15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMister partial elucidat in cazul sinuciderii a doi directori

Mister partial elucidat in cazul sinuciderii a doi directori

• Directorul tehnic de la BIOSIN Calafat si-a pus capat zilelor dupa o cearta cu sirianul care este translatorul patronului • In cazul directorului general de la ACSA Craiova, motivul sinuciderii nu a fost inca stabilit

Doi directori ai unor firme doljene s-au sinucis luna aceasta. Daca in cazul spinzurarii lui Petre Gomotirceanu, directorul tehnic al SC BIOSIN SA Calafat, lucrurile par sa fie clare, barbatul spinzurindu-se dupa o cearta cu un sirian care era mina dreapta a patronului, in cazul lui Ion Cuta, directorul general al SC AUTOMOBILE Craiova SA (ACSA) care si-a infipt un cutit in inima in timp ce se afla la birou, oamenii legii nu au reusit pina in prezent sa dezlege motivul sinuciderii.

Moartea lui Cuta, inca fara explicatie

Prima sinucidere de acest gen este cea a lui Ion Cuta, de 57 de ani, directorul general al SC AUTOMOBILE Craiova SA (ACSA). Pe 2 februarie, in timp ce era in biroul sau, Cuta si-a scos haina si a asezat-o pe spatarul scaunului, s-a desfacut la camasa, si-a ridicat maioul, apoi si-a infipt in inima un cutit pe care il luase de acasa, cu citeva zile in urma. Procurorii si politistii doljeni nu au stabilit pina in prezent care sint motivele care l-au impins pe Cuta la sinucidere. Asta pentru ca nici medicii legisti nu s-au grabit sa faca lumina in acest caz, raportul medico-legal care trebuia intocmit in urma autopsiei nefiind facut si pus la dispozitia Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj nici pina acum, dupa aproape trei saptamini de la producerea incidentului.

Raportul medico-legal ar putea inlatura misterul care planeaza in jurul mortii lui Cuta si al motivelor care l-au impins la sinucidere sau – daca legistii nu vor descoperi nimic deosebit – ar putea adinci si mai tare misterul.

Oricum, din cele constatate pina in prezent de procurori si de lucratorii Politiei Judiciare, Cuta pare sa nu fi avut nici probleme financiare, nici familiale si nici penale.

„Esti incompetent! Nu esti bun de nimic!“

Mult mai clara pare sa fie situatia in cazul sinuciderii – pe 19 februarie – a lui Petre Gomotirceanu, de 51 de ani, directorul tehnic al SC BIOSIN SA Calafat.

Petre Gomotirceanu a lucrat in cadrul BIOSIN din 1983 pina in 1992, cind firma a inceput sa decada. Dupa o pauza de citiva ani, s-a intors aici, ca director tehnic. Barbatul, care stia foarte bine ce putea face firma in zilele ei bune, nu i-a avut prea tare la inima pe noii patroni – indiferent ce cetatenie aveau -care cumparasera BIOSIN si care dispusesera taierea si vinzarea la fier vechi a unor parti din fabrica.

Conflictul cu noul patronat de la BIOSIN a culminat cu discutia dura pe care a avut-o directorul tehnic, pe 19 februarie, in jurul orei 10.30, cu sirianul Anton Abu Adal, zis Toni, angajat ca arhitect in cadrul aceleiasi unitati, de fapt translator al patronilor, care stiau prea putin limba romana. Sirianul Toni i-a reprosat lui Gomotirceanu ca nu stie sa-si coordoneze activitatea si ca din cauza lui urmeaza sa fie dati afara 17 angajati, martorii scenei surprinzind replici de genul „Nu esti bun de nimic!“, „Esti incompetent!“, „Nu stii sa-ti coordonezi oamenii!“. Directorul tehnic s-a vazut pus intr-o situatie dificila: trebuia sa aleaga 17 oameni din subordinea lui – pe care ii stia si cu care lucra de decenii – care sa fie concediati sau, in cazul in care nu ar fi facut asta, trebuia sa plece chiar el de la BIOSIN. I-a fost prea greu sa faca o asemenea alegere.

„Miine urmeaza o zi grea pentru mine“

Cu o seara inainte, Gomotirceanu le spusese membrilor familiei: „Miine urmeaza o zi grea pentru mine“. Ziua cea grea a fost si ultima.

Procurorii si politistii au incercat sa stabileasca tot ce a facut Gomotirceanu. A fost vazut ultima data in viata la ora 15.00. Dupa ora 16.00 n-a mai raspuns la nici un apel pe telefonul mobil, pe care l-a lasat pe biroul sau. S-a dus in hala dezafectata in care a functionat Sectia de Atomizare Glutamat, primul sau loc de munca de la BIOSIN. Acolo si-a pus capat zilelor, infasurindu-si in jurul gitului un cablu otelit agatat de tavan. S-a lasat in genunchi – cablul fiind prea lung – si a murit in citeva minute.

Muncitorii care i-au gasit cadavrul in dimineata urmatoare au descoperit un fel de bilet de adio, de fapt patru cuvinte zgiriate cu un ciob pe peretele de ciment, adresate lui Anton Abu Adal – zis Toni – de Petre Gomotirceanu, de dincolo de moarte: TONI CRIMINAL, JERTFA BIOSIN.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS