13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPomana pensionarilor de 1 Mai

Pomana pensionarilor de 1 Mai

1 Mai muncitoresc, mici, aer curat, lume multa, pensionari si mai multi, agitatie cit cuprinde. Aceasta a fost atmosfera care a domnit simbata, de Ziua Internationala a Muncii, in Padurea Strehareti, aflata la mai putin de trei kilometri de Slatina. La exact o saptamina de la gestul electoral al oficialilor din Bals, care au impatit pensionarilor din urbe 500 de pachete cu mincare – chipurile, de Sfintul Gheorghe – scena s-a repetat la Slatina de aceasta data. Cu unele diferente insa.

Aproximativ 1.100 de pensionari au fost asteptati simbata in Padurea Strehareti pentru a sarbatori impreuna cu oficialitatile Ziua Internationala a Muncii. Cu acest prilej, pensionarii au fost instiintati ca vor primi cite un pachet-surpriza. Pentru a pastra o nota de mister, nici unul dintre invitatii speciali nu a stiut ce contine pachetul. „Ne-au spus de la asociatia de proprietari sa venim azi (simbata – n.r.) in Padurea Strehareti, ca vom primi ceva de la primarie. Ce anume nu ni s-a spus, decit sa venim aici, ca o sa fie ceva frumos si nu o sa ne para rau“, a spus Mariana Iordache, pesionara. Pentru ca multi pensionari nu s-au putut deplasa, si-au trimis rudele sau membrii familiei sa ridice pachetul-surpriza.

Deoarece organizatorii nu au avut un plan, pensionarii s-au inghesuit la usa dubei care adusese pachetele.Temindu-se ca vor ramine fara pachet, pensionarii s-au certat cu organizatorii, iar altii au renuntat si au plecat acasa injurind. A fost nevoie de interventia jandarmilor, care au facut un cordon de protectie in jurul dubei ca sa nu fie rasturnata de multimea agitata. Din cauza inghesuielii, sase persoane au fost transportate la Spitalul Judetean Slatina pentru pierderea cunostintei si accidente cardiovasculare. La circul care a durat aproape doua ore au asistat sutele de slatineni care au venit la padure la un gratar si o bere, pentru a sarbatori cu familia si prietenii 1 Mai.

Autoritatile – luate prin surprindere de pensionari

Din cauza dezordinii, in mijlocul pensionarilor a venit si prefectul de Olt, Marin Diaconescu, care este si presedintele organizatiei judetene a partidului de guvernamint. Acesta l-a certat pe viceprimarul Slatinei, Marin Postolache, care incerca sa faca ordine printre pensionari.

„Ba, ce faci aici, ma!? Ce e cu galagia asta!?“, a zbierat suparat prefectul, iar viceprimarul, incurcat de tonul sefului de partid, a ingaimat: „Pai, domn’ prefect, nu vedeti ca se-nghesuie sa se omoare! Degeaba le spun ca e destul pentru toata lumea, nu m-asculta nimeni“.

La interventia fortelor de ordine s-a restabilit calmul, pensionarii fiind aliniati aproape cu forta pe doua rinduri. Distribuirea pachetelor s-a facut dupa acelasi criteriu ca la Bals: fiecare pensionar a avut la el un tichet cu insemnele PSD, ce cuprindea o felicitare de Ziua Muncii si semnaturile sefilor partidului, precum si cea a primarului orasului. Potrivit viceprimarului Postolache, valoarea unui pachet a fost de 200.000 de lei. Numarul total al pachetelor pregatite pentru pensionari a fost de 1.100, ceea ce inseamna ca organizatorii au cheltuit pentru eveniment 220.000.000 de lei.

Desi valoarea pachetelor a fost mai mare, continutul acestora a fost inferior celor de la Bals. Pachetul pentru pensionarii slatineni a cuprins: doi mici, o portie de cartofi prajiti, o chifla, doua beri la sticle de un litru, o lingura de mustar, doua pulpe de pui si alte produse.

Unii pensionari au refuzat pomana oficialilor cind au auzit despre ce este vorba: „Dupa o viata de munca am ajuns sa ma inghesui pentru o punga cu mincare!“. Cei care au venit in locul pensionarilor care nu s-au putut deplasa nu au fost recunoscuti de „distribuitori“, desi aveau la ei „tichetul-pasaport“ si buletinul sau chiar cuponul de pensie al persoanei respective. Telenovela pensionarilor a continuat duminica la Caracal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS