10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Pe patron il doare in spate de ceea ce se intimpla la UREX“

„Pe patron il doare in spate de ceea ce se intimpla la UREX“

• Muncitorii de la UREX au blocat ieri Drumul European 79, care trece prin fata uzinei • Angajatii ameninta ca vor intra in greva foamei si se vor urca pe acoperisul cladirii daca nu isi vor primi salariile restante • Prefectul de Gorj a discutat ieri doua ore cu grevistii si nu a reusit sa-i convinga sa renunte la proteste • Circulatia masinilor a fost deviata pe ruta Pesteana – Ticleni – Tirgu Carbunesti

Muncitorii de la UREX si-au continuat ieri greva inceputa la sfirsitul saptaminii trecute. Peste 500 de oameni au blocat, incepind cu ora 7.30, drumul care leaga orasele Rovinari si Craiova, facind imposibila circulatia autovehiculelor.

Pentru a impiedica eventualele aglomerari in trafic, Politia Rutiera Gorj a inchis circulatia spre Craiova prin Rovinari, deviind-o pe ruta Pesteana – Ticleni – Tirgu Carbunesti. Cu toate ca a incercat in repetate rinduri sa ii convinga pe muncitori sa deblocheze drumul, Cornel Filip, comandantul Politiei din Rovinari, a renuntat in cele din urma. Spre deosebire de saptamina trecuta, cind au intervenit, jandarmii au stat ieri la distanta de protestatari. Ei pot interveni numai daca evenimentele degenereaza si numai printr-un ordin scris al prefectului de Gorj. Nemultumiti ca nimeni nu se intereseaza de soarta lor, muncitorii au scandat in permanenta lozinci la adresa patronului Alexandru Crisan si a conducerii uzinei.

Angajatii UREX nu au vrut sa auda de oferta prefectului Vilceanu

In jurul orei 11.00, la fata locului a sosit prefectul de Gorj, Eugen Vilceanu, care a stat de vorba cu muncitorii. Dupa doua ore de negocieri, angajatii UREX nu au vrut sa auda de oferta prefectului Vilceanu, care le-a promis ca vor fi facute demersuri sa le fie achitate salariile pe lunile ianuarie si februarie. Oamenii au spus ca vor ori totul, ori nimic, salariile restante totalizind aproape 15 miliarde de lei.

„Nu am reusit nimic. Nu am ajuns la nici un compromis. Nu exista solutii pentru ce se intimpla acolo. Eu am incercat sa le explic ca blocarea drumului nu este o solutie, dar oamenii au dreptate si au ajuns la capatul rabdarii. Nu se poate insa sa blocheze strada. Este o greva spontana, intr-adevar, insa sindicatele au spus ca pur si simplu muncitorii nu au mai rezistat si au iesit in strada. Oamenii au iesit in strada pentru niste drepturi pe care patronatul nu le acorda. Pe patron il doare in spate de ceea ce se intimpla la UREX“, a declarat prefectul Vilceanu.

Vor sa intre in greva foamei

Vasile Gosa, presedintele sindicatului muncitorilor de la UREX, a declarat ca oamenii au ajuns la capatul rabdarii, iar unii dintre ei au anuntat ca vor sa intre in greva foamei. De asemenea, citiva muncitori au declarat ca se vor urca pe acoperisul uzinei si vor ameninta ca se arunca daca nu isi vor primi drepturile care li se cuvin prin contractul colectiv de munca. Gosa a spus ca i-a cerut lui Eugen Vilceanu, unul dintre liderii PSD Gorj, permisiunea ca o parte dintre muncitori sa participe la sedinta filialei locale a partidului, insa a fost refuzat. „Oamenii sint mai hotariti ca oricind. Sint tot felul de zvonuri ca patronul Crisan este la Tirgu Jiu sau ca va veni la Tirgu Jiu. Eu am vorbit cu el la telefon. Muncitorii vor sa isi primeasca toate salariile restante si nu mai sint de acord sa le incaseze doar pe doua luni, desi nici aceasta varianta nu era sigura. Vor sa faca greva foamei si sa se urce si pe uzina. Speram sa nu se ajunga in aceasta situatie. Prefectul a spus ca nu sintem membri PSD si de aceea nu putem participa la sedinta. Ne facem membri, sa ne dea adeziuni, daca altfel nu putem sa discutam cu ei! Dinsii sint la guvernare“, a declarat Gosa. Ieri, la Rovinari era programata festivitatea de lansare a candidaturii la primarie a actualului edil Ilie Rautescu. Intrebat despre donatiile de o jumatate de miliard de lei facute de firmele din Brasov ale lui Crisan catre PSD Gorj, Cornel Popescu, presedintele filialei judetene a partidului, a afirmat: „Nu este o problema de partid rezolvarea situatiei de la UREX“.

Drumul a fost deblocat la ora 15.00, iar muncitorii isi vor relua in aceasta dimineata protestele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS