11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Hotul-geamgiu“, trimis in fata instantei

„Hotul-geamgiu“, trimis in fata instantei

• Dindu-se drept geamgiu, instalator, angajat al unei firme de televiziune prin cablu ori reparator de telefoane, profita de naivitatea proprietarilor si ii jefuia • Oamenii legii au reusit sa-l prinda dupa opt furturi savirsite in ultimii cinci ani • In timpul desfasurarii anchetei, a sustinut ca ideea acestei metode de jefuire i-a venit urmarind stirile la televizor

Gabriel Toma, de 36 de ani, domiciliat oficial in Golesti – Arges, dar locuind fara forme legale in Craiova, a dat de furca vreme de cinci ani politistilor si procurorilor craioveni. Poreclit „hotul-geamgiu“, dupa primul furt pe care l-a savirsit prin metoda lui aparte, Toma a fost prins si arestat dupa aproape cinci ani in care operase nestingherit. Dindu-se drept geamgiu, instalator, angajat al unei firme de televiziune prin cablu, reparator de telefoane ori invocind alte calitati, profita de naivitatea proprietarilor care-l pofteau in casa si ii jefuia in momentul in care il lasau singur in incapere.

Jafuri la indigo

Primul jaf savirsit de Gabriel Toma prin aceasta metoda dateaza din 20 decembrie 1999, cind s-a dus la usa craioveanului Gheorghe Zegheanu, sustinind ca este geamgiu si intrebindu-l daca nu are nevoie de geamuri la balcon. Proprietarul a acceptat si l-a poftit in casa pentru a lua masurile la geamuri. Cind barbatul l-a lasat pentru citeva minute singur, hotul a sustras de pe masa din sufragerie suma de 22.420.000 de lei (banii asociatiei de locatari), apoi a plecat in graba.

In dimineata zilei de 25 februarie 2001, cu citeva minute inainte de ora 10.00, Toma a batut la usa Anetei Nenoiu, tot din Craiova, careia i-a spus ca este angajat al firmei de cablu Terra Sat si trebuie sa faca o verificare a instalatiei de televiziune prin cablu. Femeia i-a permis sa intre in casa, apoi, in timp ce ea se afla la bucatarie, trimisa de hot, Toma a cotrobait printr-un dulap, de unde a luat un plic cu 1.700.000 de lei.

Nicolita Argeseanu, din Craiovita Noua, i-a picat in plasa in ziua de 29 iunie 2001. Gabriel Toma i-a spus acesteia ca e… geamgiu si ii poate face rost, la un pret foarte convenabil, de geamuri pentru a-si inchide balconul. Femeia a coborit impreuna cu hotul, care a rugat-o sa-l astepte in fata blocului pentru citeva minute, pina se intoarce cu geamurile. Nicolita Argeseanu s-a conformat, numai ca, in timp ce ea statea in fata blocului, Toma a intrat pe usa din spate, a intrat in apartamentul femeii si i-a sustras suma de 1.400.000 de lei.

Pe 4 iulie 2001, ora 15.30, a fost poftit in casa de o alta craioveanca, pe nume Ioana Popescu, careia ii spusese ca ar fi reparator de telefoane. Ramas singur in camera, chipurile pentru a intinde un cablu, a sustras o icoana evaluata la 60.000.000 de lei si a disparut inainte sa apara proprietara. Icoana a vindut-o in aceeasi zi craioveanului Anton Mehedintu, contra sumei de… un milion de lei.

Omul priceput la toate

Toma a dat o alta lovitura in Craiovita Noua, pe 14 ianuarie 2002. In jurul orei 11.00, Ioana Cretu l-a poftit in casa pe cel care se prezentase drept instalator si care s-a oferit sa-i repare un calorifer. Individul nu ceruse mult, doar 250.000 de lei, pe care i-a si primit. „Instalatorul“ a rugat-o pe femeie sa se duca pe balcon ca sa intinda o cirpa uda, timp in care hotul a sustras 3.750.000 de lei, patru bilete de tren, certificatul de casatorie si alte acte, apoi a disparut.

Un an mai tirziu, pe 11 ianuarie 2003, a reusit sa-i insele increderea altei craiovence, Ionica Popescu. Spunindu-i ca este un… vecin, Toma a rugat-o sa-i dea voie in casa pentru a intinde un cablu de antena pentru televizor. Femeia l-a lasat, iar cind a auzit ca s-ar pricepe la electronica l-a rugat sa-i repare un televizor. Facind pe specialistul, Gabriel Toma i-a spus femeii ca defectiunea poate fi usor remediata, convingind-o chiar sa-i dea niste bani pentru achizitionarea asa-zisei piese defecte. Trimitind-o in bucatarie dupa un cutit, hotul a profitat de faptul ca ramasese singur in camera si a sterpelit 6.600.000 de lei, apoi s-a facut nevazut.

Pe 9 aprilie 2003, la ora 13.25, s-a prezentat la domiciliul Ioanei Minescu, din cartierul George Enescu, sustinind ca este instalator sanitar si ca poate sa-i repare instalatia de caldura contra sumei de 100.000 de lei. Primindu-si suma solicitata – ocazie cu care a vazut si unde tine femeia banii – a rugat-o pe Ioana Minescu sa mearga in cealalta camera ca sa-i spuna daca se incalzeste caloriferul. Apoi hotul a scotocit prin sifonier, de unde a luat suma de 1.000.000 de lei, si a fugit.

Ultima lovitura – sau cel putin ultima descoperita de politie – a fost data pe 27 noiembrie 2003. In jurul orei 15.30, Gabriel Toma a intrat in locuinta Elvirei Tanase, pretextind ca a fost trimis de un vecin sa ceara cu imprumut 100.000 de lei. A intrat in casa, a vazut unde femeia tine banii, apoi a rugat-o sa vada daca apa curge la bucatarie. Ramas singur, hotul a sterpelit 500.000 de lei dintr-o bomboniera si a plecat.

Furturi ca la televizor

Politistii craioveni au reusi sa-l prinda pe Gabriel Toma abia luna trecuta, trimitindu-l in spatele gratiilor in baza unui mandat de arestare emis de Judecatoria Craiova. Audiat de oamenii legii, hotul si-a recunoscut cu sinceritate faptele, ba chiar a sustinut ca regreta ceea ce a facut.

Intrebat de anchetatori cum i-a venit ideea unor furturi de acest gen, destul de rar intilnite, Toma a spus ca a vazut la televizor, la o emisiune de stiri, cum un alt hot a reusit sa dea multe asemenea lovituri. „Oamenii trebuie sa fie mult mai atenti la cei pe care ii invita in casa, sa-i legitimeze pe cei care sustin ca sint angajatii unor firme, iar, daca li se pare ca au de-a face cu impostori, sa anunte politia. Asemenea hoti se bazeaza pe naivitatea celor care le dau voie mult prea usor sa intre in case“, a declarat magistratul Daniel Burca, procuror in cadrul Parchetului Judecatoriei Craiova, cel care a instrumentat dosarul „hotului-geamgiu“. Trimis in judecata pentru savirsirea infractiunilor de furt si inselaciune, Gabriel Toma risca pina la 15 ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS