5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSMURD Gorj risca sa ramina pe butuci

SMURD Gorj risca sa ramina pe butuci

• Echipajul Serviciului Medical de Urgenta Recuperare si Descarcerare a ramas fara loc de munca • Jana Prejbeanu, directoarea Serviciului de Ambulanta Gorj, a fost nevoita sa renunte la colaborarea cu pompierii din cauza pierderilor, dar si pentru ca salvarea SMURD necesita reparatii capitale • Ambulanta Gorj are datorii de 800.000.000 de lei la PECO

Serviciul Medical de Urgenta Recuperare si Descarcerare (SMURD) Gorj a ramas ieri fara ambulanta care era condusa de soferii Grupului Judetean de Pompieri. Jana Prejbeanu, sefa Serviciului de Ambulanta Gorj, a declarat ca a luat decizia de a renunta la colaborarea cu soferii de la Grupul Judetean de Pompieri, in principal din cauza pierderilor inregistrate la consumul de combustibil.

O alta cauza a renuntarii, pentru moment, la protocolul semnat in 1999 intre cele doua institutii este si starea proasta in care se gaseste ambulanta SMURD, dar si cele 20 de salvari care se afla in parcul auto al Serviciului de Ambulanta.

„Pompierii nu vor mai lucra cu noi. Acest protocol exita din 1999 si a fost realizat la nivel de ministere in fiecare judet. Am avut comisii de control la Ambulanta si va mai exista o verificare sa vedem exact ce probleme sint. Nu o sa mai lucram cu pompierii, pina cind nu vom verifica toate documentele, apoi vom realiza un nou protocol care sa respecte cadrul legal. La Craiova, de exemplu, echipajul SMURD nu merge la interventii la mai mult de 20 de kilometri de sediu. La noi, masina SMURD iesea de multe ori in afara judetului, la Cluj si peste tot. Stiu ca nu exista ambulante si aproape toate au probleme tehnice. Avem 20 de ambulante si toate au nevoie de revizii tehnice“, a spus Jana Prejbeanu.

Directoarea Ambulantei Gorj a precizat ca le-a solicitat angajatilor date legate de cheltuielile efectuate cu ambulantele, insa, pina in prezent, nu a primit vreo informare.

Un protocol mai bun

Conducerea Serviciului de Ambulanta a precizat ca, in ianuarie, consumul de benzina pentru masinile din unitate a fost de 22 de tone, iar in februarie de circa 17 tone. De asemenea, ambulanta SMURD, singura din intreg parcul auto, a avut zece solicitari in alte judete, intr-o perioada foarte scurta de timp. In plus, Serviciul de Ambulanta are datorii la PECO Gorj de peste 800.000.000 de lei, bani pentru combustibil.

Comandantul Grupului Judetean de Pompieri Gorj, colonelul Aristica Olaru, a afirmat ca, pina la resemnarea protocolului, cei trei soferi vor lucra pe alte masini de pompieri.

„Dupa conventia care s-a semnat atunci, existau trei componente ale colaborarii noastre: o componenta medicala, una de descarcerare, care este masina noastra de interventie, si una mixta, formata din pompieri si medici, adica ambulanta SMURD. Aceasta componenta mixta a SMURD nu mai este momentan. Am vorbit cu directoarea si mi-a precizat ca masina a fost luata si dusa la reparat. Pe soferi o sa-i mut in alte unitati. Dupa ce facem protocolul, probabil ca o sa revina pe ambulanta“, a declarat colonelul Aristica Olaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS