13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubventii agricole obtinute cu documente fictive

Subventii agricole obtinute cu documente fictive

Un control al Camerei de Conturi Dolj, efectuat la primaria din localitatea Botosesti-Paia, a scos la iveala faptul ca, atunci cind este vorba de luat bani de la stat, agricultorii nu se sfiesc sa falsifice documente. Verificarile, finalizate la sfirsitul lunii trecute, se vor lasa cu dosare de cercetare din partea organelor abilitate.

In urma verificarilor efectuate la sfirsitul anului trecut in actele primariei, inspectorii financiari au descoperit ca 18 producatori agricoli din localitate incasasera ilegal de la stat aproape 91 de milioane de lei, in contul subventiei de un milion de lei la hectar, oferita de guvern celor care insamintasera terenuri agricole cu saminta de griu certificata calitativ.

In prima instanta, ca urmare a unor sesizari venite de la persoane din primarie, fusesera depistate 37 de persoane, insa numarul acestora a mai scazut dupa ce s-a constatat ca unele aveau documente justificative.

Certificate de calitate fictive

Profitind de neatentia unor functionari din primarie, o parte dintre persoanele implicate in acest caz au depus la dosarele prin care solicitau aceste subventii certificate de calitate ale semintelor in copii xerox si chiar pe numele altor agricultori din judet. Alte persoane au folosit certificate fictive, in acte fiind trecute numele unor societati precum UNISEM, SEMROM sau CONSUM COOP Filiasi, societati care au dreptul sa vinda seminte certificate calitativ. Falsul in acte a fost dovedit atunci cind inspectorii au cerut societatilor in cauza sa confirme vinzarea de seminte catre persoanele banuite. Agricultorii mincinosi nu figurau pe lista clientilor din acea perioada.

Ca urmare a controlului, Camera de Conturi Dolj a intocmit un dosar consistent, in care, alaturi de agricultorii care au incasat ilegal banii, vor mai fi cercetati Ilie Neata – reprezentantul centrului agricol de la primaria din localitate, si primarul Ion Coanda, cei in sarcina carora era verificarea dosarelor de subventii. Organele de cercetare penala ancheteaza „lotul Botosesti – Paia“ sub aspectul savirsirii infractiunilor de fals in declaratii, uz de fals si neglijenta in serviciu, precum si pentru stabilirea raspunderii civile privind suma care trebuie recuperata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS