16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjToni Grebla va ramine fara scaun

Toni Grebla va ramine fara scaun

• Delegatia Permanenta a PSD, reunita simbata la Bucuresti, a propus guvernului demiterea prefectului de Gorj, Toni Grebla • Omul de afaceri Mugurel Surupaceanu, de 34 de ani, un apropiat al lui Nicoale Mischie, ar putea deveni joi noul prefect al judetului Gorj • Pe linga faptul ca face afaceri cu mobila, Mugurel Surupaceanu este de citeva luni si patron al unui post de radio din Tirgu Jiu • Nicolae Mischie, seful PSD Gorj, a fost suspendat din functie, locul sau la partid fiind luat de Cornel Popescu • Pe linga Consiliul Judetean Gorj, Nicolae Mischie controleaza acum si prefectura

Delegatia Permanenta a PSD a propus simbata guvernului eliberarea lui Toni Mihail Grebla din functia de prefect si numirea pe postul respectiv a lui Mugurel Surupaceanu, unul dintre vicepresedintii PSD Gorj.

Mutarea i-a luat prin surprindere pe toti sefii de institutii din judet. Toata lumea se astepta ca Nicolae Mischie sa fie suspendat din functie, iar in locul sau sa fie numit interimar Cornel Popescu, lucru ce s-a si intimplat, de altfel. Nimeni nu avea habar ca Delegatia Permanenta va lua in discutie demiterea lui Toni Grebla, care a aflat de la televizor decizia sefilor sai de la Bucuresti. Unul dintre cei mai linistiti membri ai PSD Gorj a fost „autosuspendatul“ Nicolae Mischie, care nu a mers la Bucuresti, insa a avut grija ca vineri seara sa anunte pe toata lumea ca vor aparea surprize in ceea ce priveste viata politica din judet.

Comunicate cu fitil

Dupa ce Mischie si-a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, autosuspendarea din functie, in PSD Gorj au inceput sa apara primele valuri, legate de eventuale plecari din partid. Mai multi lideri de filiale locale ale PSD si-au manifestat, prin comunicate trimise la Consiliul Judetean Gorj, sprijinul pentru Mischie, declarind ca il vor urma daca va parasi PSD. Filiale ale PSD din Bilteni, Motru, Arcani sau Rovinari l-au acuzat direct sau indirect pe Toni Grebla ca ar trebui sa plece din partid si ii recomandau premierului Adrian Nastase sa il trimita la o ambasada, intr-o tara cit mai indepartata, asa cum au spus liderii organizatiei din Bilteni, de exemplu.

Neintelegerile dintre prefect si seful consiliului judetean, precum si existenta a cel putin doua tabere in partid au fost recunoscute in mod oficial, desi, in trecut, s-a negat in permanenta vreun conflict in PSD Gorj. In momentul in care omul de afaceri Mugurel Surupaceanu va deveni, in mod oficial, prefect, Nicolae Mischie va conduce „din umbra“ si prefectura, si PSD Gorj, unde si-a instalat pe unul din oamenii sai de incredere de la consiliul judetean. De asemenea, si actualul presedinte executiv al PSD Gorj este tot „omul lui Mischie“, Marius Vlaicu fiind propus la Bucuresti pentru aceasta functie chiar de Mischie, in ciuda altor candidaturi. De mentionat faptul ca Marius Vlaicu este cel care se va ocupa de coordonarea campaniei electorale in judet.

Comentarii cu multe abtineri

Contrariat de vestea primita, prefectul Toni Grebla s-a ferit sa faca prea multe comentarii, sustinind ca nu cunoaste motivele pentru care s-ar fi putut lua o asemenea decizie. „Nu pot sa fac vreun comentariu. Am aflat si eu despre decizia Delegatiei Permanente de la televizor. Luni o sa vorbesc cu presedintele executiv la Bucuresti si atunci poate o sa am niste raspunsuri pe care le voi face publice“, a declarat Toni Grebla.

Acesta a fost singurul lider PSD din Gorj care imediat dupa autosuspendarea lui Mischie a declarat ca aceasta a fost hotarita la Bucuresti. Dan Matei Agathon a negat insa acest lucru, precizind chiar ca soarta baronilor locali va fi hotarita de catre Delegatia Permanenta.

Nicolae Mischie a spus ca nu este deranjat ca a fost suspendat din functie. Despre ceea ce se va intimpla cu Toni Grebla a vorbit insa in proverbe: „Cine sapa groapa altuia cade singur in ea!“ sau „Cum iti asterni, asa dormi!“, facind aluzie la faptul ca prefectul Grebla s-ar afla in spatele atacurilor din presa la adresa lui Mischie.

Viitorul prefect a bagat la inchisoare un ziarist

Viitorul prefect este fost membru ApR, de unde a migrat la PSD. Numele lui Mugurel Surupaceanu se leaga de cel al lui Claudiu Matei, singurul ziarist gorjean care a ajuns la inchisoare, dupa ce omul de afaceri l-a acuzat de santaj. Claudiu Matei a stat la puscarie aproape trei ani. Viitorul prefect de Gorj a avut de-a lungul timpului mai multe firme cu care a facut numeroase afaceri care au avut legatura cu banii publici. Printre acestea se numara MAGICO TRADING si EXECUTIV, dar spune ca in prezent nu mai detine nici una si va renunta la afaceri in favoarea unei cariere politice.

Una dintre firmele lui Surupaceanu a vindut in urma cu peste patru ani Primariei din Catunele doua Dacii, doua masini Aro si combine, la preturi care au totalizat miliarde de lei, mult mai mari decit cele de pe piata. Mugurel Surupaceanu a beneficiat si de fonduri PHARE, dar spune ca nu-si mai aminteste valoarea proiectului. Una dintre firmele detinute de Surupaceanu a cistigat si licitatia realizata pentru mobilarea Teatrului „Elvira Godeanu“, dar nici in acest caz viitorul prefect spune ca nu mai tine minte cifra.

O alta afacere care a ajuns si in atentia PNA a fost facuta prin firmele MAGICO TRADING si EXECUTIV, care au vindut Directiei Judetene de Drumuri si Poduri utilaje cu valoare totala de 1,5 miliarde si care, conform unui raport al Curtii de Conturi, ar fi fost defecte si nu au putut fi folosite. Pentru aceasta achizitie si pentru multe altele, cei doi directori de la Drumuri si Poduri, Gheorghe Gaman si Gheorghe Rodeanu, sint cercetati de PNA. Mugurel Surupaceanu spune ca utilajele au fost functionale si nu fac obiectul cercetarii. Viitorul prefect a fost destul de retinut in declaratii si a spus ca nu mai doreste sa comenteze nimic din afacerile sale precedente. „Nu comentez nimic acum. Prefer sa astept numirea pentru ca a fost doar o propunere. O sa-mi stabilesc un punct de vedere si o sa fac o conferinta de presa“, s-a rezumat sa declare Mugurel Surupaceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS