25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNisulescu si-a taiat gitul in fata locuintei fiului sau

Nisulescu si-a taiat gitul in fata locuintei fiului sau

• Un batrin de 74 de ani si-a taiat gitul in strada pentru a protesta
impotriva faptului ca fiul sau i-a vindut apartamentul • Politistii si
jandarmii n-au stiut cum sa-l convinga sa renunte la incercarile de a se sinucide • A fost nevoie sa apara fostul militian Dinel Staicu, care,
printr-o diversiune, a reusit sa-i smulga batrinului briciul din mina

Cadrele medicale de la SMURD au fost solicitate simbata sa se deplaseze, in jurul orei 16.00, in cartierul craiovean Rovine, unde un barbat de 35 de ani se spinzurase de teava de gaze. Medicul si asistenta au constatat decesul, apoi s-au intors la sediu. Aproape de sfirsitul programului au primit o noua solicitare, care suna destul de ciudat: pe strada Dr. Marcovici, din cartierul Romanesti, in fata imobilului de la nr.11, un batrin isi crestase gitul cu un brici si ameninta ca se va sinucide daca se apropie cineva de el. Cu girofarul si sirena in functiune, echipajul SMURD a ajuns in trei minute la fata locului.

Si-a taiat gitul cu un brici

Pe trotuar, in fata usilor rabatabile de la garaj, linga casa ultramoderna de la nr.11, cadrele medicale de la SMURD au gasit un batrin cu barba colilie, avind camasa si pantalonii plini de singe. El agita un brici in mina dreapta si nu lasa pe nimeni sa se apropie. „M-a omorit fi-miu cu bataia. Mi-a luat casa, mi-a luat familia, mi-a luat si nevasta – pe maica-sa, care sta acum cu el -, iar pe mine m-a trimis sa stau singur la Cimpina. M-a internat la nebuni, dar cei de-acolo mi-au dat drumul, au zis ca nu sint bolnav. Iar acum, cind am venit pe la fiu-meu, nici n-a vrut sa ma primeasca in casa. Vreau doar sa mor. Nu mai am nevoie de nimic. Lasati-ma in pace!“, striga batrinul, dezvaluind ulterior ca se numeste Aurel Nisulescu si are 74 de ani.

Cu citeva minute mai inainte, in urma unei discutii aprinse cu fiul sau – incheiata, spun unii, cu o serie de pumni aplicati de odrasla tatalui – Aurel Nisulescu s-a suparat asa de tare pe fiul sau incit s-a gindit sa-si puna capat zilelor. In fata portilor, si-a agatat de gard palaria si plasa, a scos din buzunar un brici si s-a crestat de citeva ori la git, marturie stind balta de singe de pe jos.

Cadrele medicale au incercat sa poarte o discutie cu el, sa-l convinga sa accepte primul ajutor, pentru ca singera abundent, insa batrinul ameninta ca, daca se apropie cineva, isi va taia carotida. Pentru ca, in ciuda tuturor rugamintilor, Nisulescu nu l-a lasat pe dr. Septimius Antonie, de la SMURD, sa se apropie, medicul a solicitat ajutorul politiei si jandarmeriei.

Supararile batrinului Nisulescu

Citeva minute mai tirziu, a aparut la fata locului echipa de interventie a jandarmeriei. Nu dupa mult timp si-a facut aparitia si echipajul Sectiei 2 Politie Craiova. Situatia insa nu s-a imbunatatit, pentru ca nimeni din politie si jandarmerie nu a incercat macar sa discute cu batrinul care ameninta ca-si taie gitul. Politistii si jandarmii asteptau cu miinile in solduri, privind impasibili cum medicul de la SMURD si vecinii incearca sa-l convinga pe batrin sa renunte la gestul sinucigas.

Peisajul s-a mai „colorat“ cind au aparut ziaristii. Reporterele de televiziune imbracate festiv – plecasera catre Tirgu Jiu, unde fusesera invitate la o nunta, dar se intorsesera din drum – i-au atras atentia batrinului, reusind sa poarte o discutie cu el, pentru a-l face sa uite de gestul sinucigas. Gasind prilejul sa-si spuna pasurile, Aurel Nisulescu a inceput sa povesteasca ca fiul sau, Mugurel Nisulescu, fost cascador, si sotia acestuia, Liliana, ambii cu dubla cetatenie (romana si americana), au pus la cale un complot, vinzindu-i apartamentul din Valea Rosie, in care batrinul locuise, apoi trimitindu-l sa stea in localitatea lui natala, Cimpina. A luat o pauza de un minut, spunindu-le ziaristilor: „Acum vreau sa fac pipi“, strecurindu-se in curte, dupa gardul scund, tragind cu ochiul la camerele de luat vederi. S-a intors inapoi in strada, unde a continuat sa-si spuna pasurile.

N-a uitat sa mentioneze si faptul ca a fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, de unde a fost externat cu trei zile in urma, pentru ca „domnu’ profesor universitar Udristoiu“ l-a considerat sanatos. Drept marturie a sanatatii sale mintale, batrinul flutura un bilet de iesire din spital, pe care era mentionat diagnosticul: episod confuzional cu tulburari autolitice. Durerea cea mare a lui Nisulescu era ca nu este lasat de fiul sau sa-si vada sotia si cele doua nepoate, de 11 si 12 ani, carora ar fi vrut sa le lase averea.

Fiul batrinului i-a dat afara din curte pe politisti

Vreme de doua ore, cit batrinul a stat la poarta cu gitul taiat, din casa nu a iesit nimeni ca sa discute cu el, desi inauntru erau sotia, fiul, nora si cele doua nepoate. Politistii au incercat sa-i convinga pe cei din casa sa negocieze cu batrinul, insa fostul cascador Mugurel Nisulescu, fiul batrinului, i-a dat pur si simplu afara din curte, spunindu-le ca n-are ce sa discute cu tatal lui, chiar daca acesta isi va lua gitul, pentru ca l-a facut de risul lumii, iar politistii n-au ce sa caute in curtea lui fara mandat. Asa ca a iesit din casa doar cit sa-i conduca pina la poarta si sa zavorasca portita. „Baiatul a refuzat sa negocieze cu batrinul, asa ca trebuie sa gasim o alta solutie“, a precizat comisarul Tita Grigorie, adjunctul sefului Sectiei 2 Politie Craiova.

In lipsa unui negociator specializat, nici politistii, nici jandarmii nu stiau ce sa faca, pentru ca, daca se apropiau de batrin, ori acesta se taia mai rau la git, asa cum ameninta ca o va face, ori cei care interveneau s-ar fi putut alege cu rani grave de la briciul pe care il tinea Nisulescu in mina. Incercari repetate de a interveni a avut dr. Septimius Antonie, de la SMURD, care a incercat sa-l „vrajeasca“ pe batrin, spunindu-i ca vrea sa-i vada ranile, insa nu a avut succes. „Vreau numai sa vad daca e rea taietura“, spunea medicul. „E rea de tot, ca m-am crestat cu briciul de vreo cinci-sase ori, da’ ma tai mai adinc daca te apropii“, raspundea de fiecare data batrinul.

La un moment dat, Nisulescu a cerut apa. A primit o sticla cu apa, iar politistii si jandarmii au inceput sa-i reproseze medicului de la SMURD ca nu i-a pus un somnifer in apa de baut. „De unde sa-i pun, ca n-am decit fiole, care nu-si fac efectul daca sint baute“, a explicat medicul.

Un fost militian a dat clasa politistilor si jandarmilor

Pina la urma, tot ziaristii au gasit calea de a salva viata batrinului. Jurnalistul Ion Spinu, directorul postului local de televiziune 3TV, a prins ideea, vehiculata de batrin, de a fi adus un notar pentru a intocmi actele prin care sa-si lase averea nepoatelor. Ziaristul a chemat un notar, care a sosit in cele din urma, in jurul orei 20.15. Numai ca notarul nu era notar, ci… Dinel Staicu, patronul lui Spinu. Dindu-se drept notar, Staicu a reusit sa se apropie de batrin si a purtat cu el o discutie juridica vreo 15 minute. Prinzind un moment in care batrinul – care se clatina, dupa ce singerase timp de doua ore – gesticula cu mina in care tinea briciul, Dinel Staicu i-a imobilizat mina si i-a luat briciul. Batrinul nu s-a opus. Aurel Nisulescu a fost condus in ambulanta SMURD, cu care a fost dus la Spitalul de Urgenta Craiova, pentru a primi ingrijirile medicale necesare. Staicu a mai ramas citeva clipe la fata locului pentru a savura aplauzele primite din partea trecatorilor, care au scandat „Dinel salvatorul!“ si „Dinel Staicu – primar“.

Intimplarea de simbata seara a dovedit ca politistii si jandarmii craioveni sint neputinciosi in asemenea situatii. Neavind nici un specialist in negocieri, au lasat ca discutiile cu potentialul sinucigas sa fie purtate de oamenii de pe strada. A fost nevoie sa apara un fost militian care sa recurga la o stratagema pentru a impiedica sinuciderea, caci politistii si jandarmii n-au stiut ce sa faca.

In ceea ce priveste jurnalistii postului de televiziune craiovean 3TV, acestia au anuntat in aceeasi seara, la stirile de la ora 22.00, ca vor prezenta un senzational reportaj, imediat dupa buletinul de stiri, despre modul in care patronul lor, Dinel Staicu, a dat dovada de eroism, salvind viata unui om. Dupa buletinul de stiri insa eventualii telespectatori ai postului 3TV au avut parte nu de senzationalul reportaj despre Dinel Staicu, ci doar de… purici pe ecranul televizorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS