17.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTragedie in Valea Jiului

Tragedie in Valea Jiului

Doi morti si doi raniti la Mina Uricani

O explozie produsa simbata seara in Mina Uricani s-a soldat cu doi morti si doi raniti. Seria neagra a accidentelor produse la minele din Valea Jiului continua. La inceputul acestei luni, patru ortaci de la Mina Petrila au ajuns in stare grava la spital, dupa ce au lovit cu tirnacoapele capse miniere ramase neexplodate. Dupa citeva zile, doi angajati ai E M Petrila au suferit arsuri grave, in urma exploziei unui transformator. Sindicatele acuza administratia CNH ca nu se preocupa de imbunatatirea conditiilor de munca ale ortacilor.

„Ne-am tirit pina la iesire“

In urma accidentului, Paul Boboc, de 26 de ani, muncitor necalificat, si minerul Gheorghe Maxinese, de 45 de ani, si-au pierdut viata, iar minerul sef de schimb Ioan Salajan, de 36 de ani, si electricianul Nicolae Ciortan, de 39 de ani, au fost grav raniti, ei fiind transportati la Spitalul de Urgenta din Petrosani. Incidentul s-a produs la o adincime de 300 de metri, pe fluxul de transport, iar in momentul producerii deflagratiei in zona se aflau cinci mineri. Singurul care s-a ales doar cu o sperietura zdravana este maistrul Petre Popa. Acesta isi aminteste cu groaza clipele traite in subteran la putin timp dupa producerea exploziei: „Lucram la front, pe fluxul de transport. Am simtit un suflu puternic, care ne-a surzit, iar galeria s-a umplut de praf, de nu mai vedeai nimic la un metru in fata. Ca sa iesim afara ne-am tirit prin galerie“, a spus ortacul.

Secretarul de stat Gavril Baican conduce ancheta

Cu toate ca mai multi mineri se aflau in aceeasi galerie in momentul producerii exploziei, unii au scapat in mod miraculos de suflul teribil. Echipele de salvare au reusit ca in jurul orei 5.00 sa ii scoata pe ortaci din mina, doi fiind dusi la morga si doi la spital. Cauzele producerii accidentului de la Uricani sint investigate de o comisie speciala numita de ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, si condusa de secretarul de stat Gavril Baican. Sindicatele din Compania Nationala a Huilei Petrosani sustin ca un incident asemanator s-ar putea produce oricind, principala problema cu care se confrunta minerii fiind lipsa materialelor. Mai mult decit atit, conducerea sindicatelor miniere din Uricani acuza in mod direct conducerea CNH ca ar fi vinovata de producerea accidentului. „Am sesizat in repetate rinduri ca ne confruntam cu o acuta lipsa de materiale si materii prime si ca planul de productie este mult prea mare. In urma cu nici o saptamina, l-am informat in legatura cu aceste lucruri chiar pe ministrul secretar de stat, Gavril Baican. Am mentionat ca se poate produce oricind un accident, insa nu am primit decit promisiuni. Mor oameni in subteran. Se da carbune cu pretul vietii“, a spus presedintele Sindicatului Liber Uricani, Zoltan Lacatas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS