16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn comisar al Garzii Financiare face legea la Schela - Gorj

Un comisar al Garzii Financiare face legea la Schela – Gorj

• Familia comisarului Ion Gigi Trifoi are o firma care a obtinut licitatii cu fonduri externe • Comerciantii din Schela spun ca angajatul Garzii Financiare a facut presiuni asupra lor pentru a-si inchide magazinele • Desi este functionar public, Ion Gigi Trifoi si-a ajutat fratele in campania electorala

Fratii Trifoi s-au impus la Schela – Gorj dupa ce Ion Gigi a ajuns comisar la Garda Financiara. Anul acesta, Dorel Trifoi, fratele lui Ion, a candidat la primarie, pentru suprematia familiei in zona. Contracandidatul sau, viceprimarul Aristide Serbanescu, sustine ca Ion Gigi Trifoi, profitind de reputatia de comisar la Garda Financiara, a mers din poarta in poarta prin sat si i-a facut campanie fratelui sau. Dorel Trifoi este director la firma TRIDAN SRL, care apartine celor doi frati, dar care functioneaza formal pe numele unui var primar – Mircea Danescu. In 2000, societatea TRIDAN a cistigat o licitatie la Schela pentru reabilitarea zonei miniere, lucrare finantata din fonduri MARR. Valoarea lucrarii a fost de 5,2 miliarde de lei, iar TRIDAN a luat-o in consortiu cu o alta societate, ACM Gorj, care se ocupase si de inchiderea minelor. La scurt timp dupa licitatie, ACM s-a retras subit, astfel ca intreaga lucrare de reabilitare si toate profiturile au ramas firmei TRIDAN. „Motivul retragerii au fost presiunile facute de comisar“, sustine viceprimarul din Schela-Gorj, Aristide Serbanescu. „Firma nu a mai avut bani sa continue lucrarea si de aceea s-a retras. Fratele si varul meu nu s-au ales cu mare lucru. O dubita Mercedes“, a declarat Ion Gigi Trifoi. Reabilitarea zonei miniere nu a fost singura lucrare pe care a obtinut-o TRIDAN, aceasta fiind cistigatoarea unei lucrari de alimentare cu apa, de 540 de milioane de lei, si a unei prize de apa, de 560 de milioane de lei. TRIDAN a mai incercat sa participe si la licitatia pentru o alta lucrare de alimentare cu apa, in valoare de 18 miliarde de lei, cu fonduri SAPARD, dar nu a reusit s-o cistige pentru ca nu avea cifra de afaceri impusa de caietul de sarcini.

„Comisarul a semnat in banca si a luat banii“

Viceprimarul din Schela, cel care s-a ocupat de licitatii si de lucrari din partea primariei, declara acum ca Gigi Ion Trifoi a obtinut specimen de semnatura si a retras personal din banca fondurile virate pentru lucrare. Aristide Serbanescu spune ca angajatul Garzii Financiare completa oferte din partea altor firme si le depunea la licitatiile la care participa si TRIDAN. „Comisarul a semnat in banca si a luat banii pentru ca fratele si varul lui nu se pricep la lucruri din astea“, a spus viceprimarul. „Am fost cu fratele meu la banca si am asistat la completarea documentelor. El este cel care a semnat, el are acest drept. Eu doar il insoteam ca sa-l sfatuiesc, pentru ca nu se prea pricepe. Dupa ce erau virati banii, fratele meu ii ridica si platea furnizorii. Toate acuzatiile lui Serbanescu nu sint adevarate, dar le face acum pentru ca este contracandidatul fratelui meu in alegeri la functia de primar. M-a reclamat la sefi ca l-am ajutat in alegeri. Ce sa-mi faca? Ma baga in comisia disciplinara?“, a spus comisarul Ion Gigi Trifoi.

„Ne-a obligat sa luam piine de la brutaria lui“

Pe linga lucrarile efectuate in zona, firma TRIDAN mai detine un magazin in comuna si o fabrica de piine, care nu este apreciata de sateni, insa comisarul a incercat sa o impuna comerciantilor din comuna. Elena Lupulescu, o localnica din Schela, care a avut un magazin la citiva zeci de metri de cel al familiei Trifoi, sustine ca a dat faliment si a fost nevoita sa renunte la afacere din cauza presiunilor facute de comisarul Ion Gigi Trifoi. „Aveam un magazin in curte si vindeam si piine. Am vazut ca incet-incet nu mai vin furnizorii sa-mi aduca marfa. Ii oprea comisarul si ii ameninta. Si pe noi ne-a obligat sa luam piine de la brutaria lui, dar nu era buna, nu o cumparau oamenii. Am fost nevoiti sa inchidem magazinul, desi era singura sursa de venit a familiei“, a spus Elena Lupulescu. Ion Gigi Trifoi respinge toate acuzatiile si spune ca nu a amenintat pe nimeni. „Este prietena cu viceprimarul si el a pus-o sa declare asa. Eram nebun sa amenint furnizorii? Eu ma pretez la asa ceva?“, a spus comisarul.

Vila si BMW din salariul de la Garda

Chiar daca sustine ca nu se amesteca in afacerile fratelui si varului, comisarul Trifoi pare sa se descurce destul de bine din salariul de la Garda Financiara si din cel al sotiei, despre care spune ca lucreaza la Directia de Finante Publice Gorj. Comisarul are un apartament in oras, o vila in constructie la Schela, iar de curind si-a achizitionat un BMW, din 2003. Cind s-a angajat la Garda, Ion Gigi Trifoi avea un apartament si o Dacie. „Se cistiga bine in anii 1995-1996 la Garda. Si sotia mea a lucrat la o banca. Am facut credite. Casa de la Schela nu e mare si m-am apucat sa o construiesc prin 2000 . N-am bagat mai mult de 500 de milioane. Nu am terminat-o. BMW-ul l-am luat recent, cu 20.000 de euro, dar nu la pretul de catalog. Mi-au facut rost de el niste prieteni din Germania. Nici nu l-am achitat, mai am de dat 5.000 de euro. M-am imprumutat de la prieteni si mi-am vindut masina pe care o aveam, un Espero“, a mai spus comisarul Trifoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS