14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul Florin Circiumaru i-a vindut firmei Sandei Mischie spatiul unde se afla tipografia SANDA NIC

Primarul Florin Circiumaru i-a vindut firmei Sandei Mischie spatiul unde se afla tipografia SANDA NIC

• „Afacerea“ a fost perfectata intre primarul orasului Tirgu Jiu si presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, mandatat, in 2001, de sotie sa reprezinte firma SANDA NIC SRL • Evaluarea spatiului de 271 mp, situat in centrul orasului, a fost facuta de SC CONSULTING COMPANY SRL
• Constantin Vaduva, reprezentantul firmei care a facut evaluarea, a declarat ca un metru patrat in „Baia comunala“ costa astazi intre sapte si opt milioane de lei, spatiul detinut de familia Mischie valorind in prezent aproximativ doua miliarde de lei • La licitatia pentru concesionarea spatiului si la cea pentru cumparare au participat, de fiecare data, aceleasi firme: SC SANDA NIC si
SC RIDICON SRL Rovinari, unde administrator este Ionut Raitaru, fiul lui Ion Raitaru, patronul firmei ROVINCON, cea care a construit blocurile ANL din Tirgu Jiu • ROVINCON se va ocupa si de o parte din lucrarile legate de amenajarea peisagistica a Ansamblului „Constantin Brancusi“

Un bun al orasului Tirgu Jiu a intrat in patrimoniul familiei Mischie pe cai bine batatorite, in anii in care Nicolae Mischie a fost seful Consiliului Judetean Gorj si si-a facut multi prieteni in lumea afacerilor. Modul in care familia Mischie a dobindit spatiul unde se afla in prezent tipografia SANDA NIC SRL, patronata de consilierul local Sanda Mischie, a fost pe cit de sinuos, pe atit de simplu. „Afacerea“ prin care un consilier local a intrat in proprietatea unei parti din fosta Baie publica a orasului s-a derulat intre primarul municipiului Tirgu Jiu, Florin Circiumaru si presedintele Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, intre altele sotul Sandei Mischie. In anul 2001, intrucit era incompatibila sa fie si patroana si consilier local care face afaceri cu Consiliul Local Tirgu Jiu, Sanda Mischie si-a mandatat sotul sa reprezinte firma SANDA NIC la o licitatie prin care 271 de metri patrati din Baia publica a orasului au devenit proprietate a familiei. Astfel, la licitatia cu strigare, din 19 decembrie 2001, au participat doua firme: SC SANDA NIC si SC RIDICON SRL Rovinari. Pretul de licitatie de la care s-a pornit a fost de 181.577.713 de lei si s-a oprit la 190.677.743 de lei. Adica, familia Mischie a reusit sa bata, cu noua milioane de lei, oferta SC RIDICON. La licitatia respectiva, conform datelor oferite de Serviciul Licitatii, din cadrul Primariei Tirgu Jiu, delegatul firmei RIDICON a fost Ninel Lozan, iar administratori ai societatii erau Ion Paicu, Ion Olaru si Ionut Raitaru.

Contract semnat si parafat intre colegi de partid

Contractul prin care a fost incheiata afacerea a fost autentificat de notarul public Anica Merisescu, in ianuarie 2002. In contract se mentioneaza faptul ca, pe linga cei 271 de metri patrati din Baia publica, primarul Florin Circiumaru ii vindea firmei SANDA NIC, reprezentata prin mandatarul Nicolae Mischie, colegul sau de partid, si cota indiviza de 135,5 metri patrati de teren aferent spatiului cumparat. Iata ce mentiona Nicolae Mischie, in calitate de mandatar-cumparator, pentru sotia sa, consilierul local Sanda Mischie. „Subscrisa, SC SANDA NIC SRL, reprezentata prin mandatar Nicolae Mischie, am cumparat de la municipiul Tirgu Jiu, prin Consiliul Local Tirgu Jiu, reprezentat de primar ing. Florin Circiumaru, imobilele situate in intravilanul municipiului Tirgu Jiu, str. Confederatiei numarul 1, judetul Gorj, compuse din parter, in suprafata de 271 de metri patrati, format din cinci incaperi, si casa scarii, al unui activ P+1, denumit Baie Comunala…, precum si cota indiviza de 135,5 metri patrati de teren aferent, la pretul de 190.677.743 de lei, fiind aprobat in urma licitatiei din data de 19.12.2001… suma pe care am achitat-o anterior perfectarii prezentului contract. Stiu ca imobilele nu sint grevate de sarcini si nu au iesit din circuitul civil, in baza vreunui act normativ de trecere in proprietatea statului, intelegind sa le dobindesc pe riscul meu“, se precizeaza in contractul de vinzare- cumparare.

Evaluare cu pipeta

Firma care s-a ocupat in 2001 de evaluarea spatiului in care se afla in prezent tipografia familiei Mischie, realizata cu un fond Phare de aproape 60.000 de euro, a fost SC CONSULTING COMPANY SRL. Suma la care s-a ajuns, dupa evaluarea expertilor, a fost de 181.577.713 lei. Constantin Vaduva, reprezentantul societatii CONSULTING, a precizat ca, in prezent, pretul pentru un metru patrat la un spatiu din centrul orasului poate ajunge pina la 15.000.000 de lei. Intrebat, fara a i se preciza contextul, la cit se ridica in prezent valoarea unui metru patrat din spatiul „Baii comunale“, Constantin Vaduva a spus: „Se face o estimare a valorii unui spatiu, dupa care se scade un procent care vizeaza calitatea materialelor, deprecierea imobilului. Poate sa fie uzat si in proportie de 40%. Acum, in centrul orasului, la un spatiu foarte bun, metrul patrat se poate vinde si cu 15.000.000 de lei. Acolo, la Baia comunala, este intre blocuri, putina clientela – se face un pret de prestari servicii. Cred ca in momentul de fata un metru patrat se poate vinde cu 7 – 8.000.000 de lei“. Din cele afirmate de reprezentantul societatii CONSULTING, valoarea actuala a spatiului detinut de familia Mischie se apropie de aproximativ doua miliarde de lei. Dan Berca, membru in Corpul Expertilor Contabili Autorizati din Romania, filiala Tirgu Jiu, a precizat ca in 2001 valoarea minima a spatiului si a terenului aferent, cumparate de familia Mischie putea fi apreciata, scazind starea cladirii, la minimum 700.000.000 de lei.

Surpriza, intre prieteni

In mod intimplator sau nu, aceeasi firma RIDICON SRL Rovinari pierduse, tot dupa o batalie strinsa cu firma SC SANDA NIC SRL, licitatia de concesionare a celor 271 de metri patrati din Baia publica. La acea data, administrator al firmei era tot Ionut Raitaru. Acesta este fiul lui Ion Raitaru, prieten de-ai lui Nicolae Mischie si patron al SC ROVINCON. Firma respectiva a realizat toate blocurile ANL din Tirgu Jiu si, mai nou, a cistigat si o parte din lucrarile de amenajare a Parcului Central, care adaposteste operele lui Constantin Brancusi. In concluzie, puterea financiara a firmelor conduse de familia Raitaru a disparut brusc in timpul desfasurarii licitatiilor la care a participat firma familiei Mischie. Sanda Mischie a declarat ca nu intentioneaza sa mai cumpere si celelalte spatii din cadrul Baii comunale. In plus, consilierul local a precizat ca nu isi mai aduce aminte daca pe ordinea de zi a sedintei de consiliu local, in care s-a hotarit scoaterea la vinzare a unei parti din fosta Baie Comunala, sa fi fost depusa vreo cerere din partea firmei sale.

„Mi-as fi adus aminte si cred ca m-as fi abtinut de la vot. Eu nu stiu sa fi fost depusa vreo cerere din partea firmei noastre. Daca era pe ordinea de zi, as fi sesizat. Si sigur mi-ar fi spus sotul daca era vreo astfel de cerere. La licitatie l-am mandatat pe sotul meu sa reprezinte firma. La un moment dat a trebuit sa infiintez LABORMED, pe care este cabinetul medical, pentru ca as fi pierdut acel fond PHARE, daca as fi renuntat la SC SANDA NIC, pe care nu mai puteam sa tin cabinetul medical“, a declarat Sanda Mischie. In ciuda celor afirmate de consilierul local Sanda Mischie, in contractul de vinzare-cumparare, semnat de vinzatorul Florin Circiumaru si de cumparatorul Nicolae Mischie, se mentioneaza urmatoarele: „vinzare aprobata prin Hotarirea numarul 322, din noiembrie 2001, eliberata de Consiliul Local al Municipiului Tirgu Jiu“. Consiliul local a aprobat vinzarea unui spatiu al orasului catre societatea unui consilier local. Primarul Florin Circiumaru a refuzat sa comenteze suma la care s-a facut tranzactia: „Nu stiu. Firma care a facut evaluarea stie. Este o hotarire a consiliului local. Intii au luat spatiul in concesiune, apoi a fost cumparat“. Surse din cadrul Primariei Tirgu Jiu au precizat ca Nicolae Mischie „se zbate“ sa cumpere tot spatiul in care se afla Baia comunala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS