15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNametii au pus stapinire pe Oltenia

Nametii au pus stapinire pe Oltenia

In Dolj, omatul nu a depasit o jumatate de metru

Zapada cazuta in ultimele 48 de ore a ingreunat din nou circulatia in Dolj. Soferii care au plecat la drum ieri-dimineata au avut de infruntat nametii de pe carosabil.

„Nu au bagat nici o lama si abia am ajuns in oras. Bine ca de data asta a nins linistit, ca daca mai si viscolea pateam si noi la fel ca aia din estul tarii, care au ramas inzapeziti zile intregi“, a spus Ionel Petrescu, sofer din Calafat.

Stratul de zapada a atins 30 de centimetri in zona Plenita – Verbita, iar in restul localitatilor a fost sub 20 de centimetri. Ieri, la prinz, doar jumatate din drumurile judetene erau curatate de zapata si se putea circula in conditii de iarna.

„Pe 21 dintre drumurile judetene se actiona cu 30 de utilajele de deszapezire. Pina spre seara, daca nu va mai ninge, speram ca se va putea circula peste tot“, a spus Ion Balasa, directorul tehnic al SC Lucrari de Drumuri si Poduri SA Dolj.

Si in Craiova s-a mers destul de anevoios din cauza zapezii depuse pe carosabil.

Firmele de deszapezire, mai bine antrenate de la ninsorile anterioare, au fost mult mai prompte de data aceasta si inca de la primele ore ale diminetii au aruncat material antiderapant si au actionat cu frezele si plugurile. Reprezentantii comandamentului de deszapezire promit ca dupa ce arterele principale vor fi curatate de zapada se va intra cu utilajele si pe strazile mai putin circulate.

In Dolj, pentru urmatoarele zile, meteorologii anunta ceata si caderi locale de zapada.

Nu sint trenuri intirziate

Comandamentul de iarna instituit la nivelul Regionalei CFR Craiova functioneaza la parametri normali si este in prima faza, pina ieri-seara neexistind probleme in traficul feroviar. „In prezent, nu sint trenuri intirziate sau anulate, care au ca ruta localitati din Dolj. Comandamentul de iarna functioneaza normal, atita vreme nu viscoleste. Noi putem baga plugurile pentru deszapezire doar cind stratul de zapada depaseste 15 centimetri si viscoleste. Numai atunci comandamentul intra in faza a doua, adica se supravegheaza si se urmareste traficul feroviar de sefii de servicii“, a spus Cristian Nicolae, sef Serviciu dispecerat din cadrul Regionalei de Transport Feroviar de Calatori Craiova.

Mehedintiul sub zapada

• Patru drumuri comunale si judetene au ramas blocate din cauza caderilor masive de zapada • In citeva ore, in Drobeta Turnu Severin s-au produs 22 de accidente • Ambulantele au ajuns cu dificultate la solicitari • In nordul judetului, unde stratul de zapada depaseste o jumatate de metru, scolile ar putea sa-si suspende cursurile

Caderile masive de zapada, dar mai ales viscolul din unele zone Mehedintiului au blocat patru drumuri comunale si judetene. Potrivit datelor sosite de la Comandamentul de iarna organizat la sediul prefecturii, pe Drumul comunal 73-74, din cauza stratului de zapada, care masoara peste 20 de centimetri, circulatia rutiera este blocata pe anumite portiuni. Nu se poate circula nici pe Drumul Judetean 67, intre localitatile Floresti si Stroiesti, pe Drumul Judetean 562 Pristol- Girla Mare si pe Drumul Judetean 606 Poroina – Livezile. Politistii impreuna cu angajatii de la Drumuri Judetene au actionat in permanenta pentru asigurarea fluentei circulatiei si indepartarea zapezii de pe carosabil.

15 camioane au ramas blocate la Husnicioara

Viteza neadaptata la conditiile de trafic a dus la producerea a 22 de accidente rutiere, numai in Drobeta Turnu Severin, 43 de autoturisme fiind avariate. 15 autocamioane ale societatii TPSUT Mehedinti, care transportau carbuni de la cariera Husnicioara, au ramas blocate. Zeci de politisti au fost mobilizati. Zapada a creat probleme si in municipiul Orsova.

Potrivit viceprimarului Eugen Coifan, cele doua societati care au ca responsabilitate deszapezirea localitatii au iesit pe traseu din cursul noptii. Ieri erau probleme pe strazile care au o inclinatie foarte mare, si unde plugurile nu au putut patrunde. In Vama Portile de Fier, traficul s-a desfasurat normal. Nici circulatia navelor pe Dunare nu a avut de suferit, dar Capitania Drobeta Turnu Severin a transmis avertizari de inrautatire a vremii catre toate navele aflate in tranzit pe fluviu.

S-au primit foarte multe apeluri telefonice de la oameni inzapeziti

Doua persoane s-au ales cu degeraturi si au primit ingrijiri de la medicii Spitalului Judetean, iar alta a ajuns in stare grava la Urgenta, dupa ce a inghetat de frig in strada. Prefectura Mehedinti a luat legatura cu Serviciul Judetean de Ambulanta, solicitind ca, in caz de nevoie, autospecialele pentru dializa sa fie insotite pina la bolnavi de masinile de deszapezire. La Prunisor, o ambulanta care transporta o batrina spre Drobeta Turnu Severin a ramas inzapezita. Dupa interventia angajatilor primariei din localitate, bolnava a ajuns la Spitalul Judetean.

Mehedintenii inzapeziti au dat foarte multe telefoane autoritatilor locale si judetene. Cele mai multe apeluri au venit de la bolnavii care au avut nevoie de dializa. „Am avut cazuri de dializa, la Prunisor si Husnicioara, unde bolnavii au asteptat sa vina salvarea pina la poarta, desi era foarte greu de intrat in zona“, a spus Aurelia Veropaieff, directoarea Serviciului de Ambulanta Mehedinti.

Autogara din Severin a fost aproape pustie

In zona de nord a judetului, unde stratul de zapada depaseste 50 de centimetri, vremea nefavorabila ii poate determina pe directorii unitatilor de invatamint sa ia decizia inchiderii scolilor. Cadrele didactice care fac naveta si care nu vor reusi sa ajunga in scolile din zonele afectate de zapada ar putea fi inlocuite de profesori cu domiciliul in aceste localitati. Autogara din Drobeta Turnu Severin a fost ieri aproape pustie.

„Am venit sa ma interesez daca circula ceva spre Baia de Arama, dar cred ca o sa ies la ocazie, pentru ca nu sint autobuze. Am inghetat degeaba si am mai dat si bani pe taxi, ca sa ajung in autogara“, a spus Angelica Dumitru, din Baia de Arama. Trenurile nu au avut intirzieri mari.

Zeci de utilaje au fost scoase la deszapezit in Gorj

Zapada, gheata si poleiul au pus stapinire pe intreg judetul Gorj. Pentru a impiedica aparitia blocajelor pe drumurile judetene si nationale, zeci de utilaje au fost scoase la deszapezit. Cu toate ca ninsoarea nu a contenit, nici un drum national sau judetean nu a fost inchis circulatiei.

Drumurile pe care se circula in continuare foarte greu sint Tirgu Jiu – Petrosani si cele care trec prin Matasari si Rinca. Circa 60 de utilaje de deszapezire au actionat la indepartarea zapezii, in anumite localitati apelindu-se si la masinile unitatilor economice mari. Conducerea Directiei de Drumuri Judetene a confirmat faptul ca nu exista nici un drum national sau judetean blocat.

Se circula in conditii grele

la Matasari

Localitatea unde se inregistra cel mai mare strat de zapada, 50 cm, este comuna Matasari. Pentru a face fata conditiilor meteo deosebite, primaria a fost nevoita sa solicite citeva utilaje de la exploatarea miniera din localitate. „ In satul Strimba sint probleme mai mari, insa masinile au fost mereu in zona. Noi avem doua gredere, plus trei de la Cariera si o bascula cu lama de la Drumurile Judetene“, a spus Nicolae Dadalau, secretarul Primariei Matasari.

Pe drumul care urca la Rinca, stratul de zapada nu depasea ieri 15 centimetri. O alta localitate unde sint probleme este Cerna Sat din Pades. Desi scoala de aici a fost inchisa din cauza accesului greu la unitatea de invatamint, in spatiul respectiv inca functioneaza o gradinita cu sase copii. De asemenea, cinci copii de clasele I – IV merg in continuare la scoala respectiva. Localnicii din Cerna Sat au declarat ca, daca ninsoarea nu se va opri, nu isi vor mai trimite copiii la scoala. Pentru urmatoarele ore, temperaturile minime anuntate pentru Gorj vor ajunge la minus 11 grade Celsius.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS