8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtentatele din Spania - revendicate de gruparea islamista Al-Qaida

Atentatele din Spania – revendicate de gruparea islamista Al-Qaida

Cel putin 192 de persoane si-au pierdut viata si peste 1.421 au fost ranite, in urma atentatelor de joi dimineata din Madrid, cel mai singeros atac terorist, intr-un oras european, de la al doilea razboi mondial. Acesta este ultimul bilant provizoriu oferit de autoritatile spaniole, bilant preluat de cotidianul german Bild.

In primele ore dupa tragedie, autoritatile spaniole au acuzat de comiterea atentatelor gruparea basca separatista ETA, insa existau si suficient de multe indoieli. Atentatele nu fusesera comise in stilul in care actionau in mod obisnuit membrii organizatiei basce. In primele ore ale serii, s-a confirmat si o a doua supozitie. Un grup care sustine ca actioneaza in numele Al-Qaida a revendicat atentatele comise joi la Madrid, printr-un mesaj pe e-mail primit de cotidianul de limba araba Al Quds al-Arabi, care apare la Londra.

Expeditorul mesajului electronic, grupul autointitulat Brigada Abu Hafs al-Masri, a revendicat atentatele, actiune coordonata sub numele „Operatiunea trenurile mortii“. „Am reusit sa patrundem in inima Europei cruciate si am lovit una dintre bazele aliantei cruciate“, se mentioneaza in mesaj, referire clara la sprijinul oferit de Spania Statelor Unite in timpul desfasurarii operatiunilor militare din Irak. Nu a fost confirmata inca veridicitatea mesajului. In acelasi timp, politistii spanioli au descoperit intr-o furgoneta, ce fusese furata pe 28 februarie, o caseta cu versete din Coran in limba araba si sapte detonatoare la Alcala de Henares, in apropiere de Madrid, punctul de plecare al celor patru trenuri vizate de atentatele teroriste de joi dimineata. Informatia a fost furnizata de ministrul spaniol de interne, Angel Acebes, care a insinuat insa ca ar putea fi vorba de o „manevra de manipulare“ ca sa provoace confuzie, si a afirmat ca mentine ipoteza prioritatii pistei ETA in ancheta asupra atentatelor. „A aparut un nou indiciu si obligatia si responsabilitatea noastra sint de a deschide o noua pista de ancheta, pe care o anuntam cu toata transparenta, intrucit cetatenii au dreptul sa fie informati. Tin sa va anunt ca teza prioritara a anchetatorilor ramine ETA“, a declarat Acebes, in cadrul unei conferinte de presa.

Serviciile secrete americane considera ca este prematur sa se spuna cine este in spatele atentatelor din capitala spaniola, dar cred ca atacurile poarta atit amprenta gruparii separatiste basce ETA, cit si a retelei teroriste Al-Qaida. „Exista caracteristici ale ambelor organizatii. Exista atacuri multiple, explozii multiple in diferite locatii intr-un interval foarte scurt de timp, ceea ce este caracteristic pentru Al-Qaida. Pe de alta parte insa, ETA a amenintat de mai multa vreme turistii si navetistii si a mai atacat trenuri si gari in trecut. Dar, de obicei, ETA avertizeaza inainte, ceea ce nu este cazul deocamdata“, a declarat un oficial american.

Seicul Omar Bakri: „Scrisoarea prin care Al-Qaida revendica atentatele de la Madrid este autentica“

Seicul Omar Bakri, liderul grupului radical musulman Muhajirun, care are legatura cu gruparea terorista Al-Qaida, condusa de Osama bin Laden, spune ca scrisoarea atribuita Brigazilor Abou Hafs al-Masri, prin care se revendica, in numele retelei Al-Qaida, atentatele comise joi dimineata in Madrid, este autentica, scrie cotidianul italian La Repubblica.

„Eu cred ca scrisoarea este autentica si ca atentatele sint opera retelei Al-Qaida si a partizanilor sai“, a declarat Bakri intr-un interviu realizat in Londra si transmis in direct de postul de televiziune Skytg24, in cadrul programului „Contra curentului“.

„Spania sprijina guvernul Statelor Unite. Nu este pentru prima data cind soldatii spanioli cad victima unor atacuri. Scopul gruparii Al-Qaida este de a semana teama in rindul europenilor“. Intrebat daca atentate singeroase precum cele comise joi la Madrid ar putea fi comise in Italia, Bakri a declarat: „Toata Uniunea Europeana este sub amenintarea Al-Qaida“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS