23.1 C
Craiova
marți, 6 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalColonelul Omeag ii acuza pe parlamentari

Colonelul Omeag ii acuza pe parlamentari

In opinia comandantului pompierilor militari doljeni, Combinatul Chimic Doljchim este curat ca lacrima si nu are nici o vina in producerea deflagratiei de la Mihailesti. Colonelul Omeag sustine ca DOLJCHIM ar fi fost obligat sa inscriptioneze sacii de azotat de amoniu cu simbolul de material exploziv, dar asta numai in conditiile in care ar fi aplicabila legislatia europeana. Pentru ca in Romania legislatia nu prevede o asemenea inscriptionare, vinovati s-ar face, intr-o anumita masura, parlamentarii…

Conducerea Grupului de Pompieri „Oltenia“ din judetul Dolj a convocat ieri o conferinta de presa pentru a mentiona ca drapelul de lupta al unitatii a fost arborat in berna, iar autovehiculele de pompieri vor purta o banderola neagra la oglinda retrovizoare din partea stinga, in semn de omagiu adus eroilor pompieri cazuti la datorie la Mihailesti, in timp ce incercau sa stinga incendiul izbucnit la un camion plin cu azotat de amoniu.

Intrebat de ziaristi daca vede vreo vinovatie din partea angajatilor Combinatului Chimic Doljchim Craiova, de unde provenea azotatul de amoniu care a provocat catastrofa de la Mihailesti, colonelul Gheorghe Omeag, comandantul Grupului de Pompieri „Oltenia“, a inceput sa dea din colt in colt, sustinind ca nu este atributia lui sa se pronunte in acest caz. Colonelul Omeag a recunoscut totusi ca in zilele de dupa explozia din Buzau nu s-a efectuat nici o verificare la DOLJCHIM, „pentru ca nu se impunea un asemenea control“: „Ultimul control la DOLJCHIM l-am efectuat in luna ianuarie si nu am dat nici o amenda pentru ca am gasit totul in regula“.

„Greseala este a legiuitorului“

Chestionat in legatura cu periculozitatea transporturilor de azotat de amoniu, comandantul pompierilor doljeni a declarat: „Pe sacii de azotat de amoniu trebuia sa existe mentiunea ca substanta este exploziva. Producatorul este obligat sa-i avertizeze pe cumparatori cu privire la riscul exploziei. Tot producatorul are si obligatia de a scrie pe saci ce contin si care este modul de actiune, mai precis cum se stinge un incendiu intr-un asemenea caz. Numai ca aceasta este legislatia europeana, care la noi nu se aplica, pentru ca legislatia romaneasca nu considera azotatul de amoniu drept substanta periculoasa, ca in Europa. Greseala este a legiuitorului, pentru ca a trebuit sa moara atitia oameni ca sa intram in rindul lumii“.

Gheorghe Omeag a mentionat ca o alta masina din Craiova incarcata cu azotat de amoniu de la DOLJCHIM era sa produca un dezastru in judetul Salaj. Este vorba despre un autotren al firmei SC IONUMI SRL Craiova, a carui cabina a fost cuprinsa de flacari in 28 martie 2003. Atunci insa pompierii au avut timp sa intervina, stingind incendiul inainte de producerea unui dezastru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS