22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiul neurologului Tiugan, pirat de carti de credit

Fiul neurologului Tiugan, pirat de carti de credit

• Ajutat de Claudiu Alin Antonie, inginer la SC MIX SOFT SRL Craiova, Dragos Radu Tiugan, angajat al RAR Dolj, a confectionat si comercializat aparate electronice menite sa pirateze bancomatele • Cu informatiile obtinute, cei doi puteau sa cloneze carti de credit si sa goleasca toate conturile persoanelor care utilizau bancomatele piratate

Dragos Radu Tiugan, de 26 de ani, din Craiova, inginer la Registrul Auto Roman – Filiala Dolj – nimeni altul decit fiul neurologului craiovean Alexandru Tiugan – s-a apucat sa fabrice si sa comercializeze echipamente electronice artizanale utilizate pentru furturile de bani din conturile posesorilor de carti de credit. Partenerul sau de afacere murdara era Claudiu Alin Antonie, de 28 de ani, un alt inginer craiovean care se ocupa efectiv de confectionarea dispozitivelor de piratat bancomate, sub obladuirea lui Tiugan.

Au batut palma sa fabrice „pisicute“

Cei doi tineri s-au cunoscut in luna ianuarie 2003, cind Claudiu Alin Antonie – in calitate de inginer specialist la SC MIX SOFT SRL Craiova – a trecut pe la barul TARGET al familiei lui Tiugan, local situat pe strada Carol I din Craiova, pentru a monta un dispozitiv electronic de comanda pentru o firma luminoasa. Atunci l-a cunoscut pe Dragos Radu Tiugan – care i s-a prezentat drept patron al barului – ocazie cu care fiul neurologului i-a propus lui Antonie sa colaboreze in scopul confectionarii unor echipamente electronice artizanale pentru citirea si memorarea datelor din cartile de credit, precum si a codului PIN al acestora.

Operatiunea era posibila prin montarea la bancomate a unor asa- numite „pisicute“ sau „mite“, de fapt dispozitive electronice care sa le ofere datele de pe cartile de credit ale utilizatorilor bancomatelor vizate, informatii in baza carora sa se poata trece ulterior la clonarea unor carduri, pentru a extrage din conturile altor persoane diferite sume de bani. Intelegerea initiala dintre cei doi viza inclusiv confectionarea unor carduri-pirat, clonate dupa cardurile reale ale persoanelor care utilizau bancomatul-piratat cu „pisicute“.

„Specializare“ la Paris, asigurata de falsificatorii francezi de carduri

Cazind la intelegere, mai ales ca Tiugan i-a promis lui Antonie cistiguri de cite 10.000 de dolari pentru fiecare „pisicuta“, cei doi s-au pus pe treaba. Antonie a inceput sa achizitioneze componentele electronice necesare si sa caute pe internet informatii despre functionarea capetelor electronice ale cititoarelor de carduri. In vederea realizarii „pisicutelor“, Tiugan a procurat o gura de bancomat, pe care i-a pus-o la dispozitie lui Antonie. Cei doi au reusit sa realizeze, ca rod al „fructuoasei“ colaborari, opt astfel de „pisicute“, fiecare pastrindu-si cite un asemenea echipament electronic, iar celelalte sase au fost valorificate cu 500 de dolari bucata. Cei doi „parteneri“ au mers impreuna chiar si la Paris, pentru a lua legatura cu falsificatorii francezi de carduri si a face schimb de informatii.

Afacerea n-a durat insa prea mult, politistii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova intrind pe fir, in urma unor informatii conform carora cei doi ar face parte dintr-un grup infractional mai mare, ce s-ar ocupa cu clonarea de carduri si furturi de bani din conturile diverselor persoane.

In ciuda probelor, fiul neurologului se crede nevinovat

In cursul urmaririi penale, Claudiu Alin Antonie a dat dovada de sinceritate si s-a declarat dispus sa coopereze cu organele de politie pentru identificarea intregii retele de infractori. In schimb, Dragos Radu Tiugan a dat dovada de rea-credinta si, desi probele impotriva sa erau zdrobitoare, nu a recunoscut nimic. Iar asta, in contextul in care oamenii legii posedau inregistrari ale convorbirilor telefonice, casete filmate cu camere ascunse in care erau surprinse intilnirile dintre Tiugan si Antonie, toate dovedind ca Tiugan a fost implicat in confectionarea, folosirea si comercializarea „pisicutelor“ electronice. Mai mult, Tiugan a fost filmat cind a venit la Antonie acasa cu o gura de bancomat si a purtat discutii cu acesta despre modul de folosire a componentei bancomatului. De asemenea, la domiciliul lui Tiugan a fost gasit, cu ocazia perchezitiei, un echipament electronic tip „pisicuta“, care, fiind expertizat de oamenii legii, s-a constatat ca este destinat sa citeasca si sa memoreze date din cartile de credit. Tot cu ocazia perchezitiei a fost ridicat de anchetatori si calculatorul lui Tiugan, in a carui baza de date a fost descoperita o lista cu numere de identificare ale unor carti de credit, informatii obtinute cu ajutorul „pisicutei“.

Negarea totala a faptelor de catre Tiugan i-a impiedicat pe politisti sa-i identifice pe utilizatorii „pisicutelor“, falsificatorii cartilor de credit si cei care au furat efectiv sume de bani din conturile altor persoane.

Ancheta in cazul Tiugan-Antonie nu s-a incheiat

In acelasi dosar au mai fost initial cercetati ca invinuiti Costin Alexandru Ciupureanu, de 20 de ani, si Dan Cristian Ciupureanu, de 21 de ani, ambii din Craiova, care stocasera in calculatoarele lor informatii despre numerele de identificare si posesorii unor carti de credit. Pentru ca nu au valorificat aceste informatii, ci doar le-au stocat, procurorii au dispus scoaterea lor de sub urmarire penala, cu aplicarea doar a unor sanctiuni cu caracter administrativ – cite 10.000.000 de lei amenda – tinind seama ca sint tineri, nu au antecedente penale, iar faptele lor nu au avut o gravitate prea mare.

Anchetatorii i-au audiat si pe Darius Ciupureanu, Albert Ioan, Ana Laura Pasare si Claudiu Aurelian Vilcea, insa nu au retinut in sarcina lor savirsirea vreunei infractiuni.

Cit despre Tiugan si Antonie, oamenii legii nu au reusit sa dovedeasca deocamdata decit ca au savirsit infractiunea de fabricare si detinere de echipamente electronice cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plata electronica. Ancheta insa nu este incheiata, specialistii Centrului Zonal de Combatere a Coruptiei, Criminalitatii Organizate si Antidrog Craiova continuind investigatiile asupra lui Tiugan.

Pina una-alta, cei doi au fost trimisi in judecata de procurorii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Parchetului Curtii de Apel Craiova, riscind ani grei de puscarie pentru niste… „pisicute“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS