14.4 C
Craiova
duminică, 27 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Local In Spania au inceput alegerile legislative

In Spania au inceput alegerile legislative

Sectiile de votare s-au deschis ieri in Spania pentru alegerile legislative la care sint asteptati 34,5 milioane de alegatori, la trei zile dupa atentatele care au porovocat moartea a 200 de persoane la Madrid, in cel mai crunt masacru terorist din istoria acestei tari, informeaza site-ul Yahoo!News.

Potrivit sondajelor, Partidul Popular (de dreapta) al sefului guvernului, Jose Maria Aznar, era pina saptamina trecuta favorit, in fata Partidului Socialist Spaniol (PSOE). Necunoscuta in ecuatia scrutinului ramine insa consecinta atentatelor comise joi dimineata, in patru trenuri, la periferia orasului Madrid, revendicate de organizatia islamista Al-Qaida si in privinta carora organizatia separatista basca ETA a negat orice implicare.

Candidatul partidului de guvernamint – huiduit la intrarea in sectia de votare

Mariano Rajoy, de 49 de ani, candidatul partidului spaniol de guvernamint la alegerile legislative si posibil succesor al premierului Jose Maria Aznar, a fost huiduit duminica, la intrarea in sectia de votare, de o multime de protestari. Acestia i-au strigat lui Rajoy „Mincinosul!“ si „Adu-ne acasa soldatii din Irak!“, in timp ce potentialul sef de guvern se pregatea sa voteze.

Dupa doua mandate de premier, fiecare de cite patru ani, Aznar s-a retras de bunavoie din politica. Pina saptamina trecuta, Partidul Popular, de dreapta, condus de Aznar, era considerat favorit, surclasind Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE). Cele doua formatiuni politice sint creditate cu 80 la suta din intentiile de vot, celelalte sufragii repartizindu-se intre coalitia formata in jurul comunistilor, Izquierda Unida (IU), si partidele nationaliste, principalele fiind cel basc si cel catalan.

Zeci de manifestanti au petrecut noaptea de simbata spre duminica in fata sediului din Madrid al Partidului Popular, scandind sloganuri ostile guvernului. Membrii executivului si in special premierul Aznar au fost acuzati ca au exploatat durerea populatiei si au manipulat cetatenii, sustinind ca organizatia separatista basca ETA se afla in spatele atentatelor de la Madrid, in pofida faptului ca aceasta a negat orice implicare si ca autoritatile au fost anuntate ca gruparea Al-Qaida isi revendicase responsabilitatea.

Guvernul spaniol condus de Aznar a sustinut implicarea fortelor americane in razboiul din Irak, desi 90 la suta din populatie s-a opus deciziei guvernului spaniol de a sprijini Statelor Unite in conflictul din Golf si de a trimite in Irak 1.300 de soldati, in cadrul trupelor de mentinere a pacii.

Rajoy, candidatul Partidului Popular, condus de Aznar, spune ca electoratul ar trebui sa voteze judecind dupa lucrurile care s-au realizat in tara in ultimii opt ani.

Masuri exceptionale de securitate pentru alegerile legislative

In Spania au fost luate masuri exceptionale de securitate pentru cele 34,5 de milioane de alegatori, asteptati ieri la urne pentru a vota componenta noului parlament, a anuntat un responsabil al Ministerului spaniol de Interne, citat de site-ul Yahoo!News.

Dispozitivul obisnuit de securitate in aceasta tara, care se confrunta cu atentatele organizatiei separatiste basce ETA de 36 de ani, este oricum destul de complex. Un numar de 106.000 de politisti, garzi civile si politisti provinciali sau municipali constituie, ca si in perioada precedentelor alegeri legislative din 12 martie 2000, scheletul sistemului de securitate. Ei trebuie sa supravegheze si sa se asigure ca nici o presiune nu va fi exercitata in cele 24.426 de sectii de votare care adapostesc 56.585 de urne in care se vor depune buletinele de vot, prin care vor fi desemnati 350 de deputati si 208 senatori.

„In afara acestui dispozitiv initial, forte aditionale sint pregatite sa fie desfasurate peste tot pe unde ar putea fi necesar“, a declarat acelasi purtator de cuvint ieri-dimineata.

Scrutinul se deruleaza sub semnul atentatelor fara precedent de joi dimineata, in urma carora guvernul a fost acuzat ca a ascuns informatii despre „pista islamica“, incriminind organizatia separatista basca ETA. Partidul Popular, de dreapta, aflat la putere, a fost tinta manifestatiilor spontane de simbata, populatia protestind impotriva „minciunilor“ guvernului in toata Spania.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Instabilitate atmosferică accentuată până la ora 23.00 în Oltenia

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată până la ora 23.00.Local în Oltenia...

Scandal într- sală de jocuri din Craiova

Polițiștii Secției 4 Craiova au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de amenințare după un scandal într-o sală de jocuri.

Gorj: Materiale denigratoare la dresa unui bărbat distribuite în...

Polițiștii din Motru au fost sesizați de către un bărbat, de 43 de ani, din municipiu, că în noaptea de 25/26 septembrie,...

Dolj: 14 sancțiuni, aplicate pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID

În Dolj, peste 130 de politiști, jandarmi și polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Direcției Sanitar...
00:00:15

Bărbat condamnat pentru omor calificat, prins în Țicleni

Un bărbat de 45 de ani din Târgu Cărbunești care este condamnat la la 19 ani și șase luni de închisoare cu...

Dolj: Acțiune pentru prevenirea fraudelor în comerțul online

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj au executat o acțiune pentru prevenirea fraudelor comise în mediul online cu...