6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPraznicul din lunea Pastelui a devenit o amintire

Praznicul din lunea Pastelui a devenit o amintire

In multe sate din Olt, pina nu demult, se organiza traditionalul praznic de luni dupa Paste. Am plecat sa vedem la fata locului ce s-a mai pastrat din vechea sarbatoare, dar ne-am ales cu dezamagirea din glasul batrinilor.

La Brebeni, localitate recunoscuta pentru mesele care se intindeau a doua zi de Paste in curtea bisericii, unde se stringea tot satul, domnea ieri o liniste apasatoare. Biserica din mijlocul cimitirului era inchisa, iar printre morminte nu vedeai tipenie de om. Doar intr-un colt, doi-trei oameni sapau groapa vreunei rude trecute in lumea celor drepti in zi sfinta. Intrebam unde se tine praznicul. O femeie ne lamureste: „La noi nu se mai face deloc masa de Paste, a disparut in ultimii ani. Inainte era frumos, venea tot satul cu mic, cu mare… Mergeti la Lisa sau la Alimanesti. Am auzit ca la ei se mai face inca“. Ne oprim la Enosesti, un sat care apartine de Piatra-Olt. In curtea bisericii, citeva femei stau de vorba si isi asteapta vecinele care sint in biserica. Intrebam de masa traditionala si se uita la noi destul de ciudat: „Dar nu stiti ca nu se mai tine? Era obiceiul asta pe cind eram noi tinere, da’ acu’ nu se mai pastreaza“.

„De la anu’ vom relua sarbatoarea“

In satul Oltisoru, aflat la doi-trei kilometri de Enosesti, praznicul de Paste se organizeaza anul acesta. Biserica, amplasata la marginea satului, e micuta si nu prea aratoasa. Slujba s-a terminat, iar preotul sta de vorba cu unul dintre credinciosi. Linga biserica, la o masa, mai gasim trei barbati care ne povestesc despre obiceiul care altadata aduna aici toti satenii. „Fiecare femeie venea cu cosul plin cu mincare, curtea era plina de mese, se puneau bucatele, parintele le binecuvinta si ne puneam la masa. Nimeni nu se apuca de mincat pina nu venea popa sa sfinteasca mincarea! Veneau cu traistile la cersit si aia mai colorati“, povesteste unul dintre enoriasi.

Preotul paroh Paul Chirita ne lamureste: „Obiceiul se tine. Praznicul s-a organizat pina acum un an-doi, dar de anul trecut nu s-a mai putut face, deoarece cei care au reparat biserica au luat pamintul sa-l munceasca si n-am avut spatiu. Am vorbit insa cu satenii si au fost de acord ca, anul acesta, pentru ca ne vom lua inapoi pamintul, sa instalam in curtea bisericii mese. Asa ca, de la anu’, vom relua sarbatoarea cu participarea intregului sat“. Aici se mai pastreaza si alte obiceiuri legate de Paste. De Joimari, noaptea, femeile merg la cimitir cu boji aprinsi si tamiie. Si tot in Oltisoru, dar peste o saptamina, va avea loc Martea Negrilor, un obicei stravechi, potrivit caruia preotul satului trebuie sa treaca pe la fiecare mormint si sa ciocneasca cite un ou rosu cu enoriasii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS