27.3 C
Craiova
marți, 8 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalFostii directori de la AVIOANE Craiova trebuie sa plateasca 15 miliarde disponibilizatilor

Fostii directori de la AVIOANE Craiova trebuie sa plateasca 15 miliarde disponibilizatilor

„Eu nu discut hotaririle judecatoresti, desi sint convins ca ele sint eronate. De aceea am si cerut stramutarea eventualelor noi procese de la Craiova“, a precizat Decebal Ilina.

SC AVIOANE SA Craiova se confrunta cu o situatie fara precedent, riscind sa intre in incapacitate de plata pe termen scurt, deoarece fostii angajati ai uzinei si-au cistigat in instanta banii pe concedii si drepturile salariale aferente anului 2001. Suma revendicata de la intreprindere, prin hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, totalizeaza 5,8 miliarde de lei. Potrivit conducerii, dupa punerea in executare a hotaririlor, uzinei craiovene i-au fost retinute deja trei miliarde prin blocarea conturilor, iar alte 2,8 miliarde sint in discutie. Urmind exemplele colegilor, alti 308 fosti salariati au dat in judecata uzina. Daca si acestia ar avea cistig de cauza, suma de care ar trebui sa se desparta AVIOANE Craiova s-ar ridica la 14-15 miliarde de lei, lucru care ar periclita serios situatia economico-financiara a firmei. Conducerea fabricii, sindicatul, dar mai ales reprezentantii autoritatilor centrale sint scandalizati de situatia creata si de perspectivele imediate (SC AVIOANE ar putea intra in incapacitate de plata pe termen scurt), acuzind conducerile anterioare de management defectuos.

Decebal Ilina acuza vechile conduceri, cerind sa li se impute banii

Prezent ieri la Craiova, pentru o discutie cu conducerea uzinei si cu sindicalistii, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Decebal Ilina, a subliniat ca statul nu isi asuma obligatia de a plati aceste sume in cazul in care instantele de judecata ar da cistig de cauza fostilor salariati.

„Daca trebuie sa plateasca cineva acesti bani, atunci sa-i achite conducerile de atunci ale fabricii. Statul nu poate plati pentru incompetenta unora“, a spus acesta. Mai mult decit atit, prima masura pentru stoparea unui posibil blocaj financiar a fost solicitarea stramutarii proceselor de la instantele locale, considerindu-se ca precedentul creat ii va determina pe judecatori sa dea verdicte asemanatoare si in alte cazuri. „Eu nu discut hotaririle judecatoresti, desi sint convins ca ele sint eronate. De aceea am si cerut stramutarea eventualelor noi procese de la Craiova“, a precizat Decebal Ilina.

De aceeasi parere a fost si liderul sindical al intreprinderii, Victor Peta, care sustine ca salariatii disponibilizati au beneficiat o data de aceste drepturi si ca poate proba acest lucru cu documente. „Dupa parerea mea, pretentiile fostilor salariati sint nejustificate, pentru ca banii s-au incasat o data. Spun asta chiar daca voi fi chemat in instanta“, a spus Peta. In consecinta, fostele conduceri, in principal directorii Constantin Diaconeci si Nicolae Deneanu, vor fi trase la raspundere pentru management defectuos. Mai ales in conditiile in care unii dintre ei (Diaconeci, sotia lui Deneanu, sefi de ateliere) s-ar afla printre cei care inca isi revendica drepturi salariale. De altfel, fostul director Deneanu are deja un proces pe rol, pentru prejudicii de citeva sute de milioane de lei aduse fabricii.

MApN comanda inca opt avioane IAR ’99 SOIM

Dupa ce a criticat modul in care a fost condusa fabrica in ultimii ani, cind „societatea a functionat intr-un dispret total fata de economii“, secretarul de stat a mentionat ca „a sosit momentul adevarului, in care AVIOANE trebuie sa-si poarte singura de grija“. Asta, desi productia si contractele angajate nu aduc deloc profituri, nu mai devreme de anul trecut „contributia din productie la fondul de salarii fiind sub 25%“.

In consecinta, singura solutie viabila ar fi privatizarea uzinei, dupa ce in prealabil aproape 50% din active vor fi transformate intr-un parc industrial, pe care consiliul judetean il va da spre administrare unei firme private. Pentru vinzarea pachetului majoritar de actiuni, MEC se afla deja in discutii cu un consortiu international. Decebal Ilina a vorbit, la un moment dat, si despre disponibilizari, spunind ca s-ar putea ca o parte dintre salariati sa plece acasa sau sa fie transferati in cadrul parcului industrial, unde, evident, salariile vor fi mai mici. Secretarul de stat a dat asigurari ca intr-o sedinta de guvern se va discuta posibilitatea ca disponibilizatii sa primeasca pina la 24 de salarii compensatorii.

In aceasta privinta, liderul sindical Victor Peta a precizat ca numarul actual de salariati este minimul cu care SC AVIOANE mai poate functiona. Totusi, reprezentantul MEC a adus si o veste buna pentru actualii salariati: in acest an, Ministerul Apararii Nationale isi va tine promisiunea si va comanda un nou lot de opt avioane IAR ’99 SOIM, dintre care trei vor fi noi si cinci modernizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS