16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Cresc apele!

Comisia Centrala de Aparare Impotriva Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor la Constructii Hidrotehnice din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului a trimis o avertizare hidrologica Prefecturilor judetelor Gorj, Dolj si Mehedinti.

Se atrage atentia asupra cresterii debitelor, ca urmare a topirii stratului de zapada, dar si a precipitatiilor care pot conduce la depasiri ale cotelor de aparare. In intervalul 27-29 februarie 2004 vor exista cresteri importante de debite cu depasiri ale cotelor de aparare pe riurile din bazinele hidrografice Jiu, Blahnita, Drinca si Desnatui. Comisia va impune urmarirea cu atentie a evolutiei situatiei hidrometeorologice din aceste zone ale tarii.

100 de gospodarii din Mischii si Filiasi au fost inundate

Aproape 100 de gospodarii din judetul Dolj au fost inundate ieri-dimineata, in urma ploilor din ultimele ore si a topirii zapezilor. Zeci de hectare de teren agricol sint, de asemenea, sub ape. Situatia cea mai dramatica este in localitatea Mischii, unde apa a patruns in peste 70 de gospodarii. Oamenii spun ca terenurile agricole sint inundate, iar apa este in crestere, patrunzind deja in citeva beciuri.

Localnicii sint ingrijorati de situatia in care se afla. „Pina la ora patru a plouat torential. Cind ma sculai, apa venea de peste tot. Santurile si canalele erau pline. A venit apa de sus si s-a varsat aici la noi. Avem fintinile pline, doua saptamini n-am folosit fintina“, a declarat unul dintre sateni. „In prezent, in comuna Mischii, din cauza ploilor care au cazut si a topirii zapezii, sint inundate aproximativ 70 de gospodarii. Apa este aproape sa intre in case, a si intrat in unele gospodarii. Am incercat in nenumarate rinduri sa luam masuri pentru regularizarea acestui piriu, Teslui. Consider ca, daca s-ar mobiliza Apele Romane si organismele judetene, am rezolva aceasta problema a inundatiilor in Mischii. Avem nevoie de mai multe excavatoare, sa vina intr-o luna-doua, sa terminam odata cu regularizarea. Masuri pentru ajutorarea locuitorilor sinistrati nu am luat, acum o sa discut la nivelul domnului prefect, sa initiem un proiect de hotarire care sa mearga la guvern, sa obtinem niste fonduri pentru aceste gospodarii, care sint afectate in fiecare an de inundatii“, a declarat primarul comunei Mischii, Ion Barbu.

Ploile abundente au afectat, de asemenea, 15 gospodarii in zona orasului Filiasi, iar dintr-una din case apa este scoasa cu pompele de catre pompierii civili. Reprezentanti ai Protectiei Civile si ai administratiei locale evalueaza pagubele si posibilitatile de ajutorare a persoanelor sinistrate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS