22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoua alarme false cu bomba au pus pe jar autoritatile din Olt

Doua alarme false cu bomba au pus pe jar autoritatile din Olt

Elevii si profesorii din cadrul a doua licee din Slatina au fost luati ieri prin surprindere de doua apeluri care anuntau amplasarea in perimetrul unitatilor a doua bombe. Desi verificarile efectuate de specialistii antitero au dovedit ca alarmele au fost false, faptul ca apelurile s-au primit intr-o singura zi la interval de numai o ora a pus deja pe ginduri autoritatile judetene, care nu se afla la primele glume de acest gen…

„Sã nu ziceþi cã nu aþi fost avertizaþi!“

Primul apel a fost la ora 12.30, la Colegiul Naþional Vocaþional „Nicolae Titulescu“, unde circa o mie de elevi din ciclul I-VIII erau la cursuri, iar alþi o mie urma sã intre la ore. „A intrat la orã unul dintre profesori ºi ne-a spus cã trebuie sã plecãm repede acasã. Nu ne-a zis mai multe. Doar doamna profesoarã a ºtiut cã era vorba despre o ameninþare cu bombã. Noi am aflat abia cind am ajuns afarã!“, a spus Ileana Macarie, elevã in clasa a VIII-a.

„La telefon a rãspuns secretara, care mi-a spus cã la celãlalt capãt al firului era o voce femininã, tinãrã, dar pãrea hotãritã. «Vedeþi cã tocmai au ieºit din liceu douã persoane care au montat o bombã! Aveþi grijã ce faceþi!», a spus vocea. Secretara a crezut cã este o glumã, dar vocea a continuat pe un ton ºi mai hotãrit: «Eu v-am avertizat! Sã nu ziceþi apoi cã nu aþi fost avertizaþi!». Am anunþat imediat poliþia ºi la scurt timp ºi-au fãcut apariþia SRI, Protecþia Civilã…“, a afirmat Carolina Guraliuc, directoarea Colegiului Naþional „Nicolae Titulescu“.

Lucrãtori din cadrul jandarmeriei ºi poliþiei au impinzit imediat locul interzicind accesul autoturismelor in perimetrul colegiului. Elevii au fost trimiºi acasã, cursurile, inclusiv cele de dupã-amiazã, fiind suspendate. Pentru cã vocea necunoscutã care a anunþat amplasarea bombei nu a specificat locul unde se afla aceasta, colegiul in cauzã avind douã imobile aflate la distanþã de citeva sute de metri unul faþã de altul, forþele antitero au cercetat ambele corpuri ale unitãþii. Verificãrile au durat aproximativ o orã ºi in cele din urmã organele specializate au constatat cã a fost o alarmã falsã.

Autorii alarmelor false riscã 20 de ani de inchisoare

Nici nu se incheiaserã cercetãrile la Colegiul „Nicolae Titulescu“ cã reprezentanþii Parchetului, coordonatorii intregii acþiuni, au fost anunþaþi cã tocmai se primise un alt apel referitor la amplasarea unei alte bombe la un liceu aflat la marginea oraºului – Grupul ªcolar Construcþii Maºini (IPTAPA). Luaþi prin surprindere de derularea rapidã a evenimentelor, specialiºtii antitero ºi ai Protecþiei Civile s-au deplasat imediat la liceu. Acolo, elevii erau la ore, iar conducerea liceului nu ºtia despre vreo ameninþare cu bombã.

„Deºi nu ne incheiasem treaba la primul liceu unde se anunþase amplasarea primei bombe, ne-am deplasat ºi la cel de-al doilea liceu. Conform informaþiilor primite de la poliþie, unde s-a inregistrat cea de-a doua ameninþare cu bombã, vocea era a unui tinãr. Au fost suspendate toate cursurile, elevii au fost trimiºi acasã, iar cei in drept ºi-au fãcut treaba. Nici aici nu s-a descoperit vreo bombã“, a declarat coordonatorul acþiunilor, Victor Beºcucã, procuror-ºef al Biroului de Combatere a Crimei Organizate ºi Antidrog de la Parchetul de pe lingã Tribunalul Olt. In prezent, se intreprind investigaþii pentru identificarea celor doi autori ai alarmelor false.

Dacã vor fi descoperiþi, aceºtia riscã sã petreacã in inchisoare pinã la 20 de ani. Anul trecut au mai fost anunþate douã alarme cu bombã la un singur liceu din Slatina, Colegiul Naþional „Ion Minulescu“. Autorii au fost in ambele cazuri identificaþi, iar acum suportã consecinþele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS