26.6 C
Craiova
vineri, 31 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGabriel Bivolaru va fi tinut 21 de zile in carantina la Penitenciarul Rahova

Gabriel Bivolaru va fi tinut 21 de zile in carantina la Penitenciarul Rahova

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, urmarit general pentru fraudarea BRD, s-a predat politiei, in noaptea de miercuri spre joi, a declarat ieri chestorul principal Dumitru Sorescu, seful Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Seful IGPR a mai spus ca Gabriel Bivolaru a fost dus in arestul Directiei Cercetari Penale (DCP) a Inspectoratului General al Politiei Romane si urmeaza sa fie predat Directiei Generale a Penitenciarelor, pentru a-si executa pedeapsa de cinci ani de inchisoare.

Potrivit lui Dumitru Sorescu, in prezent, se fac verificari pentru a se stabili daca Gabriel Bivolaru s-a sustras executarii pedepsei.

Avocata fostului deputat sustine ca Bivolaru nu stia ca trebuie sa faca puscarie si ca a aflat ca este dat in urmarire din presa, abia in cursul zilei de miercuri…

In carantina timp de 21 de zile

In ceea ce priveste penitenciarul in care Bivolaru isi va ispasi pedeapsa de cinci ani de inchisoare, acesta va fi stabilit de catre o comisie care se va intruni peste trei saptamini, informeaza surse judiciare.

Potrivit surselor citate, fostul deputat Gabriel Bivolaru va fi transferat din arestul Directiei de Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei Romane la Penitenciarul Rahova, unde, conform procedurii, va sta in carantina 21 de zile. Dupa aceasta perioada, va executa pedeapsa de cinci ani de inchisoare.

Aceleasi surse au mai precizat ca fostul deputat Bivolaru va ramine cel mai probabil la Penitenciarul de maxima siguranta Rahova, avind in vedere ca este bucurestean.

50 de milioane de euro

Politistii au aplicat mandatul de executare a pedepsei decise de Inalta Curte de Casatie si Justitiei, la 23 martie, in cazul fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru pagubirea unei banci cu aproape 50 de milioane de euro.

Initial, Bivolaru fusese condamnat la trei ani de inchisoare pentru inselaciune si obligat la plata a peste 2.200 de miliarde de lei (50 de milioane de euro), reprezentind prejudiciul civil catre BRD. Sentinta completului de trei judecatori, data in 3 decembrie 2002, a fost contestata de fostul deputat. In urma judecarii recursului fostului parlamentar, un complet de noua judecatori a hotarit condamnarea la cinci ani de detentie si inlaturarea masurii gratierii pedepsei de doi ani de detentie pentru folosirea a 24 de ordine de plata false, pentru falsificarea a sapte pasapoarte si mai multe facturi hoteliere (infractiuni gratiate initial).

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut obligativitatea impusa lui Bivolaru de a nu parasi localitatea de domiciliu, precum si sechestrul asiguratoriu asupra bunurilor mobile si imobile. Instanta suprema il obliga pe Bivolaru sa plateasca BRD 2.253.225.811.840 de lei si zece milioane de lei catre stat, cheltuieli de judecata.

Parchetul l-a acuzat pe fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru de fals, uz de fals, inselaciune si evaziune fiscala, in dauna BRD.

Bivolaru a fost dat in urmarire generala in 24 martie. Politia de Frontiera a fost informata cu privire la emiterea mandatului, el fiind in consemn inca din decembrie 2002 (in baza solicitarii instantei de judecata), masura reconfirmata in 24 martie si valabila pina in 2009 (durata pedepsei inchisorii). La 26 martie, fostul deputat a fost dat in urmarire internationala, politistii luind aceasta decizie ca o masura de siguranta, neexcluzind posibilitatea ca el sa fi parasit ilegal Romania.

Mona de Freitas si Paula Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), complicele lui Bivolaru, au fugit din tara la scurt timp dupa ce procurorii au demarat cercetarile in acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS