii din 12 localitati au ramas duminica seara in intuneric. Echipele de interventie de la ELECTRICA au lucrat zeci de ore pentru a repune reteaua sub tensiune. Ieri la prinz mai erau probleme pe traseul Breasta – Sopot, unde o localitate inca nu avea curent electric. „S-a muncit fara intrerupere pentru a nu lasa oamenii peste noapte fara curent electric. Despre evaluarea pagubelor nu putem vorbi deocamdata pentru ca prioritara a fost repunerea retelelor sub tensiune“, a spus Stefan Croitoru, directorul SC ELECTRICA SA, sucursala Craiova.

O comisie alcatuita din reprezentanti ai primariei va evalua pagubele produse in localitate.

25 de fintini infestate

De viitura puternica nu au scapat nici fintinile, care in numai citeva minute s-au umplut cu apa. Inspectia Sanitara de Stat avertizeaza populatia din zonele inundate sa nu bea apa din fintini pina nu se fac tratamentele necesare pentru dezinfectie. „Cei care beau apa din fintinile inundate risca se faca dizenterie sau hepatita. Echipele noastre sint deja in teren si au luat primele masuri care se impun in caz de inundatii. Pe linga tratarea surselor de apa din fintini, se administreaza si populatiei tratament injectabil pentru prevenirea unor epidemii“, sustine Dolores Tatar, inspector-sef al Inspectiei Sanitare de Stat Dolj.

Medicii de la Inspectia Sanitara avertizeaza populatia din zonele inundate ca pina la efectuarea tratamentului tuturor fintinilor sa consume apa fiarta si racita, ceaiuri sau apa minerala. Previziunile meteorologice nu sint deloc imbucuratoare. Vremea se mentine instabila, izolat va cadea grindina, iar precipitatiile vor depasi 20 l/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS