6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlin a ajuns pasager in „trenurile mortii“

Alin a ajuns pasager in „trenurile mortii“

• „Tata, plec. Nu vezi ca aici, in tara, nu se poate face nimic?“, au fost cuvintele cu care craioveanul Alin Stuparu si-a luat ramas bun de la parinti, plecind sa munceasca in constructii • Dupa tragedia de pe 11 martie, familia nu a mai stiut nimic de el doua zile, in timp ce logodnica il cauta prin spitale • Alin este internat in stare grava la un spital din Madrid • Din cauza arsurilor, tinarul de 24 de ani a fost recunoscut abia dupa doua zile de cautari, prima data fiind identificat de o familie de bulgari, care il crezuse copilul ei

Ultima oara i-a urat „La multi ani!“ mamei, de 8 Martie

La 24 de ani, Alin Stuparu s-a hotarit sa ia viata in piept si sa-si gaseasca de lucru in strainatate, dupa ce a vazut ca nu se mai ajunge cu saracia de acasa. Dupa doi ani de cautari, si-a gasit de munca in capitala Spaniei, in domeniul constructiilor. Si-a luat ramas-bun de la parinti si, pe 20 decembrie, chiar inainte de sarbatori, a plecat la Madrid cu speranta in suflet. Era prima oara cind pleca din tara, dar si-a dat seama repede ca si acolo viata este destul de grea. Din cei 700-800 de euro pe care ii cistiga pe luna, Alin isi punea deoparte, sperind ca isi va face o situatie cind se va intoarce acasa. Isi suna parintii de doua ori pe saptamina ca sa-i tina la curent cu situatia sa.

„Spunea ca e greu, dar ca s-a obisnuit si ca s-a integrat bine in colectiv. Lucra in constructii, pina la serviciu facea cam o jumatate de ora cu trenul. Din banii pe care-i cistiga, isi punea deoparte si vorbeam des la telefon, mai des cu Dan, fratele lui mai mare, care s-a casatorit si locuieste in Bariera Vilcii. Ultima oara am vorbit cu el pe 8 Martie. Il sunase cu o zi inainte pe taica-sau si-i spusese sa tina secret. Voia sa-mi faca o surpriza si sa-mi ureze La multi ani“, povesteste mama lui Alin, Verona Stuparu.

Alin Stuparu nu a plecat singur la munca in Spania, ci a luat-o cu el si pe Stefania Lacatusu, logodnica sa, fata pe care o iubea si cu care ar fi vrut sa se casatoreasca la intoarcerea in tara.

11 martie – telefonul nu a mai sunat acasa

In ziua fatala de 11 martie, telefonul nu a mai sunat. Ghinionul a facut ca Alin sa se afle intr-unul din „trenurile mortii“ care faceau legatura intre suburbiile capitalei Spaniei. Primul membru al familiei care a aflat despre atentatele de la Madrid a fost Constantin Stuparu, tatal baiatului, cind posturile de televiziune din intreaga lume incepusera deja sa transmita imagini de la locul tragediei. „Eram in magazinul Mercur cind am vazut stirile la televizor. Imediat, m-am gindit la baiatul meu. Am alergat la prima cabina telefonica si l-am sunat pe Adi, un prieten de-ai lui cu care statea acolo. Mi-a spus sa stam linistiti, ca nu e nimic. Trenul care ii ducea pe ei la munca trecuse cu o jumatate de ora inainte de explozii. Dar cum sa stam linistiti, cind nu primeam nici un telefon de la baiat? Daca nu era nimic, ar fi dat telefon sa ne spuna ca este bine“, a povestit Constantin Stuparu.

Cautat de logodnica prin spitale

Timp de aproape doua zile, parintii impreuna cu rudele s-au aflat in bratele disperarii, continuind sa astepte un telefon izbavitor, care nu mai venea. Urmareau cu inima strinsa stirile la televizor, cautindu-si baiatul pe listele de disparuti sau raniti. In spitalele din Madrid, Stefania isi cauta iubitul printre sutele de raniti. In cele din urma, telefonul a venit: „L-am gasit, sintem la spital, dar nu e nimic grav“, au fost cuvintele Stefaniei, cu care aceasta incerca sa linisteasca familia celui dat deja disparut. Il identificasera, dupa ce aproape doua zile nu stiusera absolut nimic despre el. In vacarmul din spitalele madrilene, Alin fusese identificat de o familie din Bulgaria, care crezuse ca este copilul ei. „Pe pieptul lui, s-a gasit un bilet pe care scria „ALINE“, identificat la pozitia 24. Nu stiam ce sa credem, daca este el sau altul, pentru ca familia aceea de bulgari crezuse ca este baiatul lor. Doamne, ce-o avea, daca nici ei nu l-au recunoscut?“. Vestile primite de parinti despre starea sanatatii lui Alin Stuparu sint contradictorii.

„Simbata seara, pe la ora 11, ne-a sunat Stefania. Ne-a spus sa nu ne facem griji, dar noi nu stim ce sa mai credem. Ea stie ca sintem mai sensibili si incearca sa ne tina tari. L-a cautat doua zile prin spitale. Unii spun ca nu are decit citeva zgirieturi, altii ca are ceva la picior. Nu mai credem pe nimeni“, a spus Constantin Stuparu.

Potrivit ultimelor informatii furnizate de Ambasada Romaniei in Spania, Alin Stuparu figureaza ca internat in stare grava la sectia reanimare a Spitalului Gregorio Maranon din Madrid, avind arsuri inclusiv pe fata si traumatism cranian.

„Ma urc in primul tren si plec la el“

Familia Stuparu nu isi gaseste linistea pina cind nu afla vesti sigure despre starea sanatatii lui Alin. Tatal, Constantin, inca se tine tare, cu rudele aproape, incurajindu-l. Vorbeste moale, cu privirea atintita in gol: „Eu m-am opus vehement ca sa plece. I-am zis: Nu te duce, tata! Mai stai si tu cu noi, macar pina dupa sarbatori. <<Tata, plec acum, nu mai ratez nimic. Nu vezi ca aici, in tara, nu se poate face nimic?>>, mi-a raspuns. Si s-a dus… De doi ani tot voia sa plece…“. Verona, mama lui Alin, izbucneste in hohote de plins cind povesteste cum a plecat fiul ei la munca in Spania ca sa faca rost de bani. Se lasa pe un scaun, se ridica, vorbeste calm, apoi priveste fotografiile fiului si iar plinge. Si-a facut pasaport la urgenta si este hotarita sa plece in Spania: „Eu nu mai suport, ma urc in primul tren si plec la el. Vreau sa-l vad!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS