Capricioasa iarna pune pe moate nervii craiovenilor. Cind toata lumea credea ca primavara s-a instalat comod si astepta sa infloreasca ghioceii, iarna s-a intors in forta cu zapada, viscol si ghetus. Desi au fost avertizate din vreme de catre meteorologi ca iarna mai are de gind sa isi faca de cap, autoritatile locale au avut nevoie de ceva timp ca sa se dezmeticeasca si sa treaca la actiunea de deszapezire. Si dupa ce ca nici de data asta nu au fost pe faza, au mai avut ghinionul ca masinile incarcate cu material antiderapant scoase in traseu in plin viscol sa nu faca altceva decit sa incurce si mai mult circulatia deoarece cauciucurile sterse urcau cu greu pantele acoperite cu gheata.
Cine era nevoit sa traverseze orasul la primele ore ale diminetii si nu s-a inarmat cu multa rabdare cu siguranta ca a facut o criza de nervi. In intervalul 6.30 – 10.00, in Craiova s-a circulat bara la bara, in intersectiile mari formindu-se cozi de citiva kilometri. „S-a mers cu sub zece kilometri la ora si din Bariera Vilcii pina in centru am facut o ora si un sfert. Am prins doua cozi – la pod si la intersectia strazilor Paltinis si Principatele Unite, unde am stat aproape trei sferturi de ora. Nici macar pe marginea drumului nu erau gramezi de nisip. Aruncam noi, soferii, daca oamenii aia platiti din banii contribuabililor nu sint in stare sa isi faca treaba“, sustine Adrian Popa, sofer.
Vintul a batut cu putere, spulberind zapada si reducind vizibilitatea.
„Am mers ca orbetii in anumite zone intrucit vintul batea cu putere. Nu vedeai la 50 de metri in fata. Jos era strat de gheata si masinile valsau pur si simplu. Nici in trei luni astia ai nostri de la primarie nu au invatat ce inseamna sa intervina prompt atunci cind incepe sa ninga“, a declarat Alexandru Ionescu, sofer.
Utilajele de deszapezire mai rau au incurcat circulatia
Primele tractoare cu remorci pline de nisip si-au facut aparitia in traseu la vreo doua ore de cind a inceput sa ninga. Iesirea lor in traseu a concis insa cu ora de virf, cind toata lumea se grabea sa ajunga la serviciu sau la scoala. „Rotile tractoarelor noastre sint destul de uzate si pe ghetusul asta am mers foarte greu. In panta la Unirea nu am mai putut urca si am blocat circulatia. Asta e! Plus ca, fiind prinsi in trafic, nici nu puteam sa aruncam cu nisip, ca nu aveam unde. Masinile erau lipite una de alta“, a spus P.T. , sofer pe tractorul Serviciului Public de Salubritate.
Soferilor blocati in trafic in zona Unirii le-a venit in ajutor o gasca de liceeni care, din amuzament, se ocupau cu impinsul masinilor prin intersectii. „Probabil ca nu aveau chef de scoala si atunci s-au gindit sa dea o mina de ajutor soferilor nervosi. M-au ajutat si pe mine. Am oprit in panta din cauza celui din fata mea si, cind am vrut sa plec, nu am mai reusit. Dupa ce am tras citeva injuraturi pentru ca rotile patinau in gol, pustii, vreo sapte – opt, au venit si m-au impins. Se distrau facind bine oamenilor. Fara ei nu as fi reusit sa urc panta, iar in spatele meu se strinsesera aproape 50 de masini“, a spus Florin Mitrache, sofer.
Din birourile autoritatilor locale s-au vazut strazi deszapezite si utilaje robotind din greu. „S-a actionat imediat ce a inceput sa ninga. Nu se putea pe toate strazile in acelasi timp, asa ca am inceput cu drumurile principale“, a spus primarul Vasile Bulucea, presedintele Comandamentului de deszapezire Craiova. Probabil ca, la ora cind ningea si viscolea, comandamentul de deszapezire era in sedinta de lucru.
Salvare ajunsa in sant
Vremea rea a impiedicat salvarile sa ajunga la timp la solicitari. O salvare de la Serviciul de Ambulanta Dolj a facut mai bine de trei ore pe drum. Masina fusese chemata pentru o bolnava din localitatea Castranova, judetul Dolj, care a suferit o hemoragie puternica postavort.
„In maximum o ora ar fi trebuit sa fie inapoi. Am tinut permanent legatura prin statie cu echipa si nu au fost probleme cu bolnava. Se circula foarte greu, atita tot“, a declarat directorul Serviciului de Ambulanta Dolj. Din cauza viscolului puternic, o alta salvare, de data aceasta a Spitalului CFR Craiova, a ajuns in sant. Autovehiculul cu numarul de inmatriculare DJ- 02- NUX s-a rasturnat in apropiere de localitatea Valea Mare, judetul Olt. „Salvarea se ducea la revizie la Bucuresti. In zona, viscolul era foarte puternic, iar masina a derapat si a iesit de pe carosabil. Pasagerii, soferul si inginerul nostru de specialitate, nu au patit nimic, din fericire“, a spus dr. Eugen Magla, directorul Spitalului CFR Craiova. Masina a fost tractata de un utilaj de deszapezire, iar in prezent se afla in curtea spitalului din Craiova. Abia dupa ce vremea se va imbunatati, va lua din nou drumul Bucurestiului, pentru revizia tehnica.
60 de localitati au ramas in bezna
Vintul puternic de noaptea trecuta a lasat fara curent electric peste 60 de localitati din Dolj. Au fost avariate sapte linii de medie tensiune si 260 de posturi de transformare.
La ora prinzului, localitatile Giurgita, Portaresti, Secui, Pielesti, Pirsani, Robanesti, Teslui, Preajba de Padure, Velesti, Gaia Balota si Rupturi nu erau inca realimentate cu enegie electrica. „Pe teren sint 13 echipe de interventie si se lucreaza destul de greu deoarece vintul a provocat mari pagube“, a declarat Dana Dinu, purtatoarea de cuvint a SC ELECTRICA SA, Sucursala Dolj. Pina la sfirsitul zilei, lucratorii sperau ca toate localitatile sa fie repuse sub tensiune.
Si, chiar daca dupa citeva ore, ninsoarea s-a mai potolit, lasind locul soarelui, meteorologii ne avertizeaza ca pina simbata vor mai avea loc caderi de zapada, insotite de intensificari ale vintului.