13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMunca la negru la „Gogoasa furioasa“ din Tirgu Jiu

Munca la negru la „Gogoasa furioasa“ din Tirgu Jiu

Sint unii oameni care cred ca, daca te numesti intr-un fel, poti sa dai cu tifla altora. Cum ti-ai deschis un butic se cheama ca esti patron, ca ti-ai luat viata in propriile miini si esti destul de curajos sa infrunti economia de piata, care in Romania este o jungla. Asa a crezut si Cristian Serban, din Tirgu Jiu, patronul societatii WILD GROUP SRL, cu sediul in Motru, cind si-a deschis o gogoserie in centrul orasului Tirgu Jiu. „Grupul salbatic“ a gasit formula de a dribla statul, transformind gogoseria „Gogoasa furioasa“ intr-o masina perfecta de batjocorit oamenii prin „legiferarea“ muncii la negru.

Iustina Tivig si Mihaela Negrea sint doar doua dintre fostele lucratoare de la gogoseria „Gogoasa furioasa“, care apartine patronului Cristian Serban. Ca si alte fete, ele au lucrat diferite perioade la gogoserie, fara contract de munca si fara sa respecte programul de lucru, de opt ore. Cind s-au angajat la firma lui Cristian, li s-a promis ca vor fi platite cu trei milioane lei pe luna, iar fetele au crezut ca vor lucra legal. Tinarul patron, care are doar citiva ani peste 20, s-a razgindit tocmai in momentul in care trebuia sa le plateasca si le-a dat afara din firma in care nu au fost angajate niciodata, aminind plata pentru lunile sau zilele lucrate. De frica, de rusine sau din nestiinta, fetele nu au sesizat institutiilor abilitate.

„Le schimb des, ca nu gasesc unele bune“

George Romanescu, sef serviciu in cadrul Inspectiei Muncii Tirgu Jiu, impreuna cu inspector Oana Condescu au descins luni la gogoseria lui Serban si au controlat respectarea legalitatii in domeniul lor de competenta. Inspectorii au constatat cu surprindere ca toate cele patru angajate au declarat ca au semnat cu doua zile in urma contractele de munca. Sub privirile patrunzatoare ale patronului, au declarat inspectorilor ca au semnat doua foi din contract, desi nici una nu stia la ce firma lucreaza si nici daca si-au facut vizita medicala obligatorie inainte de incheierea contractului de munca. Patronul Cristian Serban a intrebat daca l-a reclamat cineva, apoi a spus ca lucratoarele sint incompetente, ca nu erau pricepute si furau. „Domnule, nu le-am mai tinut, ca nu faceau fata si furau faina si uleiul! Am mai primit 30 de milioane de lei amenda, dar sa stiti ca m-am dus la instanta si am cistigat. Nu stiu ce sa ma mai fac. Le schimb des, ca nu gasesc unele bune. A mai ramas sa o platesc doar pe una. Ele ce dovada au ca au lucrat la mine?“, a spus Cristian Serban.

Amenda de 30 de milioane de lei

Inspectorul George Romanescu spune ca multi patroni folosesc un fel de munca la negru, in sensul ca angajatii, pentru pastrarea locului de munca, sint obligati sa declare oricarui organ de control ca au venit la lucru in urma cu doua zile. „Legea ii permite angajatorului sa inregistreze contractele de munca in decurs de 20 de zile, fapt pentru care sint rare cazurile in care poti sa-i amendezi pentru munca la negru“, a spus inspectorul.

Alexandru Caruntu, inspector-sef adjunct la Inspectia Muncii Tirgu Jiu, spune: „Firma care are ca punct de lucru «Gogoasa furioasa» a fost amendata pe 23 martie 2004 cu 30 de milioane de lei pentru ca nu a depus in termen statele de plata din trimestrul patru al anului 2003. Termenul de depunere a expirat la 15 ianuarie 2004“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS