13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMotivul sinuciderii directorului Cuta ramine invaluit in mister

Motivul sinuciderii directorului Cuta ramine invaluit in mister

Ion Cuta, directorul general al SC Automobile Craiova SA (ACSA) care si-a pus capat zilelor luni, infigindu-si un cutit in inima, pare sa fi luat cu el in mormint motivul sinuciderii. Nimeni nu-si poate da seama ce l-a determinat sa recurga la acest gest.

Autopsia efectuata ieri a eliminat orice umbra de indoiala asupra cauzei mortii, scotind din discutie eventualitatea unei crime. „Autopsia a aratat o data in plus ca a fost vorba de sinucidere“, a mentionat comisarul-sef Constantin Petrescu, prim-adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. Medicii legisti au constatat ca leziunea produsa de cutit era tipica pentru un act sinucigas de asemenea gen. Urmeaza sa se efectueze si alte analize, pentru a se afla daca Ion Cuta suferea de vreo boala incurabila, maladie care sa-l fi determinat sa faca gestul final.

„Nu suferea de vreo boala psihica“

Organele de cercetare penala urmaresc si pista unei suferinte psihice a fostului director general de la ACSA Craiova, avind in vedere faptul ca mergea destul de des la psihiatrul Elena Stefan. Dr. Elena Stefan, sefa Laboratorului de Sanatate Mintala Craiova, a mentionat insa ca Ion Cuta nu era, propriu-zis, un pacient, ci un prieten care venea din cind in cind sa-i ceara un sfat, in nici un caz o consultatie. „Nu-mi era pacient, ci doar un bun prieten. Nu venea la mine ca sa-l consult. De fapt, nici nu era in evidentele noastre, pentru ca nu suferea de vreo boala psihica. Era un om deosebit si foarte echilibrat. M-a socat si pe mine vestea sinuciderii lui si nu-mi dau seama de ce a facut-o. Pentru ca acasa nu avea nici un fel de probleme. Era menajat si iubit de familie. In plus, avea un baiat in clasa a XII-a la care tinea foarte mult, deci motivatia gestului sau nu trebuie cautata acasa. Eu insa nu l-am mai vazut de vreo doua luni, si ma gindesc, poate, sa nu fi fost vorba de vreo problema avuta la serviciu. Din cite l-am cunoscut, punea la inima ceea ce se intimpla la serviciu, dar nu atit de tare incit sa recurga la sinucidere. Stia sa se detaseze de problemele de la locul de munca“, a declarat dr. Elena Stefan.

„Nici un proces cu implicatii atit de importante incit sa reprezinte un motiv de sinucidere“

Cu toate acestea, cunoscutii si rudele spun ca l-au vazut pe Ion Cuta in ultimele doua saptamini foarte deprimat. „Toti cei cu care am vorbit spun ca l-au vazut abatut in ultima vreme, cam de vreo doua saptamini incoace, dar fara un motiv anume. Vom continua sa stam de vorba cu membrii de familie, dar trebuie s-o facem cu tact, pentru ca e greu sa-i abordam in asemenea momente. Nu au iesit la iveala nici probleme financiare pe care sa le fi avut Ion Cuta, de natura sa-l impinga la asa ceva. Noi vom continua sa investigam impreuna cu Parchetul Tribunalului Dolj care sint motivele sinuciderii“, a precizat comisarul-sef Constantin Petrescu.

Cei care l-au cunoscut pe Cuta adopta totusi varianta unor probleme de natura profesionala. „Probleme la serviciu avem destule, dar sint inerente oricarei societati cu capital de stat, asa cum am ramas noi. Societatea merge bine, nu avem pierderi, este stabila, desi a fost mereu amenintata de unele socuri. Cit despre speculatiile ca domnul director Cuta s-ar fi sinucis din cauza unor procese, nu poate fi vorba de asa ceva. Procese am avut mii, pe unele le-am cistigat, iar pe altele le-am pierdut, dar societatea a supravietuit. Am trecut chiar peste un proces in urma caruia a trebuit sa platim drepturi salariale de aproximativ cinci miliarde de lei catre 2.000 de fosti angajati, iar asta, in conditiile in care mai avem doar vreo 100 de angajati, dar n-au fost probleme. Am iesit cu fata curata si dintr-un control efectuat anul trecut de Curtea de Conturi. Iar procese avem destule, insa nici unul cu implicatii atit de importante incit sa reprezinte un motiv de sinucidere“, a explicat Anina Radu, consilierul juridic al ACSA.

Angajatii ACSA, alaturi de familia indurerata

Moartea directorului Cuta ramine, cel putin deocamdata, invaluita in mister. Colegii de serviciu i-au ajutat familia sa faca fata socului. Au gasit un loc la cimitirul Ungureni, unde ii fac un cavou fostului lor director, i-au adus mama de la Valea Stanciului pentru a lua parte la inmormintare, se ocupa de transport, de pomeni, de toate cheltuielile ocazionate de funeralii. „Nici eu nu stiu de ce a recurs la asa ceva si imi doresc sa aflu ce l-a impins la sinucidere“, a conchis Lucian Lutaru, director tehnico-comercial al ACSA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS