9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjComerciantii de fier vechi- controlati de politisti

Comerciantii de fier vechi- controlati de politisti

• Politia a inchis patru firme care isi desfasurau ilegal activitatea in domeniul colectarii si comercializarii fierului vechi • De la o singura firma a fost confiscat fier vechi in valoare de 23 de miliarde de lei • Din comertul cu fier vechi, romii din cartierul Meteor si-au ridicat palate care valoreaza miliarde de lei

Politistii din Gorj au inceput ample actiuni de control la depozitele de fier vechi. In prezent, se realizeaza o inventariere a celor care vind fier vechi la centrele de colectare, precum si a frecventei cu care persoanele fizice duc fier vechi la REMAT-uri. Pentru ca nu aveau actele necesare desfasurarii de activitati in domeniul comercializarii si colectarii de fier vechi, patru firme au fost inchise, iar o parte din fierul vechi confiscat. Este vorba de firmele SAKISS SRL din Matasari, SONTEC SRL si CORPMETAL din Tirgu Jiu, precum si SIATRA PROD SRL, tot din Tirgu Jiu, de la care a fost confiscat fier vechi in valoare de 23 de miliarde de lei. Aceasta intrucit metalul fusese colectat in perioada in care firma avea activitatea suspendata. Ninel Potirca, patronul firmei SIATRA, este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogati romi din Tirgu Jiu, averea sa fiind realizata in mare parte din comertul cu fier vechi. Un alt rom, Ion Radulescu, a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala, principala activitate a firmelor sale fiind comertul cu metale feroase si neferoase.

Colectare de fier vechi cu voie de la primarie

In apropiere de Tirgu Jiu, zeci de romi aduna fier vechi de pe ruinele fabricii de ciment LAFARGE. Deoarece, la un moment dat, intre cautatorii de fier vechi s-a iscat un adevarat razboi, primaria si politia au organizat activitatea de colectare a fierului vechi din zona. Unele persoane au ajuns sa stringa fier vechi in valoare de zece milioane de lei pe zi, ajungind sa se prezinte de citeva zeci de ori la centrele de colectare.

Primarul din Tirgu Jiu, Florin Circiumaru, a declarat ca a fost nevoie ca primaria sa intervina sa faca ordine in zona, mai ales ca fierul vechi este luat de pe cimp si nu din incinta fostei fabrici, care a fost casata. Acelasi fenomen de „disparitie“ a fierului vechi se poate intilni in depozitele centrelor energetice Turceni si Rovinari, care au devenit tinta jafurilor amatorilor de fier vechi. De altfel, in REMAT-uri se regasesc foarte des componente de utilaje, in special role sau traverse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS