13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrafic cu masini de lux furate din Italia

Trafic cu masini de lux furate din Italia

• Parchetul Curtii de Apel Craiova a dispus trimiterea in judecata a membrilor unei bande care se ocupa cu traficul autoturismelor de lux furate din strainatate • Printre acuzatiile aduse celor 12 inculpati se numara falsul material in inscrisuri oficiale, falsul in inscrisuri sub semnatura privata, uzul de fals, inselaciunea si prezentarea la autoritatea vamala de documente falsificate

Cadrele Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova, in colaborare cu CZCCOA Alba si Timisoara, precum si cu serviciile de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul inspectoratelor de politie ale judetelor Dolj, Mehedinti si Gorj, au reusit sa anihileze o retea organizata de trafic de autoturisme de lux, furate din strainatate, care opera in sudul si vestul tarii.

O retea de 12 persoane

Conform probelor adunate de politisti, banda de traficanti de masini era formata din 12 persoane. Cei 12 au reusit sa inscrie in circulatie in Romania, in perioada 2001 – 2003, opt autoturisme provenite din strainatate: un Opel Frontera, un Mitsubishi Pajero, doua Land Rover Freelander, doua Volkswagen Passat, un Volkswagen Beetle si un BMW 525. Autoturismele furate erau introduse in Romania de cetateni italieni, membri altei bande cu care colaborau romanii. Aici erau preluate si indigenizate prin mijloace frauduloase de reteaua romaneasca, aceasta fiind divizata in doua segmente. Un grup se ocupa de falsificarea documentelor de provenienta ale autoturismelor, omologarea in vederea inmatricularii si scutirea de la plata taxelor vamale, iar celalalt grup racola romani in vederea inmatricularii autoturismelor pe numele acestora si valorificarii ulterioare catre adevaratii proprietari.

Membrii primului grup au falsificat trei adeverinte pentru scutirea de taxe vamale, eliberate – chipurile – de Directia de Administrare Personal din cadrul Ministerului roman al Afacerilor Externe, in baza carora au obtinut chitante in regim de scutire vamala pentru patru autoturisme. De asemenea, au falsificat trei adeverinte emise de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989, in baza carora au obtinut chitante in regim de scutire vamala pentru alte patru autoturisme.

O data obtinute, documentele necesare inmatricularii erau preluate de membrii celui de-al doilea grup, care inmatriculau autoturismele pe numele unor terti, domiciliati pe raza judetului Mehedinti, fara insa ca masinile sa ajunga vreodata in posesia acestor persoane. In doua-trei saptamini de la inmatriculare, autoturismele erau radiate si se intocmeau documente de vinzare-cumparare catre persoanele ce detineau in mod real autoturismele inca din momentul intrarii lor in tara, devenite astfel proprietare cu acte in regula.

Cistigul fiecaruia varia intre 500 si 10.000 de dolari

Oamenii legii au stabilit ca valoarea in vama a autoturismelor traficate depaseste 2,7 miliarde de lei, iar prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata taxelor vamale se ridica la circa 1,2 miliarde de lei. Fiecare membru al retelei avea partea sa de cistig, acesta fiind cuprinsa intre 500 si 10.000 de dolari, in functie de contributia personala la derularea afacerii si de riscurile la care se expunea.

Dupa definitivarea cercetarilor, Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a intocmit rechizitoriul si a dispus trimiterea in judecata a 12 inculpati. Este vorba despre: Mihai Alin Tiriplic, de 31 de ani, inginer mecanic din Arad, Nicolae Cristian Zaiu, de 32 de ani, electrician din Hunedoara, Dumitru Razvan Dragomir, de 27 de ani, merceolog din Hunedoara, Marin Mirea, de 50 de ani, mecanic auto din Caras-Severin, Ioan Cucerzan, de 35 de ani, sofer din Hunedoara, Octavian Mihai Borza, de 36 de ani, mecanic din Hunedoara, Adrian Dungan, de 46 de ani, strungar din Hunedoara, Ioan Gicu Szonyi, de 49 de ani, frezor din Hunedoara, Dorin Surtea, de 49 de ani, frezor din Hunedoara, Daniel Traian Aleman, de 31 de ani, barman din Hunedoara, Stefanel Ciubuc, de 50 de ani, din Hunedoara, respectiv Daniel Ninel Surdu, de 38 de ani, din Mehedinti, ultimii doi fara ocupatie. In sarcina lor, oamenii legii au retinut savirsirea infractiunilor de fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, inselaciune, prezentarea la autoritatea vamala de documente falsificate si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Alin Tiriplic, Cristian Zaiu si Daniel Aleman au fost retinuti de politisti, dar Judecatoria Craiova a considerat ca nu se impune masura arestarii lor preventive, dispunind cercetarea lor in stare de libertate cu interdictia de a parasi tara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS