21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova a fost transformata in patinoar

Craiova a fost transformata in patinoar

Autoritatile locale nu au invatat nici pina acum ca „iarna nu-i ca vara“ si mereu sint luate prin surprindere de ninsoare. Majoritatea strazilor din Craiova sint acoperite de gheata sau zapada batatorita, iar traficul rutier se desfasoara cu dificultate din cauza dezinteresului de care au dat dovada edilii orasului. Inca de noaptea trecuta cind ningea linistit autoritatile locale au intervenit in „forta“ cu un singur utilaj de deszapezire din cele 40 existente. Cind ninsoarea s-a mai potolit, iar masinile patinau pe carosabil, comandamentul de deszapezire a scos artileria grea din dotare si a curatat arterele principale de circulatie. De cele laturalnice nu s-a atins inca. Asteapta probabil ca Dumnezeu sa faca o minune si sa dea o ploaie cu sare.

Inca de la primele ore ale diminetii, in Craiova s-a circulat cu dificultate si numai pe arterele principale. Cine s-a aventurat pe strazi mai laturalnice a ramas inzapezit si n-a avut altceva mai bun de facut decit sa injure autoritatile locale. „Iti trebuie o jumatate de ora ca sa urci din strada Caracal pe Aries. S-a format strat de gheata si patineaza rotile de le gasesc dracii. Nici macar citeva lopeti de nisip nu au aruncat cei de la primarie. Si nu-i singur loc cu probleme din oras. Pe panta de la Electro masinile danseaza pur si simplu“, sustine Anton Manolache, sofer.

In Craiova sint 11 societati care se ocupa de deszapezirea orasului, insa in noaptea de 4 spre 5 ianuarie, cind a inceput sa ninga, doar un utilaj de deszapezirea din cele 40 a fost vazut pe strazi.

„A umblat cit a umblat prin oras, iar cind a inceput sa ninga s-a retras. Au mai aparut dupa ora 10.00, cind zapada deja s-a batatorit si se circula foarte greu. Nici macar cu nisip nu au dat cind a inceput sa ninga“, sustine Ionel Tutorache, taximetrist.

Si soferilor de pe utilajele de deszapezirea le-a fost greu

Cit de greu s-a circulat ieri in oras au putut constata chiar si soferii de pe utilajele de deszapezire, care atunci cind intrau pe strazile cu zapada batatorita alunecau in toate partile. Poate asa inteleg si ei cit de necesar este sa intervina inainte ca zapada sa fie batatorita de masini.

Viceprimarul Antonie Solomon, membru al comandamentului de deszapezire, sustine insa ca s-a lucrat toata noaptea si ca s-a acordat cu prioritate atentie cailor de acces catre spitale, institutiile publice, scoli si facultati: „Dupa ce se va putea circula fara probleme pe strazile principale, vom intra cu utilajele si pe cele secundare. Soferii trebuie sa fie rabdatori si sa inteleaga ca asa este iarna, se circula mai greu“.

Lucratorii sustin ca pe unele strazi nu au putut curata zapada din cauza masinilor parcate pe carosabil. „Erau haotic parcate si cum lasam un pic lama jos trebuia sa o ridicam sa nu lovim masinile. Soferii stiu doar sa se plinga, insa ei nu sint deloc disciplinati. Ar trebui sa le lovim masinile parcate aiurea, sa se invete minte “, a spus Ilie Petrisor, angajat al unei firme de deszapezire.

Autoritatile locale fac apel la populatie si la asociatiile de locatari sa iasa la curatat trotuarele si aleile dintre blocuri. In caz contrar, vor suporta rigorile legii.

Pina la urma, vremea se pare ca vine sa dea o mina de ajutor autoritatilor locale pentru curatarea orasului de nameti. Dupa ce a nins aproape toata noaptea, la prinz a iesit un pic soarele si a topit zapada de pe strazile intens circulate. Dar asta nu a fost de ajuns. Sint inca strazi in Craiova, si destul de multe, unde stratul de gheata are citiva centimetri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS