Autoritatile locale craiovene nu au ajuns deocamdata la nici o solutie in ceea ce priveste soarta Serviciului Public de Salubritate al orasului. Dupa ce au luat in calcul mai multe variante, inclusiv aceea a transformarii acestuia in societate comerciala pe actiuni, doua posibilitati au ramas in calcul: asocierea municipalitatii cu o firma privata sau fuzionarea serviciului cu actuala regie de fond locativ. Si una, si alta comporta investitii suplimentare de la bugetul municipiului, potrivit viceprimarului Mihai Dragu. „Ca sa realizam parteneriatul public-privat cu o firma de profil, trebuie sa facem o infuzie de capital de la bugetul local, circa 30 de miliarde de lei anual, si asta timp de trei ani. O alta posibilitate, inca ramasa in discutie, ar fi fuzionarea Serviciului Public de Salubritate cu Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), in cazul careia nu s-ar mai pune problema privatizarii, asa cum se vorbea la un moment dat“, a precizat Dragu.
Statia de incinerare trebuie refacuta complet
La rindul sau, Sorin Ciobanu, directorul SPS, a precizat ca aproximativ 35 de miliarde de lei ar fi necesare numai pentru transportul gunoiului. O alta problema de rezolvat ar putea fi retehnologizarea statiei de incinerare a gunoaielor, pentru care trebuie un proiect tehnic si obtinerea unui acord de mediu, investitie care, de asemenea, ar costa destul de mult. Solutia finala va ramine la latitudinea Consiliului Local Craiova, nu pentru ultima sedinta din acest an, asa cum se intentiona, ci pentru prima luna a anului viitor.
La acestea, s-ar adauga controversatul depozit ecologic de gunoi din cartierul Mofleni, realizat de firma italiana SYSTEMA ECOLOGIC, in care se investesc circa 30 de milioane de euro. Dupa ce obiectivul va fi gata, fiecare agent economic din oras autorizat sa transporte deseuri va incheia contracte separate cu italienii, fapt ce va duce si la cresterea pretului la acest tip de servicii oferite populatiei.