17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFurturi prin metoda „Oferta promotionala“

Furturi prin metoda „Oferta promotionala“

• Doua hoate au pacalit, in citeva zile, mai multi craioveni creduli, care le-au poftit in case • In timp ce una prezenta o „solutie-minune“ de curatat, cealalta scotocea prin locuinte dupa bani si bijuterii

Procurorii si politistii craioveni au reusit sa stabileasca autoarele unor furturi in serie savirsite in vara anului 2002. Este vorba despre loviturile date de doua hoate, care foloseau o metoda inedita de a patrunde in casele victimelor. Sub pretextul prezentarii unor detergenti „oferta promotionala“, una dintre infractoare dadea gazdei indicatii privind modul de folosire a unui produs oferit gratuit, iar cealalta scotocea prin casa dupa bani si bijuterii. Oamenii legii n-au reusit sa identifice insa decit una dintre infractoare, care n-a vrut sa-si divulge partenera de „afaceri“.

Le-au oferit un produs de curatat, apoi i-au „curatat“ de bani

Mirela Panaite, de 21 de ani, din Galati, si partenera sa inca neidentificata au dat prima lovitura pe 19 iulie 2002, in jurul orei 13.00. Victima, Elena Grigorescu, din blocul J1, din cartierul Valea Rosie – Craiova, tocmai sosise de la cumparaturi si deschidea usa pentru a intra in casa. Cele doua hoate au abordat-o, spunindu-i ca-i vor oferi gratuit un produs abia intrat pe piata, ba chiar ii vor face si o demonstratie privind modul in care „solutia speciala“ curata orice – covoare, mobilier, parchet.

Elena Grigorescu le-a condus in bucatarie pe cele doua femei si le-a adus, la solicitarea lor, o sticla, in care sa prepare solutia de curatat, si doua cirpe. Mirela Panaite a ramas cu gazda in bucatarie, demonstrindu-i cum curata solutia-minune usa bucatariei – pe dinauntru! – oferindu-i totodata si instructiuni de folosire si de preparare a compusului chimic, informatii pe care gazda si le-a notat constiincioasa. In acest timp, cealalta femeie – care ar fi trebuit sa curete cu aceeasi solutie-minune usa sufrageriei – a scotocit prin dormitor, sustragind toti banii pe care i-a gasit (1.100.000 de lei), plus bijuteriile din aur (in valoare de circa 12.000.000 de lei). Cele doua femei au parasit apoi in graba apartamentul.

In aceeasi zi, in jurul orei 18.00, o noua „oferta promotionala“, pagubita fiind de aceasta data Felicia Barbu, din cartierul Lapus-Arges. Abordarea victimei a fost oarecum diferita, cele doua hoate sunind la usa femeii pentru a cere un pahar cu apa, fiind primite apoi in casa pentru a-si prezenta produsul „special“. In timp ce Mirela Panaite ii dicta gazdei instructiunile, partenera ei „opera“ in sufragerie, sterpelind 1.200.000 de lei.

O amprenta pe o sticla

Dupa o pauza de citeva zile, cele doua hoate s-au pus din nou pe treaba. In aceeasi maniera, in dupa-amiaza de 31 iulie 2002, au intrat la craioveanca Elena Irimia, pe care au lasat-o fara suma de 1.750.000 de lei, bani aflati in sifonierul din dormitor. In seara aceleiasi zile, Ion si Elena Pacea au ramas – in timp ce se minunau de calitatile produsului de curatat oferit gratuit – fara 720.000 de lei, plus bijuterii de circa 6.000.000 de lei.

Politistii au dat destul de greu de un fir care sa ii conduca la hoate. Principala proba incriminatoare a fost o amprenta lasata de Mirela Panaite pe sticla in care preparase solutia-minune in casa Feliciei Barbu. S-a procedat apoi la recunoasterea din grup, cei prejudiciati indicind-o fara nici o indoiala pe Mirela Panaite drept cea care le-a prezentat solutia de curatat in momentul in care le-au disparut banii si bijuteriile din casa. In ciuda probelor acuzatoare, hoata n-a recunoscut faptele de care era acuzata, sustinind ca nici macar nu s-a aflat in Craiova in acea perioada.

Considerind ca au probe suficiente impotriva ei, procurorii din cadrul Parchetului Judecatoriei Craiova au dispus trimiterea in judecata a Mirelei Panaite, sub acuzatia de furt calificat, fapta pedepsita cu pina la 15 ani de inchisoare. Pentru o serie de lovituri similare date in Timisoara, femeia a fost condamnata de Tribunalul Timisoara, in cursul anului trecut, la trei ani de inchisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS