17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComisia Europeana da Romaniei un ultimatum: „Opriti adoptiile sau returnati fondurile!“

Comisia Europeana da Romaniei un ultimatum: „Opriti adoptiile sau returnati fondurile!“

Comisia Europeana pune Romania in fata unui ultimatum: in cazul in care nu stopeaza de urgenta „exportul de copii“ pentru adoptiile internationale, se va confrunta cu interdictia de a adera la Uniunea Europeana si cu intreruperea finantarilor din fonduri europene.

Potrivit cotidianului britanic The Telegraph, oficialii comisiei i-au adresat premierului Adrian Nastase o scrisoare prin care il avertizeaza ca atitudinea Guvernului Romaniei fata de problema adoptiilor internationale nu este conforma criteriilor politice existente in domeniul drepturilor omului, pe care ar trebui sa le indeplineasca pentru a putea adera la Uniunea Europeana in 2007. Documentul fara precedent, semnat de Gunther Verheugen, comisarul european pentru extindere, nu ameninta doar cu oprirea finantarilor pentru Romania, ci face chiar referire la necesitatea „recuperarii fondurilor“ acordate pina in prezent, in cazul in care Bucurestiul nu va oferi o justificare rezonabila a actiunilor sale. Potrivit oficialilor europeni, suma care ar trebui returnata in acest caz este de 42 de milioane de lire sterline.

Potrivit The Telegraph, nemultumirea oficialilor de la Bruxelles a fost stirnita de scandalul celor 105 copii pe care Romania i-a oferit spre adoptie in Italia, invocind „pretexte dubioase“, ceea ce a confirmat suspiciunile referitoare la faptul ca guvernul Nastase prefera sa inchida ochii in fata traficului de minori cu care se indeletnicesc agentiile pentru adoptii si oficialii corupti.

Tara noastra a introdus un moratoriu asupra adoptiilor internationale in 2001, la solicitarea baronesei Emma Nicholson, raportorul Comisiei Europene pentru Romania, dupa ce parlamentarul european liberal-democrat a ajuns la concluzia ca gruparile criminale folosesc orfelinatele romanesti ca acoperire pentru traficul ilegal de copii. In zece ani, peste 30.000 de minori au parasit Romania, aducind agentiilor pentru adoptii si intermediarilor acestor tranzactii profituri de sute de milioane de lire sterline, in conditiile in care, pentru fiecare copil, suma incasata era de 20.000 pina la 35.000 de lire sterline. Cotidianul britanic estimeaza ca, dintre copiii oferiti spre adoptie, putini erau intr-adevar orfani, majoritatea fiind, la propriu, furati din maternitatile romanesti.

Luna trecuta, povestea bebelusilor de la Spitalul din Ploiesti, veniti pe lume prematur si declarati morti la nastere, a scandalizat intreaga Europa, dupa ce s-a descoperit ca micutii erau de fapt ingrijiti in secret inainte de a fi exportati. Doar anul trecut, aproximativ 23 de copii au fost furati din maternitatea ploiesteana si vinduti pe bani grei in strainatate. In alte cazuri, angajatele spitalului faceau presiuni asupra mamelor tinere, pentru a le convinge sa isi abandoneze nou-nascutii pentru sume nu mai mari de 300 de lire sterline.

Potrivit baronesei Nicholson, de la introducerea moratoriului, in Romania nu s-au schimbat prea multe.

„Aici functioneaza o masinarie bine unsa, al carei principal resort este un parteneriat intre agentiile pentru adoptii si oficialii corupti, de la un capat la celalalt al structurilor administrative. Exista intr-adevar si oameni minunati, care fac eforturi uriase pentru a pune capat acestei situatii, dar acestia nu au nici o sansa“, a declarat parlamentarul european.

„Pina si in sistemul judiciar exista coruptie. Un judecator a aprobat cu ochii inchisi 92 de cazuri intr-o singura dimineata. Nu exista dosare privitoare la aceste cazuri. Copiii sint doar niste numere intr-un calculator. Agentiile obtin un ordin judecatoresc si inhata copilul. Asta se cheama rapire”, a mai spus baroneasa. „Unii dintre ei se apropie deja de pubertate. Sint trimisi in afara tarii impotriva vointei lor, catre un viitor necunoscut. Ma cutremur cind ma gindesc la soarta lor, mai ales cind pe Internet vezi pretutindeni anunturi in care doritorilor li se ofera fete virgine care poarta etichete de 30.000 de dolari“, a declarat Emma Nicholson.

Potrivit The Telegraph, euro-parlamentarii, scandalizati de aceasta situatie, cer ca solicitarea Romaniei de a adera la Uniunea Europeana sa fie respinsa. Un proiect de rezolutie a Parlamentului European cere „reformarea de la radacina a sistemului judiciar” inainte de reluarea negocierilor de aderare.

Uniunea Europeana a solicitat Romaniei sa furnizeze urgent informatii referitoare la adoptiile internationale, dupa ce guvernul de la Bucuresti a recunoscut ca aceasta practica a continuat, in ciuda moratoriului din 2001.

„Comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, este in contact cu autoritatile romane la cel mai inalt nivel, inclusiv cu premierul Adrian Nastase, pentru a obtine informatii si a clarifica de urgenta problemele legate de adoptiile internationale. In functie de raspunsul autoritatilor romane la solicitarea noastra, vom lua o decizie referitoare la atitudinea pe care o vom adopta in viitor. Este o chestiune importanta. Moratoriul ramine in vigoare pina la adoptarea unei legislatii satisfacatoare“, a declarat purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, Diego de Ojeda.

Potrivit publicatiei britanice, oficialii romani sint prinsi la mijloc intre doua tabere, care fac presiuni asupra lor: de o parte, Uniunea Europeana, care cere mentinerea interdictiei asupra adoptiilor, iar de cealalta parte, Italia, Spania si Franta, care pledeaza in favoarea unor reglementari mai flexibile, care sa le ajute sa combata efectele scaderii fertilitatii cetatenilor lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS