16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimul contingent de „Scorpioni Rosii“ a plecat spre Irak

Primul contingent de „Scorpioni Rosii“ a plecat spre Irak

Primul contingent de 64 de militari din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din Craiova a plecat ieri-dimineata in misiunea de stabilizare si reconstructie din Irak, numita „Antica Babilonia“. Condusi de sotii, copii, rude si prieteni, soldatii s-au imbarcat intr-o aeronava tip Hercules, pe aeroportul craiovean, urmind sa ajunga in teatrul de operatiuni aflat la 50 de kilometri sud de Nassirya.

Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ se numara printre cele mai experimentate unitati din Armata Romaniei si a participat anul trecut, in Afganistan, la prima misiune de lupta din istoria postbelica a tarii noastre. Militarii si comandantul detasamentului, locotenent-colonelul Nicolae Ciuca, au primit numeroase aprecieri de la aliatii americani din Kandahar si de la oficialii NATO.

Militarii craioveni au fost insotiti la aeroport de cei apropiati, care au trait cu ochii in lacrimi momentele despartirii.

„Ne va fi foarte greu fara el, dar vom vorbi la telefon si vom putea sa-i spunem ca-l iubim. Adriana s-a trezit inca de la cinci dimineata, stiind ca trebuie sa mergem sa-l conducem pe tati“, a spus Liliana Grasune, care a venit impreuna cu fetita sa-si conduca sotul, Silviu, aflat la prima misiune peste hotare de cind a devenit tata. Alaturi de Adriana si Liliana au venit si parintii lui Silviu, care sint mindri ca fiul lor participa la aceasta misiune, chiar daca se tem pentru viata lui. „Tot ce ii dorim este sa se intoarca sanatos“, a spus Ion Grasune.

In misiunea „Antica Babilonia“ vor pleca, pina pe 5 februarie, 405 militari craioveni din Batalionul „Neagoe Basarab“, acestia urmind sa ii inlocuiasca pe infanteristii din Batalionul 811 Dej. „Scorpionii Rosii“ se vor afla sub comanda Brigazii SASSARI din Italia si vor ramine in Irak sase luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS