19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInginerii financiare descoperite la RAUPS Rovinari

Inginerii financiare descoperite la RAUPS Rovinari

• Inspectorii Garzii Financiare cred ca banii de la RAUPS Rovinari ar fi putut ajunge in mai multe conturi peste granita, intr-un „paradis fiscal“ • Cea de-a doua societate a lui Crisan din Rovinari, SC RAUPS, este inglodata in datorii • Pe linga Parchetul General, Garda Financiara Gorj a sesizat si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor • Miine, ministrul Autoritatii pentru Control, Ionel Blanculescu, va sosi la Rovinari

Garda Financiara Gorj a sesizat pentru a doua oara Parchetul de pe linga Inalta Curte de Justitie si Casatie in legatura cu afacerile derulate de Alexandru Crisan la Rovinari. Controversatul om de afaceri brasovean este acuzat acum de bancruta frauduloasa si de transfer de bani fara documente justificative intre firmele sale din Brasov si RAUPS Rovinari, societate aflata in vecinatatea UREX.

Garda Financiara Gorj a finalizat controlul inceput saptamina trecuta la RAUPS, cea de-a doua firma din Rovinari care ii apartine lui Alexandru Crisan. S-a descoperit ca la fel ca si UREX, RAUPS, care are 57 de angajati, a fost inglodata in datorii de catre patron, avind in prezent debite la bugetul de stat de peste 40 de miliarde de lei. Folosind reteta de la UREX, in perioada iulie – august 2002, administratia RAUPS a virat in conturile firmelor MULTITRADING COMPANY si PHOENIX din Brasov peste sase miliarde de lei, fara temei legal si fara documente justificative.

A doua plingere pe numele lui Crisan

SC RAUPS, care are ca principal obiect de activitate reparatiile auto si transporturile in domeniul minier, a fost adusa la sapa de lemn de catre operatiunile financiar-contabile puse la cale de Crisan. Comisarul- sef Nicolae Mateica, seful Garzii Financiare Gorj, a comparat cele gasite la RAUPS cu adevarate inginerii financiare. La fel ca si in cazul UREX, comisarii au trimis ieri o plingere pe numele lui Crisan la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Justitie si Casatie. De asemenea, o alta sesizare a fost depusa la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor pentru a se depista circuitele financiare dubioase folosite de administratorii societatii.

Obiectivul acestei operatiuni este acela de a se stabili cu exactitate modul de folosire a sumelor si daca nu cumva acestea au fost transferate in conturi externe, in paradisuri fiscale, unde se practica impozite modice. Comisarul- sef Mateica a declarat ca patronul SC RAUPS ar putea fi acuzat de bancruta frauduloasa, fapta ce se pedepseste cu inchisoarea de la doi la cinci ani.

Blanculescu va reveni la UREX

In ceea ce priveste situatia de la UREX Rovinari, o mare parte dintre muncitori au reluat lucrul. Pornirea completa a productiei depinde si de rapiditatea cu care se face aprovizionarea. Datoriile catre furnizori sint insa de peste 100 de miliarde de lei. Administratia impreuna cu sindicatele au reusit intre timp sa mai achite o transa de 1,5 miliarde de lei, reprezentind salarii restante de la inceputul anului.

Suma a fost obtinuta de la societatile miniere pentru care fusesera deja prestate lucrari si care nu virasera inca banii in conturile UREX. Pentru a vedea ce rezultate a avut actiunea Autoritatii pentru Control, ministrul Ionel Blanculescu se va deplasa miine la Rovinari, unde va purta discutii cu sindicatele si cu administratia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS