17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua de 9 Mai - spectacol si deziluzii

Ziua de 9 Mai – spectacol si deziluzii

Ziua de 9 Mai, Ziua Europei, a fost sarbatorita ieri, in Craiova. La aceasta manifestare au participat elevii de la clasele I-XII, de la toate scolile din oras. Sub deviza „Alergam pentru ca Europa are nevoie de oameni sanatosi, nu de epave umane“, manifestarea a fost organizata de Inspectoratul Scolar Judetean, Inspectoratul de Politie Dolj, Palatul Copiilor, Directia de Sanatate Publica, Asociatia „Tinerii lupta impotriva viciilor mileniului trei“ si de Primaria Craiova.

„Au fost organizate numeroase manifestari, dintre care: crosul Craiovei, spectacole de dans sportiv, competitii de fotbal si handbal, demonstratii de arte martiale, la care au participat peste 2.000 de copii. Acest proiect a fost finantat de Uniunea Europeana, printr-un program PHARE. Se vor acorda peste 600 de diplome si premii in bani pentru primele trei locuri cistigatoare. Pentru premiul I se vor acorda trei milioane de lei, premiul doi – doua milioane, premiul III – un milion, iar mentiunile vor fi premiate cu 500.000 de lei si o placheta gravata. Luptam pentru o promovare cit mai mare a sportului, pentru implementarea ideii ca nu este o rusine sa alergi, sa faci miscare. Crosul la clasele I-IV este o noutate in orasul nostru si s-a ocupat de acest lucru Cristian Ciobanu, profesor de sport“, a declarat Nicolae Cojocaru, inspector de specialitate la ISJ Dolj.

„Crosul Sanatatii a fost organizat simultan atit in Craiova, cit si in Vidin. 15 elevi romani au participat la crosul din Vidin si 15 bulgari au venit in Craiova la acest concurs. Copiii au fost foarte nerabdatori sa participe pentru ca premiile reprezinta ceva pentru ei“, a spus Aurelia Zvonea, presedinta asociatiei „Tinerii lupta impotriva viciilor mileniului trei“.

Copiii plingeau, considerindu-se nedreptatiti

Concursul de cros a avut doua categorii de participare: clasele I-IV, care au luat startul din fata Universitatii, si clasele V-XII, care au luat startul de la McDonalds, avind acelasi punct de sosire, semafoarele de la Mercur. La clasele I-IV au fost urmatorii cistigatori: locul I-Alexandru Babos, elev in clasa a IV-a la Liceul „Tudor Arghezi“; locul II, Ciprian Patru, clasa I, Liceul „Henri Coanda“; locul III, Ovidiu Stan, clasa a III-a, Liceul „Henri Coanda“; locul IV, Adrian Badea, clasa a IV-a, Scoala Nr.2; locul V-Octavian Dita, clasa a IV-a, Liceul „Tudor Arghezi“. La clasele V-VIII au iesit cistigatori, pe locurile I-III, elevii Liceului „Mircea Eliade“: Mihai Madalin M.; locul II, Romeo Mitrache, clasa a IV-a; locul III, Silviu Dumitrescu, clasa a V-a.

Unii copii s-au considerat nedreptatiti intrucit lor nu li s-a acordat nici un premiu, nici macar o diploma. „Eu am iesit pe locul IV, iar pe mine nu m-a bagat nimeni in seama. Celorlalti le-au acordat cite 500.000 de lei, dar mie nici macar diploma nu mi-au dat“, a spus plingind unul dintre elevii participanti, Marius Amza, din clasa a IV-a a Liceului „Elena Cuza“.

Concurs scolar transformat in propaganda electorala

„Uniunea Europeana a alocat fonduri doar pentru medalii si organizarea propriu-zisa a concursului. Bani pentru premii nu au fost dati, dar copiii nu stiu aceste aspecte. A existat, intr-adevar, un singur sponsor din Craiova si au fost alesi doar trei premianti. Probabil copiii au vazut cind domnul Solomon a scos din buzunar cite 500.000 de lei si a acordat acesti bani unor copii care nu au cistigat“, a mai spus Aurelia Zvonea. Premiantii au fost de fapt vechi participanti si nu elevi ai claselor I-XII, iar copiii au fost doar antrenati pentru un „corp sanatos“…

Cistigatorii premiati au fost: Ionut Vadeanu, de 25 de ani – locul I, locul II – Roxana Buta, locul III – Florin Opri. A mai fost acordata o mentiune pentru „Bunicuta cea sportiva“, dupa cum era scris pe una dintre gravuri, premiu pe care l-a cistigat Aurelia Curca. Alte mentiuni acordate: „Pentru cel mai sensibil mesaj“ a fost premiata Adriana Vladiceanu, de la Scoala nr.34, „Cel mai tinar participant la cros“ a fost Cosmin Sandu, iar Scoala nr. 34 a mai cistigat mentiunea pentru „cei mai multi elevi inscrisi la cros“. Premiul pentru veteranul concursului nu a fost acordat, lipsind, dupa cum au spus organizatorii, persoanele in virsta participante la concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS