19.5 C
Craiova
marți, 6 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalPentru ce mor pompierii?

Pentru ce mor pompierii?

Reprezentantii Grupului de Pompieri „Drobeta“ al judetului Mehedinti sint marcati de tragedia produsa luni dimineata in comuna Mihailesti, judetul Buzau, care s-a soldat cu moartea a 16 persoane. Pompierii militari au tinut sa atraga atentia ca o astfel de catastrofa se poate oricind produce pe arterele rutiere din Mehedinti. Acest lucru se poate intimpla, potrivit colonelului Ion Plesu, comandantul Grupului de Pompieri „Drobeta“, din cauza carentelor existente in actuala legislatie.

„Autoritatile romane sint obligate sa emita hotariri pentru reglementarea circulatiei mijloacelor de transport cu substante periculoase in incinta colectivitatilor. Nu numai ca nu exista aceste hotariri, dar pot sa afirm ca, daca totusi ele exista pe undeva, nu exista marcaje corespunzatoare in localitati, care sa oblige la restrictionarea circulatiei. In fata Hotelului Parc din centrul municipiului vine un transport cu substante periculoase, soferul trage tirul pe dreapta, se cazeaza, si dimineata pleaca mai departe. Nu ne punem intrebarea ce s-ar fi intimplat daca explozia s-ar fi produs intr-un astfel de loc sau daca nu s-ar fi produs la ora 6.00, ci in miezul zilei, cind si traficul este mai aglomerat“, a spus colonelul Ion Plesu.

Avind in vedere ca si teritoriul judetului Mehedinti este tranzitat de numeroase astfel de transporturi de marfuri periculoase sau deosebit de periculoase, Grupul de Pompieri „Drobeta“ a inaintat o adresa conducerii IJP Mehedinti, consiliului judetean, Prefecturii si Primariei Drobeta Turnu Severin, prin care se arata ca, in urma verificarilor efectuate periodic, s-a constatat ca exista o serie de localitati care nu au emis acte care reglementeaza circulatia pe teritoriul unitatilor administrativ-teritoriale a mijloacelor ce transporta substante periculoase, cum ar fi Drobeta Turnu Severin, Strehaia, Baia de Arama si Vinju Mare.

Colonelul Ion Plesu a prezentat apoi dificultatile pe care le intimpina pompierii militari in exercitarea atributiilor care le revin: „Dotarea, echiparea pompierilor este, in general, aceeasi de acum 14 ani. Organizarea, structura, functionarea sint aceleasi ca inainte de 1989. Asa ca ne intrebam noi: pentru ce mor pompierii? Nu au asigurari de viata. Trimitem ostasul in misiune de lupta, moare si il dam familiei cu onoruri militare. Ca si comandant, raspund de viata lui. Statul nu plateste o asigurare de viata acestor oameni trimisi in misiune de lupta de gradul 0. Nu se stie cind se intoarce un pompier de la locul misiunii sau daca se mai intoarce“.

„Bombe“ care pot pune in pericol viata cetatenilor

Printre societatile care depoziteaza substante periculoase in Mehedinti se numara: ROMAG PROD, care are 500 de tone hidrogen sulfurat (H2S) in instalatii, propan, o cantitate de pina la 1.000 de metri cubi, ROMAG TERMO, care are un depozit de pacura de 20.000 de metri cubi, depozit de H2S de 2.000 de litri, SNP PETROM, care are la Simian un depozit de produse petroliere cu o capacitate de 4.000 de metri cubi, FONTEGAS, cu doua rezervoare de 250 de metri cubi de gaz petrolier lichefiat. Mai exista si alti agenti economici care au depozite de produse petroliere pentru nevoile proprii, cum ar fi Santierul Naval SEVERNAV Drobeta Turnu Severin (un depozit de pacura de 400 de metri cubi), MEVA (depozit de 50 de metri cubi de GPL pentru lucrarile efectuate in intreprindere), terminalul de produse petroliere de la Gura Vaii, care are o capacitate de 9.000 de metri cubi de substante combustibile, benzina si motorina. Fabrica de Bere are, la rindul ei, un depozit de 10.000 de metri cubi de amoniac, folosit in procesul de productie, iar cantitati de clor, respectiv 5.000 de litri de clor folositi in procesul de epurare, mai exista si la Uzina de Apa Grea din Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS