16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNicolae Ceausescu - la un pas de uitare

Nicolae Ceausescu – la un pas de uitare

„Limpede continuitate de initiativa internationala, permanenta investitie de inteligenta creatoare, novatoare, neobosit efort de consolidare a unei largi solidaritati in favoarea celor mai nobile cauze ale omenirii sint calitati de aur ale gindirii si faptei presedintelui Nicolae Ceausescu, secretar general al PCR. Gindire si fapta puternic mobilizatoare, izvorite din solul fertil al conceptiei revolutionare, materialist-dialectice si istorice despre lume si viata“, cam in acest mod era preaslavit fostul dictator in anii de dinainte de 1989. Daca ar mai fi trait, Nicolae Ceausescu ar fi implinit ieri 86 de ani si poate ca populatia i-ar fi inaltat din nou statui si osanale. Cartelele cu care cumparai piine, ulei, zahar, faina, programul la apa calda si rece, alimentarele transformate in veritabile muzee au devenit acum de domeniul trecutului. La 14 ani de la moartea sa, oamenii par a-l uita incetul cu incetul. Cu exceptia cimitirului din Bucuresti, unde este inmormintat impreuna cu Elena, in nici un alt loc din tara nu s-a mai auzit de vreo actiune menita a-l readuce in atentie. Nici macar in localitatea natala, Scornicesti…

„A dat casa si serviciu la toata lumea!“

Strazile Scornicestiului erau ieri la fel ca in oricare alta zi – pustii, cu doar citiva trecatori plecati pe la cumparaturi. Primaria nu stia de nici o manifestare in memoria lui Nicolae Ceausescu. „Nici anul trecut nu s-a intimplat nimic deosebit. Doar acum doi ani a fost o actiune in oras pe 26 ianuarie“, a declarat primarul Tiberiu Mateescu.

Intrebati despre fostul conducator al tarii, cei cu virsta pina in 20 de ani raspund cam in doi peri: „Am auzit ca era rau. Nu era apa decit citeva ore pe zi, nu era mincare, se cumpara totul pe cartele sau cam asa ceva!…“, „Am citit la istorie despre el“, „Ne-a spus doamna diriginta cum era pe vremea lui si am auzit ca nu prea era bine“. Cei cu virsta intre 25 si 40 de ani iti spun ca isi amintesc bine cum era pe vremea lui, dar nu-l regreta deoarece considera ca lucrurile mergeau tot mai prost. Doar persoanele trecute de 40 de ani spun ca-l vor regreta cit vor trai.

Nici la casa unde s-a nascut fauritorul Epocii de Aur nu exista ieri vreun semn ca cineva ar intentiona sa reinvie amintirea lui. Dimpotriva. Exceptind aleea proaspat maturata de zapada de linga casa, nimic nu dadea de inteles ca pe aici ar mai fi trecut cineva. Autoturismele cu numere din alte judete care se opreau linga casa stateau citeva minute pentru ca pasagerii sa-si faca poze, dupa care plecau mai departe.

„Era om bun… Care altul a mai facut ceva pentru tara asta ca el?! Toti au distrus numai! A dat casa si serviciu la toata lumea! De pe strada te lua sa te angajeze. Ce au facut astia care sint acum la putere? Fiul meu a terminat armata si sta acasa ca nu are serviciu. Zic ca ne-au marit pensia! Eu am 600.000 de lei pe luna si butelia e 200.000, piinea 10.000!“, a spus Floarea Nicolae.

Emil Barbulescu – singura legatura cu Ceausescu

In Scornicesti, oamenii vorbesc despre locul unde sint inmormintati parintii si celelalte rude ale lui Nicolae Ceausescu. Una din nepoatele sale, Gheorghita Neagu, isi aminteste ca mormintul parintilor lui, Andruta si Lisandra Ceausescu, a fost de nenumarate ori profanat de necunoscuti. „Dupa 1989 au venit tot felul de indivizi care au sapat la mormintul parintilor lui ca stiau ca ei fusesera ingropati cu bani si alte valori. Primaria a pus apoi o basculanta de pamint peste mormintul lor ca sa nu mai incerce nimeni asa ceva“, spune Gheorghita Neagu.

De doi ani, o singura persoana are in grija casa unde s-a nascut Nicolae Ceausescu. Doamna Doina spune ca nu are prea multe de facut: „Eu doar deretic prin casa: sterg praful, matur… Acolo e un fel de muzeu, cu costume populare, portrete cu domnu’ presedinte, carti. Dar nimeni nu are voie sa intre in casa. Nu vrea domnul Emil (Emil Barbulescu)“. De la doamna Doina aflam ca acesta locuieste si acum linga casa lui Ceausescu, dar nu primeste vizitatori. „Doar vechii colegi de serviciu mai intra la el, dar in rest nu primeste pe nimeni. Nici in casa nu lasa pe nimeni sa intre. Spune ca nu mai are nici un rost“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS