14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalUn asociat la o firma din Craiova si un consilier municipal bucurestean - retinuti pentru trafic de influenta

Un asociat la o firma din Craiova si un consilier municipal bucurestean – retinuti pentru trafic de influenta

Consilierul municipal bucurestean Nistor Ionita si omul de afaceri Mihaita Marinescu, asociat la o firma din Craiova, au fost retinuti marti, fiind cercetati, impreuna cu un agent de la Politia Transporturi, in legatura cu traficul de influenta privind o licitatie organizata de Societatea Nationala CFR.

Dupa cum se arata intr-un comunicat al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Nistor Ionita, ales pe listele PSD in Consiliul General al municipiului Bucuresti, a fost retinut sub aspectul savirsirii infractiunii de trafic de influenta. Mihaita Marinescu, asociat la SC APOGEU Craiova, a fost retinut pentru complicitate la trafic de influenta. Pentru aceeasi infractiune este cercetat penal si agentul sef Teodor Nica, din cadrul Inspectoratului de Politie Transporturi Bucuresti, caruia procurorii i-au interzis sa paraseasca tara.

Procurorii PNA au stabilit ca, in luna martie, Nistor si Teodor ar fi pretins de la un denuntator, director executiv al unei societati comerciale, 26.000 de dolari, sustinind ca vor interveni pe linga persoane cu functii de decizie de la SNCFR pentru a facilita firmei respective participarea si cistigarea unei licitatii organizate de compania feroviara pentru vinzarea fierului vechi. Nistor Ionita a sustinut, in mod fals, ca are influenta asupra unor functionari din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si ca poate interveni pe linga acestia. Procurorii sustin ca Nistor Ionita, direct si prin intermediul lui Marinescu, a cerut denuntatorului 15.000 de dolari, promitind ca, in virtutea functiei pe care o detine, va interveni pe linga persoane cu functii de decizie la Regia Autonoma de Transport Bucuresti, in legatura cu o licitatie similara.

Potrivit procurorilor, firma ar fi trebuit sa cistige licitatia pentru cumpararea de sina de tramvai, societatea denuntatorului oferind un pret contractual mai mic decit cel negociat in conditii legale. In baza intelegerii, denuntatorul si consilierul municipal s-au intilnit vineri intr-un restaurant din Piata Victoriei, iar procurorii sustin ca Nistor Ionita a cerut o prima transa din banii promisi. Cei doi au stabilit o a doua intilnire pentru marti, cind urma sa fie adusi banii. Nistor Ionita si Marinescu s-au intilnit cu denuntatorul in acelasi local si au constatat ca acesta venise cu banii in lei, nu in valuta. Nemultumit de acest fapt, consilierul a cerut ca suma sa fie schimbata in euro.

Denuntatorul a schimbat banii la o banca din Bucuresti, fiind supravegheat de Marinescu, care il informa permanent pe Ionita cu privire la modul in care decurgea operatiunea. O ora si jumatate mai tirziu, cei trei s-au reintilnit, iar banii, 12.065 de euro, au fost dati consilierului. Imediat dupa ce acesta a primit banii, procurorii PNA i-au prins in flagrant.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS