10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuitorii din Dabuleni s-au revoltat impotriva politistilor

Locuitorii din Dabuleni s-au revoltat impotriva politistilor

Conducerea Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj a dispus ieri declansarea unei anchete in localitatea Dabuleni, dupa ce zeci de localnici s-au plins de felul in care se comporta politistii de aici. Oamenii sustin ca au fost adeseori batuti fara motiv de aparatorii legii, ca le-au fost confiscate acte si autoturisme si ca, in loc sa prinda adevaratii raufacatori, politistii se tin de chefuri prin baruri si discoteci.

„Am fost adus de politisti la post, in februarie anul trecut, dupa ce am cumparat o caruta de lemne de la niste cetateni din Amarastii de Jos. Aici, seful de post si adjunctul Ciobanu mi-au pus catusele si m-au luat la bataie, ca sa declar ca lemnele mi-au fost aduse de unul pe care au ei dusmanie. Pentru ca nu am vrut sa declar ce au vrut ei, m-au tinut o zi si o noapte in post, dupa care am ajuns la Spitalul Judetean Craiova, unde am fost internat doua saptamini si mi-am scos certificat medico legal. Cind au auzit ca am certificat, au venit amindoi la mine acasa si mi-au dat 12 milioane de lei ca sa nu depun plingere“, spune Cioaca Mic Valeriu.

Dorel Iorga, un alt loclanic nemultumit de activitatea politistilor din Dabuleni, spune ca amicul sau a fost batut de politistul Sfetcu.

„M-am dus, anul trecut, pe la un prieten de-ai mei, Florin Glavan, care zacea in pat. Cind l-am intrebat ce este cu el, mi-a spus ca l-a batut Sfetcu (seful Postului de Politie Dabuleni – n.r.). Cica Florin plecase sa duca niste gunoi cu caruta, la marginea satului, cu o seara inainte, si l-au oprit politistii, pentru ca injura calul si tulbura linistea publica. I-au pus catusele, l-au dus la post si Sfetcu a dat in el cu bocancii de i-a rupt coastele“.

Paulina Stancu este pensionara si este cunoscuta in localitate ca fiind o femeie cu frica lui Dumnezeu si care niciodata nu a avut de-a face cu legea. Batrina sustine ca a fost chemata de nenumarate ori la Postul de Politie in urma unui conflict cu vecinul de peste gard.

„M-am prezentat de fiecare data, pentru ca nu aveam nimic de ascuns. Poltistii isi bateau joc de mine si, de fiecare data, imi ziceau sa vin miine sau poimiine, ca nu au timp de mine. Ma purtau pe drumuri numai ca sa rida de mine“.

Au retinut masina fara sa aiba dreptul

Cel mai celebru caz este cel al lui Valeriu Predus, care, la sfirsitul anului trecut, a devenit eroul unui reportaj difuzat pe toate posturile de televiziune. Predus a fost acuzat de politisti ca nu a oprit la semnalul lor si ca, mai mult, i-a lovit cu masina pe seful de post Lucian Sfetcu si pe adjunctul acestuia, Daniel Ciobanu. Predus a fost anchetat de Parchetul Craiova pentru ultraj, dar a fost dispusa neinceperea urmaririi penale. Procurorii au considerat ca omul nu s-a facut vinovat de cele declarate de politisti. Mai mult, martorii adusi de cei doi subofiteri au recunoscut, la Parchet, ca au semnat declaratii sub amenintare.

Intrucit lui Predus i s-a retinut, in curtea postului de politie, si autoturismul implicat in incident, omul s-a dus, dupa ce a primit instiintarea de la Parchet, sa-si ia masina acasa, dar politistii au refuzat sa-i dea automobilul. Aceasta a fost picatura care a umplut paharul, locuitorii din Dabuleni hotarindu-se ieri sa se adreseze direct ministrului de interne.

„Ne-am saturat de ei, sa-i ia si sa-i duca oriunde, dar sa ne lase in pace. Ti-e si frica sa te duci sa reclami ceva, ca te ia la bataie nevinovat. Pe tata l-au batut mar cind s-a dus sa spuna ca i-au furat unii bicicleta“.

Conducerea IJP Dolj va cerceta reclamatiile localnicilor

Politistii incriminati sustin ca nu se fac vinovati de nimic si ca este vorba de un grup care a avut probleme cu legea si nu cu ei.

„Sint un grup de 10-20 de oameni, cu neamuri cu tot, vi-i pun acum pe toti pe lista“, a spus adjunctul Ciobanu. „Nu cu noi au ei probleme, ci cu faptul ca incalca legea si noi sintem nevoiti sa procedam in consecinta“.

Pentru ca reclamatiile au ajuns si la urechile conducerii IJP Dolj, la Dabuleni s-au deplasat ieri comisarul-sef Constantin Dobrescu, inspector-sef adjunct al IJP Dolj si comisarul-sef Constantin Budici, seful serviciului politiei de ordine publica.

„Am luat la cunostinta despre sesizarile cetatenilor si vom constitui imediat o comisie care va ancheta fiecare caz in parte. In ceea ce priveste adresa pe care Predus o detine, din partea Parchetului Craiova, noi nu am avut cunostinta de ea, dar vom dispune ca omul sa-si primeasca autoturismul, urmind insa sa i se retina placutele de inmatriculare, pina la definitivarea anchetei“, a declarat inspectorul sef adjunct Dobrescu.

In situatia in care cele prezentate de cetateni se vor dovedi reale, politistii din Dabuleni risca sa fie mutati disciplinar in alte localitati sau chiar sa fie dati afara din politie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS