18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorul adjunct al Directiei de Audit Intern din cadrul MApN - arestat pentru luare de mita

Directorul adjunct al Directiei de Audit Intern din cadrul MApN – arestat pentru luare de mita

Procurorii Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus ieri retinerea pentru 24 de ore a generalului de brigada (r), director adjunct al Directiei de Audit Intern din Ministerul Apararii Nationale, Lazar Iliescu, sub aspectul savirsirii mai multor infractiuni de luare de mita in forma continuata. Dupa cum se arata intr-un comunicat al PNA, Iliescu Lazar este acuzat ca a cerut bani de la firmele pe care le-a favorizat in obtinerea de contracte din partea Armatei. El va fi prezentat in fata Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva.

Cercetarile in dosarul privind atribuirea de contracte de achizitii publice pentru Armata, efectuate de PNA in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale, au relevat ca, intre anii 1996-1998, in perioada in care inculpatul indeplinea functia de comandant al Unitatii Militare 02310 din Bucuresti, a favorizat mai multe societati comerciale pentru obtinerea de contracte, pretinzind si primind de la reprezentantii acestora bani si bunuri in valoare de peste 200 de milioane de lei.

De asemenea, probele au indicat faptul ca administratorii societatilor SC ELAN SRL Sabareni – Nita Ionel, SC SANIECOM SRL Bucuresti – Staicu Virgil, STIL CONSTRUCT SRL Bucuresti – Timor Serban, ART CONSTRUCT SRL Bucuresti – Rotaru Liviu, PRAHA ELAN SRL Bucuresti – Craciun Liviu, RALCOM INVEST SRL – Budaca Nela au incheiat, beneficiind de ajutorul lui Lazar Iliescu, contracte avantajoase cu Armata, de regula in valoare de peste un miliard de lei fiecare.

Sumele de bani pe care inculpatul le percepea pentru atribuirea contractelor, erau de cinci – zece la suta din valoarea acestora, pentru recuperarea banilor dati cu titlul de mita administratorii firmelor decontind lucrari care in realitate nu se executau. Firmele erau desemnate cistigatoare in urma unei selectii trucate, in sensul ca inculpatul si inginerul sef al unitatii (la acea data locotenent colonelul Pavel Stoian, arestat si el in cauza) cunosteau dinainte numele acestora, administratorii de societati aducind contraoferte din partea altor societati comerciale, mai putin avantajoase decit ofertele proprii.

In luna mai 2002, inculpatul a fost incadrat in functia de director adjunct al Directiei de Audit Intern din Ministerul Apararii Nationale, in aceasta calitate pretinzind si primind si in anul 2003, de la reprezentantii mai multor societati comerciale dintre cele mentionate, dar si altele, direct sau prin intermediul a patru ofiteri din cadrul U.M. 02031 Bucuresti, bani si bunuri in valoare de peste 150 de milioane de lei, in vederea atribuirii de contracte de achizitii publice pentru Armata.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate de procurori si ofiteri de politie judiciara din cadrul Parchetului National Anticoruptie, s-au identificat mai multe inscrisuri provenind de la firmele implicate in contractele cu Armata.

De asemenea, printre alte bunuri gasite cu ocazia perchezitiei figureaza si un autoturism Cielo primit de la una dintre societatile comerciale care a incheiat contracte cu Armata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS