20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalArestati fara mandate

Arestati fara mandate

• Comandantul Penitenciarului de Maxima Siguranta Craiova este acuzat
ca nu vrea sa elibereze trei persoane arestate preventiv, carora le-au expirat mandatele de arestare • Parchetul Militar Craiova a fost sesizat cu privire
la infractiunea de lipsire ilegala de libertate, savirsita de col. Anton Lapadat

Articolul 23 din Constitutia Romaniei prevede la alineatul 4 ca „Arestarea se face in temeiul unui mandat emis de magistrat, pentru o durata de cel mult 30 de zile. (…) Prelungirea arestarii se aproba numai de instanta de judecata“, iar la alineatul 6, ca „Eliberarea celui retinut sau arestat este obligatorie, daca motivele acestor masuri au disparut“. Astfel de norme sint continute si in Codul de Procedura Penala. In ciuda acestor prevederi legale, conducerea penitenciarului craiovean refuza sa puna in libertate trei persoane carora le-a expirat mandatul de arestare preventiva pentru ca judecatorii au… uitat sa dispuna prelungirea arestarii.

Instanta a uitat sa prelungeasca arestarea preventiva a celor judecati

Craiovenii George-Sorin Mihai, de 30 de ani, Rodica-Elena Urziceanu, de 28 de ani, si Daniel Leafu, de 36 de ani, au fost trimisi in judecata de Parchetul Curtii de Apel Craiova la sfirsitul lunii decembrie 2003, principalele capete de acuzare fiind traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul si uzul de fals.

Cei trei sint judecati de Tribunalul Dolj in dosarul nr. 8002/P/2003, pentru ca ar fi incropit un bordel in Craiova, iar altul in Italia, cu fete momite ca vor fi angajate ca barmanite, apoi obligate sa se prostitueze.

George-Sorin Mihai, Rodica-Elena Urziceanu si Daniel Leafu au fost arestati preventiv pe 29 noiembrie, iar mandatul de 29 de zile expira pe 24 decembrie 2003. Pe 22 decembrie 2003, instanta a emis un nou mandat de arestare, fara sa se precizeze perioada. Presupunindu-se ca este vorba de durata maxima a unui mandat – 30 de zile -, starea de arest preventiv, prelungita incepind cu 24 decembrie 2003, a expirat vineri, 23 ianuarie, la ora 16.00.

In mod normal si legal, pentru ca toti cei trei inculpati sa ramina in penitenciar ar fi trebuit ca judecatorii sa le emita un nou mandat in continuarea celui anterior. Doar ca magistratii au uitat pur si simplu sa faca asta la termenul trecut al procesului. Iar daca nu exista un nou mandat, cei trei ar fi trebuit sa fie pusi in libertate. Conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta (PMS) Craiova refuza insa eliberarea lor, privindu-i abuziv de libertate pe cei care, pina una-alta, n-au mandat.

Comandantul penitenciarului refuza eliberarea inculpatilor

Avocata Manuela Roman, aparatoarea lui George-Sorin Mihai, explica modul in care s-a ajuns in aceasta situatie: „Termenul anterior al procesului a fost pe 12 ianuarie. Atunci, judecatorul Doru Filimon (presedintele Sectiei Penale din cadrul Tribunalului Dolj-n.r.) a aminat cauza pentru lipsa de aparare, dind urmatorul termen pe 26 ianuarie ( astazi-n.r.). Judecatorul n-a bagat insa de seama ca mandatul de arestare al celor trei expira inainte de acest termen“.

Cum instanta nu a dispus intre timp prelungirea arestarii preventive, avocata si-a dat seama ca acela pe care-l apara ar trebui sa iasa din penitenciar vineri, la ora 16.00, dupa acest moment neexistind cadrul legal pentru privarea sa de libertate.

„Vineri, putin inainte de ora 16.00, am dat telefon la penitenciar. Am vorbit cu loctiitorul comandantului, col. Costache, caruia i-am explicat situatia. Mi-a cerut zece minute sa verifice dosarul de penitenciar al lui George-Sorin Mihai, apoi mi-a spus la telefon «Veniti si luati-l!». Cind am ajuns acolo, comandantul PMS Craiova, col. Anton Lapadat, a refuzat categoric punerea in libertate a clientului meu, invocind pe de o parte asigurarile telefonice date de conducerea Curtii de Apel Craiova ca nu se intimpla nici o ilegalitate, iar pe de alta parte s-a prevalat de o prevedere legala, in baza careia instanta de judecata trebuie sa verifice in maximum 60 de zile legalitatea arestarii inculpatului. Insa, aceasta nu este obligatia penitenciarului, cadrele de aici trebuind sa respecte actele emise de instante si legislatia in vigoare. Or, nepunerea in libertate a clientului meu si a celorlalti doi inculpati de indata ce le-a expirat mandatul reprezinta o incalcare nu doar a legilor, ci si a Constitutiei Romaniei“, a declarat avocata Manuela Roman.

„Ar insemna sa punem in libertate jumatate din detinutii penitenciarului pentru ca le-au expirat mandatele“

Simbata, avocata si mama lui George-Sorin Mihai au mers din nou la PMS Craiova, pentru a incerca inca o data sa convinga conducerea penitenciarului ca toti cei trei inculpati sint privati de libertate in mod ilegal.

Comandantul penitenciarului le-a tratat cu acelasi refuz, ba ar fi scapat pe gura si un „porumbel“. „La dialogul purtat cu conducerea penitenciarului, un alt motiv prin care col. Lapadat a incercat sa-si justifice refuzul de a-l elibera pe clientul meu caruia in expirase mandatul a fost: «Daca ar fi vorba asa, ar insemna sa punem in libertate jumatate din detinutii penitenciarului pentru ca le-au expirat mandatele»“, a mentionat avocata Roman.

Dindu-si seama ca aceia de la penitenciar fac un abuz, avocata a sesizat Parchetul Militar Craiova, cu privire la savirsirea infractiunilor de lipsire de libertate si arestare nelegala.

Pentru astazi a fost fixat un nou termen in dosarul celor trei craioveni acuzati de trafic de persoane. „Normal si legal ar fi ca instanta sa constate expirarea mandatelor de arestare ale inculpatilor si sa dispuna punerea lor de indata in libertate. Caci, indiferent daca vor fi gasiti sau nu vinovati de judecatori, cei trei stau ilegal in puscarie“, a precizat avocata Manuela Roman.

Punerea lor in libertate din cauza omisiunii unor judecatori de a le prelungi arestarea preventiva este un lucru foarte grav, in conditiile in care, daca vor fi gasiti vinovati, ar putea sa dispara pentru a scapa de pedeapsa.

Ieri am incercat sa luam legatura cu col. Lapadat pentru a afla opinia sa, insa avea telefonul mobil inchis. Am reusit sa-l contactam telefonic doar pe adjunctul sau, col. Costache, care a mentionat ca singurul care poate da amanunte despre acest caz este comandantul penitenciarului, Anton Lapadat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS