10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMarsul tacerii in marile orase spaniole

Marsul tacerii in marile orase spaniole

In multe orase din Spania, joi seara se putea intilni aceeasi imagine: mii de oameni s-au adunat pe strazi, pentru a demonstra in tacere impotriva terorismului si a ororilor pe care le provoaca, relateaza publicatia germana Der Spiegel.

Cele mai multe manifestatii de protest au luat nastere in mod spontan. „Este un soc groaznic pentru Spania. Este ingrozitor ce au facut teroristii. Sa ucizi atitia oameni“, a spus Maria Isabel Hernandez, care a participat la un astfel de mars de protest in Barcelona. La Madrid, mii de oameni s-au adunat la gara Atocha din Madrid, au aprins luminari si s-au rugat pentru cei morti. „Astfel lupta Madridul“, au scandat demonstrantii.

„Ma simt complet neputincios. Este groaznic, intrucit cred ca nu mai exista dreptate si lucrurile vor continua si nu pot face nimic. As vrea sa se faca mai mult decit discursuri din partea politicienilor pentru a combate terorismul. Este problema lumii intregi si nu doar a Spaniei“. La mai multe biserici s-au tinut slujbe funerare pentru victim. Joi seara, cinematografele si teatrele si-au anulat reprezentatiile, iar scolile, muzeele si bancile au fost inchise. Pe de alta parte, un mare numar de hoteluri madrilene au anuntat ca-i vor gazdui gratis pe membrii familiilor victimelor atentatelor de joi, iar mai multe firme de taxi din capitala s-au oferit sa transporte gratuit pe cei aflati in nevoie. Si in Bilbao, oras din Tara Bascilor, mii de oameni au iesit pe strazi. Aici, demonstrantii nu credeau ca autorii atentatelor teroriste au fost membrii organizatiei sparatiste ETA. „Nu cred ca a fost ETA. Nu poate fi adevarat“, a spus o batrina.

La „marsul tacerii“, la care au participat membrii guvernului Tarii Bascilor si reprezentanti ai opozitiei, au participat 15.000 de oameni. Ieri au fost programate pe intreg teritoriul Spaniei alte adunari de protest impotriva violentei ETA si a terorismului international.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS