22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSala de sport nu va fi transformata in dispensar

Sala de sport nu va fi transformata in dispensar

Ministrul educatiei, cercetarii si tineretului a retras ieri avizul conform de schimbare a destinatiei salii de sport a Scolii din Pielesti in dispensar, aviz emis in baza unor documente „aranjate“ de primarita comunei, Geta Nescu

Prefectura Dolj si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) au fost informate ieri de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) cu privire la retragerea avizului conform pe care ministrul Alexandru Athanasiu il emisese, la sfirsitul lunii decembrie, pentru schimbarea destinatiei salii de sport a Scolii din Pielesti. In aceste conditii, primarita Geta Nescu va trebui sa gaseasca un alt spatiu in care sa mute dispensarul din comuna.

Prefectul, inspectorul general si ministrul educatiei, pacaliti de primarita

Ia astfel sfirsit razboiul, care dureaza de o jumatate de an, dus intre Consiliul Local Pielesti si primarita. Geta Nescu a incercat in mai multe rinduri sa mute dispensarul din localitate – amenajat temporar in caminul cultural, dupa ce fostul proprietar cistigase cladirea dispensarului – in sala de sport a Scolii Pielesti. De fiecare data, consilierii locali au respins aceasta propunere, ultima varianta, de compromis, admisa de consilieri fiind aceea a mutarii bibliotecii comunale in incinta scolii, pentru a face mai mult loc dispensarului in caminul cultural, si asa nefolosit.

Cu toata opozitia consiliului local, primarita a mers mai departe, solicitind sprijinul ISJ Dolj si al prefectului Ion Calin pentru obtinerea avizului MECT de schimbare a destinatiei salii de sport a scolii si transformare a acesteia in dispensar. Trasi pe sfoara cu o usurinta greu de imaginat, prefectul Calin si inspectorul general Constantin Busoi au inghitit galusca si i-au acordat sprijinul, fara sa le pese ori fara sa-si dea seama ca incalca legislatia in vigoare si chiar principiul constitutional al garantarii dreptului de proprietate. Asta pentru ca proprietarul respectivului spatiu de invatamint era Consiliul Local Pielesti, iar consilierii nu-si exprimasera niciodata acordul pentru transformarea in dispensar a salii de sport. „Primarita s-a folosit de un fals, solicitind ministerului avizul printr-o adresa semnata de ea, dar cu antetul si numarul de inregistrare al consiliului local“, a precizat consilierul local Vasile Gheorghe, care este si directorul coordonator al scolilor din comuna Pielesti.

La rindul sau, ministrul educatiei, cercetarii si tineretului a „pus botul“ si, pe 23 decembrie 2003, a semnat avizul de schimbare a destinatiei salii de sport, lasind scoala fara un spatiu de invatamint creat cu aproape trei decenii in urma de Silviu Stanescu, cel care l-a descoperit pe Gheorghita Geolgau, marea glorie a „Craiovei Maxima“.

Mai bine mai tirziu decit niciodata

A durat aproape o luna pina cind consilierii locali au convins conducerea MECT ca se facuse o greseala. „Profesorii din Pielesti ne-au solicitat sprijinul pentru a-si putea pastra sala de sport. Am intocmit un dosar cu toate documentele care sa probeze ca nu exista acordul consiliului local pentru desfiintarea salii de sport si, pina la urma, am reusit sa obtinem retragerea avizului. Asta ar trebui sa fie invatatura de minte pentru toti cei care incalca legea pentru a pune mina pe spatiile de invatamint“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj si vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“.

Intr-adevar, prin adresa nr. 9013/21.01.2004, MECT a retras avizul emis cu patru saptamini in urma, pe urmatoarele considerente: „Solicitarea de schimbare a destinatiei a fost transmisa catre ISJ Dolj cu adresa nr.1147/10.09.2003, cu antetul consiliului local, dar semnata de primarul localitatii Pielesti, fara acceptul membrilor consiliului local; Dispensarul medical poate functiona temporar in incinta Caminului Cultural Pielesti si in cladirea Caminului Cultural Pirsani – comuna Pielesti; Scoala are nevoie de spatiu, fiind nominalizata ca unitate care va scolariza elevi in clasa a IX-a, profil «Arte si meserii»“. „Din aceste motive, conducerea ministerului a reanalizat avizul si a hotarit anularea lui, urmind ca spatiul sa-si pastreze destinatia initiala, fara ca in cladirea scolii sa se desfasoare o alta activitate decit cea de invatamint“, a explicat secretarul de stat in MECT, Ioana Irinel Chiran.

„Primarita nu mai are ce cauta in sala de sport“

Luind cunostinta de ultima pozitie a ministerului, oficialii doljeni o sfatuiesc pe primarita Geta Nescu sa-si ia gindul de la sala de sport a Scolii Pielesti. „Daca primarita nu mai are aviz de la Ministerul Educatiei, e clar ca nu mai are ce cauta in sala de sport“, a declarat prefectul de Dolj, Ion Calin. La rindul sau, inspectorul scolar general Constantin Busoi a mentionat: „Primarita trebuie sa gaseasca o alta solutie pentru dispensar. Conform ultimei adrese a ministerului, in spatiile Scolii din Pielesti nu se poate desfasura nici o alta activitate in afara celei de invatamint, deci nu poate fi mutata acolo nici macar biblioteca“.

Am fi vrut sa aflam si opinia Getei Nescu despre aceasta rasturnare de situatie, insa ieri dupa-amiaza nu a fost de gasit in sediul Primariei Pielesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS