14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGeneralul Iliescu, trimis in judecata de PNA

Generalul Iliescu, trimis in judecata de PNA

Procurorii il acuza de savirsirea mai multor infractiuni de luare de mita si trafic de influenta

Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus ieri trimiterea in judecata a generalului de brigada in rezerva Lazar Iliescu, director adjunct al Directiei de Audit Intern din Ministerul Apararii Nationale (MApN), acuzat de savirsirea mai multor infractiuni de luare de mita si trafic de influenta.

Lucrari atribuite preferential unor firme

Anchetatorii au retinut faptul ca, in perioada 1996-1998 (cind a detinut functia de comandant al UM 02310 Bucuresti), precum si ulterior (cind a indeplinit functia de director adjunct al Directiei de Audit Intern), uzind de prerogativele acestor functii, generalul Iliescu a pretins si primit suma totala de 12.434 de dolari, cu scopul de a atribui in mod preferential unor societati comerciale lucrari de reparatii curente, constructii sau ignifugare la unele unitati militare arondate UM 02310, ori pentru a interveni la terte persoane in favoarea solicitantilor unor asemenea contracte.

Atribuirea preferentiala a contractelor avea la baza o intelegere intre generalul Iliescu si administratorii sau asociatii unor firme pentru un anumit obiectiv, in schimbul unor sume de bani. In baza acestei intelegeri, reprezentantii societatilor indicau firmele carora urma sa le fie lansate invitatii, pentru a crea aparenta scriptica a desfasurarii procedurii de achizitie a lucrarilor prevazute de lege. In acest sens, patronii firmelor favorizate obtineau de la cunoscuti sau prieteni devize cu preturi mai mari in raport cu oferta lor, astfel incit aceasta din urma sa para a fi cea mai avantajoasa. De multe ori aceste devize erau realizate tot de firma preferata de inculpat, reprezentantul societatii contraofertante doar semnind si aplicind stampila. Caracterul formal al obtinerii si analizei ofertelor rezida – sustin procurorii PNA – si din faptul ca, in majoritatea cazurilor, societatile contraofertante nu au depus la dosar nici un alt document (cu exceptia devizului) care sa permita aprecierea capacitatii lor economico-financiare si tehnice.

Generalul are si alte dosare penale la PNA

Gratie practicii instituite de Lazar Iliescu, s-a format un cerc de firme ai caror patroni se aflau in raporturi clientelare si de cointeresare materiala, doar acestea beneficiind de contracte de lucrari in perioada cit generalul de brigada a fost comandant la UM 02310. De altfel, in cele mai multe din cazuri, Iliescu a avizat personal procesele-verbale ale comisiei de licitatie, precum si documentele de ofertare de la dosarele achizitiei, in schimbul unor sume de bani pretinse si primite, sume care uneori erau fixe, iar alteori erau stabilite de general ca procent din valoarea contractelor incheiate.

Anchetatorii au stabilit si faptul ca, in lunile iulie – august 2000, pe cind detinea functia de director adjunct al Directiei de Audit Intern din MApN, generalul de brigada a pretins si primit sume de bani de la administratorul unei societati comerciale pentru a interveni in favoarea acestuia, la ofiteri din UM 02210, pentru incheierea unui contract in valoare de aproape o jumatate de miliard de lei. Din perspectiva aceleiasi functii, in mod repetat, Lazar Iliescu a primit cu titlu de mita, in mod direct sau indirect, sume de bani si diverse bunuri pentru a audita personal si conform unei proceduri de simplificare convenite achizitii de lucrari si materiale ale UM 02031 in favoarea unei societati comerciale.

Procurorii PNA au dispus disjungerea cauzei in legatura si cu alte infractiuni de luare de mita savirsite in perioada 1996-2003, in afara celor care fac obiectul prezentului dosar, precum si cu alte infractiuni (fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals) aflate in legatura directa cu infractiunile de coruptie.

Dosarul a fost trimis spre solutionare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS