14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul director de la ACSA Craiova s-a sinucis din cauza problemelor de la serviciu

Fostul director de la ACSA Craiova s-a sinucis din cauza problemelor de la serviciu

• Ion Cuta a fost sub tratament pentru o afectiune psihica • Inainte cu citeva zile de a se sinucide le-a spus unor cunoscuti: „Imi vine sa bag cutitul in mine“

Dupa multe si variate supozitii aparute in legatura cu sinuciderea directorului general al AUTOMOBILE CRAIOVA SA (ACSA), procurorii Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj au reusit sa faca lumina in acest caz, dezlegind motivele care l-au impins pe Ion Cuta sa-si ia viata.

Reamintim ca, pe 2 februarie, Cuta s-a sinucis in biroul sau, infigindu-si in piept pina la plasele un cutit cu lama de 15 centimetri. Sinucigasul a urmat, parca, un ritual: a fumat o ultima tigara, si-a scos haina si a asezat-o pe spatarul scaunului, si-a desfacut nasturii la camasa, si-a ridicat maioul, a pus mina pe cutit (luat de acasa cu citeva zile inainte), i-a fixat virful in piept, tatonind cu grija locul pentru ca nu cumva arma sa nimereasca in vreo coasta, apoi a impins cu putere in plasele. Medicii, in ciuda eforturilor disperate, n-au reusit sa-i salveze viata.

Procurorii Parchetului Tribunalului Dolj, sprijiniti de politistii judiciaristi, au incercat sa dezlege misterul motivelor acestei sinucideri, incheind cercetarile cu citeva zile in urma.

Controalele si procesele i-au afectat starea psihica

Economistul Ion Cuta s-a angajat cu 25 de ani in urma la OLTCIT Craiova – ulterior, SC DAEWOO Craiova, iar din 1994 ACSA-, indeplinind diferite functii – de la sef serviciu financiar pina la director general, functie ocupata incepind cu anul 1992. ACSA a fost nevoita, in cadrul transformarilor suferite de societate de-a lungul anilor, sa preia datoriile societatii-mama – OLTCIT – si procesele acesteia de dupa 1990, care au macinat financiar unitatea si l-au afectat psihic pe director. Unitatea a fost nevoita sa treaca printr-un proces rasunator, in urma caruia a fost obligata sa plateasca drepturi salariale de aproximativ cinci miliarde de lei catre 2.000 de fosti salariati, in conditiile in care firma mai avea doar vreo 100 de salariati.

Colegii de serviciu l-au descris pe Cuta in fata organelor de ancheta drept o persoana capabila, dornica de munca, ba chiar preocupata mai mult de problemele de serviciu decit de viata de familie si, ca atare, influentata de problemele de la serviciu.

Un prim soc psihic suferit de directorul general al ACSA a fost generat de controlul activitatii financiare a unitatii, efectuat de Curtea de Conturi la sfirsitul anului 2002 si inceputul anului 2003. Raportul Curtii de Conturi, desi finalizat pina la urma cu solutia neinceperii urmaririi penale impotriva sa, a afectat starea psihica a directorului Ion Cuta. Asta insa, dupa demersuri complicate si indelungate, in urma carora a reusit sa obtina de la firma CITROEN (care se despartise cu multi ani in urma de intreprinderea romaneasca) o serie de acte care sa-i dovedeasca nevinovatia. Asa se face ca in primavara anului 2003 au aparut primele semne ale alterarii capacitatii psihice a directorului Ion Cuta: „deficiente“ – cum le-a denumit directorul tehnic-comercial Lucian Lutaru; „tulburari“ – numite astfel de jurista firmei, Anina Radu; respectiv „depresii“, considerate astfel de Mioara Cuta, sotia directorului general. Manifestarile fiziologice erau diverse, mergind de la insomnii si dureri de cap pina la dureri abdominale. Pentru ca-i erau afectate odihna si luciditatea, Cuta i-a promis sotiei sale ca va merge la un medic psihiatru sa se trateze. Asa a ajuns pacientul medicului Elena Stefan.

Un tratament psihiatric la care a renuntat

Directorul general al ACSA s-a prezentat, in primavara anului 2003, la cabinetul psihiatric al dr. Elena Stefan, sefa Laboratorului de Sanatate Mintala Craiova, solicitind inca de la inceput o confidentialitate deplina si cerind sa nu i se intocmeasca acte de inregistrare in evidentele spitalului. Dupa citeva sedinte de consultatie, atit la cabinetul din Policlinica Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, cit si la cabinetul particular al doctoritei Elena Stefan, medicul psihiatru l-a diagnosticat pe Cuta cu afectiunea de „tulburare depresiva-reactiva“, prescriindu-i un tratament cu Eglavil, Budiomil, Xanax si Rivotril. Paralel cu tratamentul medicamentos, au continuat o perioada si intrevederile cu doctorita.

Asa cum a mentionat sotia lui in fata organelor de ancheta, Cuta s-a simtit mai bine in urmatoarele sase-sapte luni, cam pina prin septembrie 2003. Ii revenise pofta de viata, putea sa doarma, sa manince, parea ca-si recapatase linistea.

In toamna lui 2003, o data cu reducerea dozei medicamentelor administrate, Cuta a devenit din nou instabil. Colegii au fost din nou nevoiti sa-l imbarbateze, directorul general a devenit mai morocanos, mai putin comunicativ cu apropiatii. Ultima vizita la psihiatrul Elena Stefan a fost cu citeva zile inainte de Craciunul anului 2003, cind i s-a prescris acelasi tratament, insa Cuta nu si-a mai luat medicamentele. I se parea ca nu mai au nici un efect asupra lui, ca nu se va mai face bine niciodata. Ii spunea deseori sotiei sale: „Simt o durere pe care nu pot sa o descriu“. Colegilor de la locul de munca, intr-o sedinta restrinsa a colectivului de conducere tinuta in a doua jumatate a lunii ianuarie 2004, le-a divulgat ca tratamentul pe care l-a urmat initial nu ii ameliorase starea de sanatate si de aceea renuntase la el, urmind a incerca „un alt tratament“. Acest „alt tratament“ nu a mai existat, aparind primele efecte evidente ale suferintei psihice.

„Imi este atit de rau, ca imi vine sa ma sinucid!“

Directorul Ion Cuta incepea deja sa se gindeasca la sinucidere. Pe 24 ianuarie – era intr-o simbata – i-a telefonat pe mobil juristei Anina Radu, relatindu-i „cu vocea unei persoane distruse“ ca „imi este rau de tot, atit de rau, ca imi vine sa ma sinucid“. Crezind ca suferinta sa psihica este legata de apropiatul termen al procesului cu fostul angajat Emil Corobea, jurista i-a spus directorului sa stea linistit, ca nu va fi nici o problema.

Starea de agitatie psihica a directorului Cuta a a aparut din nou, citeva zile mai tirziu. Joi, 29 ianuarie, stind de vorba in biroul lui cu Maria Ciontea, sefa biroului control financiar din cadrul ACSA, directorul general i-a spus: „Daca ma crezi, parca sint drogat. Am intrerupt tratamentul pe care-l faceam si parca imi vine sa bag cutitul in mine“. A doua zi, tot in biroul lui, Cuta i-a spus si juristei Anina Radu ca ii vine sa se sinucida, mentionind insa ca „imi pare rau de cei de-acasa“ -, referindu-se la sotie si la baiatul lui, elev in clasa a XII-a. Constienta ca afectiunea psihica a sefului sau se acutizase, jurista a dat fuga la directorul tehnic-comercial Lucian Lutaru sa-i dezvaluie gindurile de sinucidere care il copleseau pe Cuta. Realizind ca directorul general aducea vorba de sinucidere in preajma termenelor procesuale ale dosarului cu Emil Corobea, jurista a incercat din nou sa-l asigure pe Cuta cu nu vor fi probleme la proces. Imbarbatarile colegilor de serviciu care-i erau apropiati nu si-au facut insa efectul. Colegii si familia si-au dat seama de asta abia pe 2 februarie, cind era prea tirziu.

Soferul i-a oferit ultima tigara

In dimineata de 2 februarie 2004 – era intr-o luni -, directorul Cuta a ajuns la serviciu la ora 8.00, adus cu masina de soferul lui, Dan Dop. A salutat-o pe secretara Camelia Rodica Iovanescu si a intrat in biroul sau, apucindu-se de treaba pentru a rezolva problemele curente ale firmei. A trecut in revista mapa de corespondenta si a stat de vorba la telefon cu mai multi angajati ai societatii. Era insa cuprins de o stare de tensiune, fumind tigara dupa tigara, mai mult decit in zilele sale obisnuite. La citeva minute dupa ora 12.00, l-a vizitat in birou directorul tehnic-comercial Lucian Lutaru, cu care a discutat circa 20 de minute mai multe chestiuni legate de activitatea societatii, dar si chestiuni de natura personala. Cuta i-a spus lui Lutaru, printre altele, ca a accesat pagina de internet AUTO NEWS „cu privire la problemele din Polonia ale societatii noastre“.

Lucian Lutaru a plecat apoi catre biroul lui. Imediat dupa el a iesit din birou si Cuta. A mers pina la baie, s-a spalat pe miini, apoi s-a intors. Nu inainte de a cere o tigara, pentru ca le terminase pe ale lui. Soferul Dan Dop, aflat in secretariat, l-a servit cu un Pall Mall. Primind tigara – se va dovedi ca era ultima pe care a fumat-o -, s-a retras in birou.

Zece minute mai tirziu, soferul Dan Dop a auzit din biroul directorului Cuta o respiratie greoaie ca un horcait. I-a spus acest lucru secretarei, care insa n-a dat importanta pe moment spuselor soferului. Citeva secunde mai tirziu s-a auzit o a doua horcaitura, soferul a reusit s-o convinga pe secretara sa intre impreuna in biroul directorului general, gindindu-se ca acestuia i s-a facut rau. Au deschis usa si au ramas inmarmuriti in prag. „Domnul director era in scaunul dinsului, lasat putin pe spate in partea stinga si avea nasturii desfacuti la camasa, iar pieptul era dezgolit in partea stinga“, a declarat ulterior soferul Dan Dop. „Sacoul sau era pus pe spatarul scaunului, era desfacut la camasa, iar din piept iesea minerul unui cutit“, a mentionat in fata oamenilor legii secretara Camelia Rodica Iovanescu.

„Moare seful!“

Cei doi au reactionat diferit in acele momente. Soferul a inceput sa strige „Moare seful!“ si s-a repezit sa deschida fereastra ca sa intre aer, considerind ca directorul are probleme cu respiratia. Secretara, in schimb, s-a repezit la telefon si a anuntat ambulanta, apoi i-a chemat pe colegii din alte birouri. In biroul directorului general s-a creat o adevarata invalmaseala, multi dind buzna sa vada ce s-a intimplat. Sosita si ea in graba, Maria Ciontea, sefa biroului control financiar, a scos cutitul din pieptul victimei si l-a aruncat pe jos, crezind ca ii va fi mai bine lui Cuta. Un alt coleg a luat cutitul de pe covor si l-a asezat pe o etajera.

Citeva minute mai tirziu, Cuta era transportat la Spitalul de Urgenta Craiova, cu ambulanta unitatii. Directorul general al ACSA a fost internat la ora 13.07, cu diagnosticul „plaga injunghiata spatiul IV intercostal pe linia medio-claviculara stinga; soc hemoragic“. In ciuda eforturilor facute de cadrele medicale, viata lui Ion Cuta n-a mai putut fi salvata, barbatul de 57 de ani decedind in jurul orei 15.00.

Concluzia oamenilor legii care au investigat moartea lui Cuta este clara: sinucidere generata de problemele de la serviciu, pe fondul unei afectiuni psihice agravate de intreruperea tratamentului. Un suicid altruist, asa cum definesc lucrarile de specialitate asemenea gen de fapta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS