11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

MARTURIE

Roxana Bojariu este o romanca studenta la Madrid. Ea descrie clipele de groaza care au urmat atentatelor de joi din capitala spaniola. Materialul este preluat de pe grupul de discutii FreeEx.

„O grozavie! N-am fost martora directa la evenimente, slava Domnului, desi apartamentul unde locuiesc e relativ aproape de Atocha. Ruta mea spre Universitate implica doar liniile de metrou, nu si trenurile suburbane, cele care de fapt au fost tintele atentatelor.

Ma grabeam sa ajung la Universitate si am auzit doar anuntul ca linia 1 e intrerupta intre Atocha si Pacifico. Apoi am aflat de ce. Pentru metroul madrilean exista un canal de stiri special, exista monitoare mari, in statii, dar si mai mici, in vagoanele de metrou. Se difuzeaza stiri scurte si anunturi publicitare! Am aflat. Apoi am discutat si cu colegii spanioli. La ora 13.00, intreaga suflare din Centrul universitar Complutense s-a adunat in fata Facultatii de Medicina si zece minute am stat in tacere, ca semn de solidaritate cu victimele. A fost o impresie covirsitoare: o mare de oameni, dar o mare tacuta! Oamenii s-au strins in demonstratii tacute in mai multe locuri din capitala.

Felul in care au actionat administratia si cetatenii mi s-a parut exemplar, chiar daca in primele ore circulatia in Madrid s-a transformat in haos, n-au fost destule ambulante, iar pe linga furgonetele politiei au fost folosite si autobuze. Au fost suspendate toate trenurile suburbane, regionale si de mare viteza din si cu destinatia Madrid. S-au instalat centre mobile pentru donatorii voluntari de singe, centre care au fost inundate de voluntari. La un moment dat, administratia a anuntat ca stocul de necesar de singe pentru ziua respectiva era deja obtinut si i-a rugat pe doritorii care continuau sa vina sa doneze in zilele urmatoare, cind va fi iarasi nevoie. Voluntariatul oamenilor a fost extraordinar.

S-au adunat psihologi si preoti care sa-i consilieze pe cei loviti de atentat, pe cei care si-au pierdut rude, prieteni. Mari lanturi hoteliere au oferit cazare gratis pentru rudele victimelor si pentru voluntarii sositi din alte orase. Iberia, compania aeriana a Spaniei, a eliminat taxele de schimbare a datei calatoriei, pentru a facilita rudelor victimelor venirea in Madrid. Companiile Telefonica si Vodafone au oferit servicii gratuite. Ministerul de interne a publicat pe site-ul sau o lista cu numele ranitilor si spitalele in care sint internati. M-am uitat la posturile TV spaniole. Un psiholog spunea ca in astfel de momente, pentru a depasi socul, trebuie sa se vorbeasca foarte mult. Cam in stilul asta au procedat televiziunile. S-a vorbit foarte mult despre sentimente si s-au facut mai putine analize obiective. La un moment dat, imaginile te covirseau, si am vazut si o scena in care o voluntara a Crucii Rosii s-a impotrivit filmarii victimei pe care o ingrijea.

Au vorbit Regele si Aznar. Interesant ca in discursul nici unuia dintre ei nu au fost nominalizati autorii atentatelor. Altfel, lucrurile sint foarte complicate din cauza apropierii alegerilor generale, care ar trebui sa aiba loc duminica. Partidul Popular al lui Aznar a fost in fruntea sondajelor premergatoare atentatelor. Remarcabil, tinind cont ca sint de opt ani la guvernare! Dar economia merge bine! Si Aznar nu va candida (e nepopular, ca urmare a interventiei in Irak alaturi de administratia Bush), ci a pregatit un succesor: Mariano Rajoy. In campanie, principalele partide, PP si PSOE (socialistii, opozitia) s-au duelat permanent. A fost si un scandal, pentru ca seful aliatilor PSOE in Catalonia, Carod-Rovira, s-a intilnit in secret cu reprezentantii ETA. Si ETA a anuntat apoi sistarea actiunilor teroriste in Catalonia. PP a denuntat PSOE ca ar fi incalcat Pactul Antiterorist pe care l-au realizat principalele forte politice din Spania! Ieri (joi – n.r.), surprinzator, toata clasa politica a vorbit in acelasi fel: unitate impotriva terorismului, apararea democratiei, practic nu s-a reactualizat duelul electoral generat de ETA! O nota buna pentru clasa lor politica. Singurul care a facut nota discordanta a fost reprezentantul BATASUNA, miscare ilegala vazuta ca aripa politica a ETA.

Reprezentantul lor, Otegi, a spus: «Atentatul nu a fost realizat de ETA, ci de rezistenta islamica, avind in vedere ca Spania are trupe de ocupatie in Irak». Sintagma «rezistenta islamica» zice ceva despre atitudinea ETA fata de grupurile islamiste, cred eu. O colaborare intre ei n-ar fi, poate, surprinzatoare – dar asta e deocamdata o speculatie.

Azi (ieri – n.r.) sint programate demonstratii in toata Spania. La Complutense, ne-am adunat iar si la un moment dat toti au ridicat miinile cu palmele deschise, adica «sintem cei cu miinile albe, nepatate, care protestam». La 7 seara va fi o demonstratie uriasa, de la Piata Colon la Atocha. Astfel de demonstratii vor avea loc in toata Spania!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS