3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApa fintinilor din Gorj nu mai este potabila

Apa fintinilor din Gorj nu mai este potabila

• Ca sa poata consuma apa, localnicii din Balesti, Telesti si Danesti trebuie sa o fiarba mai intii • Medicii avertizeaza asupra pericolului izbucnirii unor epidemii • Populatia va fi vaccinata impotriva tifoidei si hepatitei A

Peste 250 de gospodarii din localitatile gorjene Balesti, Telesti si Danesti au fost afectate in ultimele doua zile de topirea zapezilor si de ploile abundente. Apa a intrat in curtile oamenilor, ajungind pe alocuri la 15 centimetri. Peste 150 de fintini din cele trei comune au fost inundate, iar oamenii nu mai pot consuma apa.

Cea mai afectata a fost comuna Balesti, unde 99 de fintini au fost inundate. „Multe dintre sursele de apa sint in zone foarte joase. Canalele de colectare nu au facut fata si fintinile au fost inundate. Am trecut prin toate satele si am pus afise prin care atentionam oamenii sa nu bea apa fara sa o fiarba mai intii. I-am rugat sa imprumute pompe de la unii la altii si sa scoata apa pina se limpezeste. Puturile trebuie apoi dezinfectate cu var nestins si sare“, a spus Ion Popescu, primarul comunei Balesti.

Pompierii, chemati in ajutor

Fintinile din Danesti si Telesti au fost si ele afectate, iar localnicii au cerut sprijinul pompierilor. Acestia au ajutat la scoaterea apei din fintini pina la limpezire. Temindu-se de izbucnirea unor epidemii, conducerea Directiei de Sanatate Publica Gorj (DSP) a luat legatura cu primarii si cu cadrele medicale din localitatile afectate pentru aplicarea unor masuri urgente de prevenire a imbolnavirilor.

Medicii de la DSP avertizeaza oamenii sa nu bea apa nefiarta. „Medicii din localitatile afectate trebuie sa raporteze orice caz de imbolnavire. DSP monitorizeaza zilnic situatia din zonele afectate si sprijina dupa caz cu substante clorigene. Vom lua legatura cu conducerea Ministerului Sanatatii privind oportunitatea inceperii vaccinarii populatiei din zona cu vaccin antitifoidic si antihepatitic A“, au precizat reprezentantii conducerii DSP Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS